Κοινωνικός τουρισμός: Καταιγισμός αιτήσεων για τα voucher φθηνών διακοπών - Πότε ξεκινά το «Τουρισμός για Όλους»

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Κοινωνικός τουρισμός: Καταιγισμός αιτήσεων για τα voucher φθηνών διακοπών - Πότε ξεκινά το «Τουρισμός για Όλους»
Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι αιτήσεις του Κοινωνικού Τουρισμού, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που πριμοδοτεί σε 200.000 δικαιούχους τις διακοπές τους.

Ξεπέρασαν τις 250.000 οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ, ενώ απομένουν ακόμη 4 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας που θα εξασφαλίσει φθηνές διακοπές στους δικαιούχους του voucher διακοπών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους έως την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουνίου και ώρα 14.00 μέσω του συνδέσμoυ https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Θα ακολουθήσει η διαδικασία της μοριοδότησης των αιτήσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ο προσωρινός πίνακας των δικαιούχων.

Το ενδιαφέρον εργαζόμενων και ανέργων για φθηνές διακοπές φέτος είναι τεράστιο, καθώς σε μια περίοδο που το κόστος διακοπών (μεταφοράς, διαμονής και διατροφής) έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ο κοινωνικός τουρισμός συμφέρει διπλά, καθώς επιδοτεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και την τιμή δωματίου.

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023. Ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 5 εκ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα της περιόδου 2021-2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι αιτήσεις του κοινωνικού τουρισμού, θα ανοίξει το πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού «Τουρισμός για Ολους» που πριμοδοτεί σε 200.000 δικαιούχους τις διακοπές τους από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Ιουλίου του 2023.

Αυξημένες τιμές επιδότησης

Το φετινό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για το μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

Τέλος, προβλέπεται ότι όσοι δικαιούχοι λάβουν επιταγή και δεν την ενεργοποιήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δυο προγράμματα, ώστε να μην στερούν από άλλους δικαιούχους τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Τρία πακέτα διακοπών

Το φετινό πρόγραμμα προσφέρει 3 επιλογές φτηνών ή δωρεάν διακοπών (έναντι δυο που πρόσφερε το περσινό):

 • 6 διανυκτερεύσεις με χαμηλή συμμετοχή (ίδια ή μειωμένη συγκριτικά με πέρσι) σε όλα τα μέρη της Ελλάδας
 • 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις στις περιοχές που πλήττονται από το προσφυγικό - Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως και Έβρος και
 • 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις για πρώτη φορά στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια και την σεισμόπληκτη Σάμο

Ειδικά για τον Αύγουστο οι επιδοτήσεις προς τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα αυξάνονται κατά 20%, ενώ η ίδια αύξηση 20% ισχύει όλο τον χρόνο στην Β. Εύβοια και την Σάμο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 01.08.2022 έως την 31.07.2023 και περιλαμβάνει - όπως και πέρσι - και επιδότηση ακτοπλοϊκών εισητηρίων.

Κριτήρια μοριοδότησης

Εισόδημα:

 • για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99: 30 μόρια,
 • για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 20.000,99: 20 μόρια,
 • για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 20.001,00 έως 30.000,99 : 10 μόρια

Ανήλικα τέκνα:

 • από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

Αναπηρία:

 • Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω προσαυξάνεται κατά 50%.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται:

 • ασφαλισμένοι/-νες που συγκεντρώνουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ (50 ένσημα) λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ή/και τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδόματος μακροχρονίως ανέργων,
 • άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της Δ.ΥΠ.Α. (πρ. ΟΑΕΔ) κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

 • τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως 18 ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.
 • παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
 • παιδιά των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
 • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
 • οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν πρέπει να έλαβε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού πέρσι (πρόγραμμα 2021-2022) και να μην λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλο φορέα (π.χ. «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού).

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Ακτοπλοϊκά

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής δικαιούχων - ωφελουμένων για την ακτοπλοϊκή μετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:

 • για τους ενήλικες και παιδιά ηλικίας εντασσομένης στην κατηγορία των ενηλίκων, στο 50% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης,
 • για τους πολυτέκνους και παιδιά ηλικίας για την οποία παρέχεται έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης και
 • για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω, στο 60% της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης.

Το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής των δικαιούχων -ωφελουμένων ισούται κατά τις ως άνω περιπτώσεις

 • με το 25% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης και
 • με το 40% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης.
 • στην τρίτη περίπτωση η συμμετοχή του δικαιούχου/ ωφελουμένου είναι υποχρεωτικά μηδενική.

Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους Τουριστικών Καταλυμάτων και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων από τα αντίστοιχα Μητρώα της Δ.ΥΠ.Α., σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα των δύο επομένων περιόδων, εξαιρέσει όσων εντάσσονται στην κατηγορία ΑμεΑ.

Διάρκεια προγράμματος

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων - ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

i) των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

ii) της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Παραδείγματα

 • Οικογένεια με 2 παιδιά που επιλέγει 6 βράδια σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό τον Αύγουστο:

Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

Επιδότηση ΔΥΠΑ: 806,40 € (2 δίκλινα Χ 67,20 € /ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)
Ιδιωτική Συμμετοχή: 96 € (2 δίκλινα Χ 8€/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

 • Ζευγάρι που επιλέγει 12 βράδια σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό στη Σάμο τον Σεπτέμβριο:

Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

Επιδότηση ΔΥΠΑ: 1.036,80 € (1 δίκλινο Χ 86,40 € /ημέρα Χ 12 διανυκτερεύσεις)
Ιδιωτική Συμμετοχή: 0 €

 • Για τα ακτοπλοϊκά το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

Επιδότηση ΔΥΠΑ ακτοπλοϊκών: 111 € (55,55 € Χ 2 άτομα)
Ιδιωτική Συμμετοχή ακτοπλοϊκών: 55,5 € (27,75 € Χ 2 άτομα)

Συνολικά το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

Σύνολο επιδότησης ΔΥΠΑ: 1.147,80 €
Σύνολο ιδιωτικής συμμετοχής: 55,5 €.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός Τουρισμός: Στις 55.000 οι αιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες

Κοινωνικός τουρισμός: Από σήμερα οι αιτήσεις για το voucher διακοπών - Η διαδικασία βήμα-βήμα

Νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ύψους 30,5 εκατ. ευρώ