«Καύσιμο» για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης η 86η ΔΕΘ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καύσιμο» για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης η 86η ΔΕΘ
Αυξημένες πληρότητες για όλο τον Σεπτέμβριο. Αμφίβολη η καλή πορεία στο σύνολο του έτους.

Ανάσα σε τουριστικές επιχειρήσεις της συμπρωτεύουσας αναμένεται να προσφέρει η 86η ΔΕΘ, μετά από μια χρονιά που παρά το θετικό πρόσημο του κλάδου, η κίνηση και οι πληρότητες στην εν λόγω περιοχή αναπλήρωσαν με χαμηλότερους ρυθμούς, εξαιτίας αφενός της μεγάλης έκθεσης σε Ρώσους τουρίστες και αφετέρου του χαμηλότερου ρυθμού αναπλήρωσης του οδικού τουρισμού.

Ήδη σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου, οι προκρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα και οι πληρότητες ειδικά μεταξύ 10-18 Σεπτεμβρίου, όπου και διαρκεί η έκθεση, αναμένεται κινηθούν μεταξύ 90%-100% τροφοδοτούμενες σε μεγάλο βαθμό από την ΔΕΘ. Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η επιτυχία που αναμένεται να έχει η φετινή έκθεση, η οποία μετά από δύο πανδημικές χρονιές περνά φέτος σε συνθήκες κανονικότητας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των εκθετών είναι έντονο και ο αριθμός τους ξεπερνά τους 1.000 ενώ ο πήχης από πλευράς επισκεπτών έχει τεθεί στις 250.000 και πλέον.

Πέρα βέβαια από τους επισκέπτες της έκθεσης συνεχίζουν να επισκέπτονται την συμπρωτεύουσα και τουρίστες ενώ στο λιμάνι της πόλης εξακολουθούν να δένουν κρουαζιερόπλοια τροφοδοτώντας την πόλη με ξένους επισκέπτες.

Να θυμίσουμε ότι ειδικά στην περίπτωση της κρουαζιέρας, η φετινή χρονιά έσπασε κάθε ρεκόρ, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να μπαίνει δυναμικά στον χάρτη, εκμεταλλευόμενο την στρατηγική γεωγραφική του θέση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για την τρέχουσα χρονιά, έχουν επιβεβαιωθεί 60 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, από 16 τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο το κρουζιερόπλοιο της Celestyal Cruises από την 1η Μαΐου έως τον Αύγουστο, είχε δέσει λιμάνι της πόλης 16 φορές, προερχόμενο από τον Πειραιά και με επόμενό του σταθμό το Κουσάντασι της Τουρκίας.

Αντίστοιχα μέρος του κενού που άφησαν οι Ρώσοι τουρίστες φάνηκε να καλύπτεται ειδικά τους θερινούς μήνες από άλλες εθνικότητες που παραδοσιακά τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, τις οποίες αναμετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η πόλη κατάφερε να «ξεπεράσει το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία» και την απώλεια τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία και στράφηκε σε άλλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ.Βρετανία, αλλά και τα Βαλκάνια, το Ισραήλ και η Κύπρος.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η πόλη δεν κατέγραψε επιδόσεις αντίστοιχων νησιωτικών προορισμών. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) για το πρώτο εξάμηνο του 2022 η τουριστική κίνηση υπολειπόταν κατά 25% των μεγεθών του 2019 με 273.383 λιγότερες διανυκτερεύσεις. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν 825.712 διανυκτερεύσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τις 1.099.095 (μείωση 24,87%).

Ακόμα και τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού μάλιστα, η περιοχή δεν φάνηκε να κινείται το ίδιο καλά με άλλους προορισμούς όπως οι νησιωτικοί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρα από τις οδικές αφίξεις, οι οποίες κινούνται με αργούς ρυθμούς φέτος, υστέρηση σε σχέση με το 2019 παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και στις αεροπορικές.

Για την ακρίβεια, βάσει των προσφάτως δημοσιευμένων στοιχείων της Fraport, ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης δεν εντάσσεται στα 10 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα με την χρυσή χρονιά του 2019. Κι αυτό γιατί τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού το αεροδρόμιο Μακεδονία, που αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, υποδέχτηκε 725.098 επιβάτες, 9,6% λιγότερους σε σχέση με το 2019 (802.291 επιβάτες).

Ποσοστό που εκτιμάται ότι θα καλυφθεί τον Σεπτέμβριο χάρη στην έκθεση. Ακόμα κι έτσι βέβαια, ο λογαριασμός στο τέλος της χρονιάς ενδέχεται να είναι μικρότερος, αφού σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της πόλης, τα μέχρι σήμερα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τον Σεπτέμβριο. Από τον Οκτώβριο κι έπειτα τα δεδομένα είναι ρευστά και το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός θα εξαρτηθεί τόσο από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας όσο κι από τις πληθωριστικές πιέσεις που ενδέχεται να ενταθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικός Τουρισμός: Στα ύψη οι αφίξεις τους πρώτους μήνες του 2022

Προς έσοδα ρεκόρ βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός

Τουρισμός: Το φινάλε θα κρίνει το στοίχημα των 20 δισ. ευρώ  

gazzetta
gazzetta reader insider insider