Τουρισμός: Ανοδικά ο Ιανουάριος και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Μεγάλες προσδοκίες για την συνέχεια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Ανοδικά ο Ιανουάριος και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Μεγάλες προσδοκίες για την συνέχεια
Πώς κινήθηκαν οι πληρότητες και η μέση τιμή τον πρώτο μήνα του έτους σε Ευρώπη και Ελλάδα. Τι δείχνουν οι προκρατήσεις για το πρώτο εξάμηνο.

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Ιανουάριο, με την ζήτηση μάλιστα στην περίπτωση της χώρας μας να απογειώνεται σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Εξίσου θετικοί παρουσιάστηκαν οι οιωνοί και για την συνέχεια, με τις προκρατήσεις για το επόμενο εξάμηνο έως και τον Ιούλιο, να κινούνται υψηλότερα από πέρυσι αλλά κι από την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airdan, η πληρότητα σε ενοικιάσεις τύπου Airbnb στη χώρα μας τον Ιανουάριο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10,4%, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών προορισμών με τις καλύτερες επιδόσεις, μετά από την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Τσεχία που παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 19,8%, 16,9%, και 12% αντίστοιχα.

Οι αποπληθωριστικές τάσεις που παρατηρήθηκαν μάλιστα σε συνδυασμό με την επιθυμία των ευρωπαίων για αποδράσεις, που παραμένει ακμαία, οδήγησαν τους περισσότερους επιμέρους δείκτες της εν λόγω αγοράς να κινηθούν ανοδικά. Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνει πρόσφατη έκθεση της Airdna, πέρα από την αύξηση της ζήτησης που έφτασε μεσοσταθμικά το 18,1% τον πρώτο μήνα του έτους, ο ευρωπαϊκός κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 30,7% στα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάρη στην αύξηση κατά 10,6% της μέσης ημερήσιας τιμής (ADR) και τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης. Οι καλές επιδόσεις έστρεψαν περισσότερους στην εν λόγω δραστηριότητα με την προσφορά των διαθέσιμων καταχωρίσεων τον Ιανουάριο του 2023 να ξεπερνά τα προ πανδημίας επίπεδα και να κινείται υψηλότερα κατά 12,6% σε σχέση με πέρυσι. Ανοδικά κατά 5,9% σε σχέση με το 2019 και κατά 5,1% σε σχέση με το 2022, κινήθηκαν και τα επίπεδα πληρότητας ενώ αύξηση της τάξης του 16,3% σε σχέση με πέρυσι και 40,2% σε σχέση με το 2019 σημείωσε και το έσοδο ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR).

Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν τον Ιανουάριο και στην χώρα μας κατά 6% σε σχέση με πέρυσι, και κατά το ίδιο ποσοστό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Η ζήτηση δε, εκτοξεύτηκε, κινούμενη κατά 72% υψηλότερα από το 2019 και κατά 25% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, χάρη στην επέκταση της σεζόν αλλά και στην εργασία εξ αποστάσεων που καθιέρωσε η πανδημία, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα ταξίδια. Η μέση ημερήσια τιμή όμως, επιβράδυνε τον ανοδικό ρυθμό της και διαμορφώθηκε στα 166 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση μόλις 1% σε σχέση με πέρυσι.

Οι καλές επιδόσεις του Ιανουαρίου αύξησαν τις προσδοκίες και για την συνέχεια, με τους επισκέπτες να προγραμματίζουν και τις αποδράσεις τους για το επόμενο εξάμηνο, έως και τον Ιούνιο του 2023. Η ζήτηση των διανυκτερεύσεων για τους επόμενους έξι μήνες κινήθηκε κατά 24,4% υψηλότερα από το 2022 και 32,6% πάνω από το 2019.

Στην περίπτωση της χώρας μα δε, τα εν λόγω ποσοστά ήταν ακόμα καλύτερα, με τις κρατήσεις για τους επόμενους έξι μήνες να κινούνται κατά 45% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι και κατά 58% υψηλότερα σε σχέση με το 2019, υποσχόμενες μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Με… φόρα «μπήκε» ο Τουρισμός στο 2023 – Πρώτη επιλογή η Ελλάδα για το 5,8% των Ευρωπαίων

Ισχυρή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις Οκτώβριο και Νοέμβριο

Ανέβασαν ταχύτητα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα - Οι προσδοκίες για τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider