Τουρισμός: Ελλάδα και Τουρκία κέρδισαν το στοίχημα φέτος το καλοκαίρι 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Ελλάδα και Τουρκία κέρδισαν το στοίχημα φέτος το καλοκαίρι 
luxury tourism
Τι δείχνει νέα έρευνα για τις επιδόσεις των διεθνών αφίξεων ευρωπαϊκών χωρών το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Πώς κινήθηκαν συγκριτικά οι δύο χώρες.

Το στοίχημα της ανάκαμψης του τουρισμού φαίνεται να κέρδισαν φέτος το καλοκαίρι Ελλάδα και Τουρκία, δεδομένου ότι οι δύο χώρες κατάφεραν όχι απλά να φτάσουν, αλλά και να ξεπεράσουν στην περίπτωση των αεροπορικών ταξιδίων τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Forwardkeys οι δύο χώρες συγκαταλέγονται στους ανθεκτικότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ξεπερνώντας φέτος το καλοκαίρι τα μεγέθη του 2019 κατά τους μήνες αιχμής της σεζόν. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι διεθνείς αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 2% σε σχέση με το 2019 ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων έφτασε στο +9%. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 28% κατέγραψε η Αλβανία, η οποία ωστόσο αποτελεί έναν μικρό προορισμό με μερίδιο κάτω του 1% του συνόλου των αφίξεων ευρωπαϊκών πτήσεων.

Οι τρεις προαναφερθείσες χώρες μάλιστα, ήταν οι μοναδικές που σύμφωνα με την Forwardkeys παρουσίασαν θετικό πρόσημο στα συγκρίσιμα με το 2019 μεγέθη, με όλους τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς να επιτυγχάνουν να κλείσουν απλά την ψαλίδα που δημιουργήθηκε στις τουριστικές επιδόσεις αρχής γενομένης της πανδημίας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι χώρες με τις αμέσως καλύτερες επιδόσεις, ήταν η Σλοβενία, η απόκλιση της οποίας έφτασε στο -7% από τις επιδόσεις του 2019, η Ισλανδία η οποία βρέθηκε στο μείον 8% και η Πορτογαλία, η οποία περιόρισε τις απώλειες στο -10%, πάντα σε σχέση με το τελευταίο έτος κανονικότητας.

Όσο για τις ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στην κορυφή βρέθηκε η Κωνσταντινούπολη, η οποία κατέγραψε περισσότερες αφίξεις πτήσεων κατά 2% και ακολούθησαν η Αθήνα με απόκλιση 7% από το 2019, το Ρέικιαβικ και το Πόρτο με απόκλιση της τάξης του 8% και τέλος η Μάλαγα με μείωση 13%.

Οι καθοριστικοί παράγοντες της ανόδου

Στην υπερκάλυψη του εδάφους σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα συνέβαλε στην περίπτωση της Τουρκίας αφενός η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας κι αφετέρου το άνοιγμα στην ρωσική αγορά, δεδομένου ότι είχαν απαγορευτεί οι απευθείας πτήσεις προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2019, οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 4% των συνολικών αφίξεων στην Ευρώπη, ποσοστό που μειώθηκε αισθητά την τρέχουσα χρονιά.

Από την άλλη, καθοριστικός παράγοντας στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν η διατήρηση του θετικού τουριστικού προφίλ της χώρας καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Όσο για τις χαμηλές επιδόσεις στους λοιπούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, συνετέλεσαν σίγουρα οι αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν στην αεροπορική βιομηχανία και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τα οποία δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα μάλιστα με την ForwardKeys, αν τα αντανακλαστικά ήταν καλύτερα, η ανάκαμψη σε επίπεδο ενδοευρωπαϊκών κρατήσεων ως προς τις πτήσεις, θα ήταν πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.

Τα τουριστικά μεγέθη Ελλάδας - Τουρκίας

Τις αερομαχίες Ελλάδας Τουρκίας στον τουρισμό υπογραμμίζουν, πέρα από την έρευνα της Forwardkeys και τα δεδομένα αφίξεων κι εσόδων που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι και σήμερα.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η χώρα μας υποδέχτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σχεδόν 8 εκατομμύρια ταξιδιώτες από το εξωτερικό και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 5,1 δισ. ευρώ με τα εν λόγω μεγέθη να υπολείπονται σε σύγκριση με το 2019 κατά 15% και 5,3%, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα η η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019.

Μόνο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 2,3% σε σχέση με το 2019, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 15,9%, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση καταγράφηκε μειωμένη κατά 11,0% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019.

Αντίστοιχα, στην γειτονική Τουρκία, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους οι τουρίστες έφτασαν τα 6,665 εκατ. αυξανόμενοι κατά 53% σε σχέση με το 2021 και προσεγγίζοντας τα προ πανδημικά επίπεδα (6,617 εκατ. τουρίστες). Σε επίπεδο επταμήνου, οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την χώρα έφτασαν τα 23,03 εκατ. ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 την είχαν επισκεφθεί 24,7 εκατ. τουρίστες, 6.08% λιγότεροι.

Όσο για τον Ιούνιο, για να διευκολυνθεί η σύγκριση με την Ελλάδα, την γειτονική χώρα είχαν επισκεφτεί 5,014 εκατ. τουρίστες έναντι 5,319 εκατ. τουρίστες τον Ιούνιο του 2019 (έλλειμμα 5,71%), ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους την επισκέφθηκαν 16,365 εκατ. τουρίστες έναντι 18,076 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (έλλειμμα 9,46%).

Ακόμα καλύτερες ήταν οι επιδόσεις βέβαια σε επίπεδο εισπράξεων, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2022 φάνηκε να ξεπερνά τα επίπεδα του 2019. Για την ακρίβεια οι εισπράξεις ανήλθαν στα 11,443 δισ. δολ έναντι 10,678 δισ. δολ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ μόνο τον Ιούνιο του 2022 ξεπέρασαν τα 3,240 δισ. δολ έναντι 2,979 δισ. δολ τον Ιούνιο του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Δύσκολο το στοίχημα για την επέκταση της σεζόν

Τουρισμός: Οι φετινές πρωτιές γεννούν αστερίσκους για την συνέχεια

Ελληνικός Τουρισμός: Στα ύψη οι αφίξεις τους πρώτους μήνες του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider