advertorial

Αστυπάλαια και Χάλκη με την αειφορία πρωταγωνιστούν στις αφίξεις επισκεπτών φέτος

Newsroom
Μοιράσου το
Αστυπάλαια και Χάλκη με την αειφορία πρωταγωνιστούν στις αφίξεις επισκεπτών φέτος
Πρωταγωνιστές στην αύξηση επισκεψιμότητας και της αναγνωρισιμότητας τους στη διεθνή τουριστική σκηνή θα είναι φέτος τα δυο πρώτα "πράσινα νησιά" της Ελλάδας.

Πρωταγωνιστές στην αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και της αναγνωρισιμότητας τους στη διεθνή τουριστική σκηνή θα είναι φέτος τα δυο πρώτα "πράσινα νησιά" της Ελλάδας. Χάλκη και Αστυπάλαια έχουν ανέβει στο "τραίνο της μετάβασης τους σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας" και δρέπουν ήδη τους πρώτους καρπούς. Η αναγνωρισιμότητα τους στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, απόρροια των δράσεων για την αειφορία τους, που συνοδεύεται με την συνεργασία της VW στην Αστυπάλαια και της Citroen για τη Χάλκη, έχει αντίκτυπο και στις αφίξεις ξένων επισκεπτών.

Με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δήμαρχοι από τα δυο πρώτα πράσινα νησιά της Ελλάδας και της Μεσογείου δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας, που ήδη έχει έλθει για αυτά τα νησιά. Συγκεκριμένα κάνουν ειδική αναφορά στο πως θα τρέξουν οι αφίξεις των επισκεπτών φέτος, αλλά και ποιο είναι το αποτύπωμα της "πράσινης ανάπτυξης" στις ζωές των κατοίκων.

Αστυπάλαια: Καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά φέτος - Η πληρότητα θα αγγίξει το 100%

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, αναφέρει ότι "φέτος οι πληρότητες αναμένεται να είναι καλύτερες από κάθε προηγούμενη σεζόν". "Υπολογίζουμε ότι στην περίοδο αιχμής, Ιούλιο - Αύγουστο, η πληρότητα στα καταλύματα θα «αγγίξει» σχεδόν το 100%. Όσο αφορά την περίοδο από το Πάσχα μέχρι και τον Ιούνιο, η πληρότητα κυμαίνεται στο 60%. Το ίδιο αναμένεται για τον Σεπτέμβρη, όπου από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά αναμένεται η σταδιακή αποκλιμάκωση της τουριστικής κίνησης", τονίζει ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας.

Νέα μοναδική ταυτότητα χαρίζει στην Αστυπάλαια το project σχετικά με την αειφορία - Επισκέπτες από Ασία και Λατινική Αμερική

Αναφερόμενος στο πρωτοποριακό project σχετικά με την αειφορία, ο κ. Κομηνέας υπογραμμίζει ότι αυτό έχει προσδώσει νέο χαρακτήρα στο νησί, ο οποίος με τον καιρό κατοχυρώνεται με θετικό πρόσημο στη συνείδηση του κόσμου, αποδίδοντας μια νέα μοναδική ταυτότητα στην "πεταλούδα του Αιγαίου". Μάλιστα παρατηρεί ότι η επίδραση που έχει το καινοτόμο εγχείρημα στην αναγνωρισιμότητα της Αστυπάλαιας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενισχύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία της σε σχέση με άλλους προορισμούς. "Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τους νέους επισκέπτες του νησιού μας που προέρχονται από μέρη, από τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε τουριστική κίνηση, όπως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας".

Οι επισκέπτες θέλουν να ζήσουν την εμπειρία και να γίνουν μέρος ενός πρότυπου νησιού

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες του νησιού, ο κ. Κομηνέας υπογραμμίζει ότι αυτοί ανταποκρίνονται πολύ θετικά στις νέες υπηρεσίες που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό φαίνεται και από το αυξημένο ενδιαφέρον τους για την ενοικίαση ηλεκτρικού οχήματος σε σχέση με την ενοικίαση ενός συμβατικού οχήματος. "Πολλοί από τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί θέλουν να πληροφορηθούν σχετικά με το project, με αποτέλεσμα η καθημερινή κίνηση στο σημείο πληροφοριών που έχουμε δημιουργήσει για τον λόγο αυτό, να είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Είναι γεγονός πως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία και να γίνουν μέρος ενός πρότυπου νησιού σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο «κινείται» στο πλαίσιο της αειφορίας, της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας", αναφέρει ο δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους του νησιού, αυτοί όπως σημειώνει ο δήμαρχος, ανταποκρίνονται πολύ θετικά στις αλλαγές που φέρνει το project, καθώς πλέον αρκετοί από το μόνιμο πληθυσμό, είτε έχουν προμηθευτεί νέο ηλεκτρικό όχημα, είτε βρίσκονται στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του. Επίσης μετά την έναρξη της on demand δημόσιας συγκοινωνίας, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και κάνουν χρήση της νέας υπηρεσίας σε καθημερινή βάση, αναφέρει ο κ. Κομηνέας

Χάλκη: Μεγάλη η αναγνωρισιμότητα της από την ανακήρυξη της ως το 1ο GR- Eco island

Στην συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης σημειώνει ότι το μοντέλο του τουρισμού που σέβεται την αειφορία και προσφέρει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στον τόπο αποτελεί στόχο του δήμου. Αυτός ο στόχος, εξηγεί ο κ. Φραγκάκης, ήδη έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται εξαιτίας της μεγάλης αναγνωσιμότητας του νησιού μετά την ανακήρυξη του σε 1ο GR - Eco island. Στο σημείο αυτό σημειώνει ότι το νησί της Χάλκης μπορεί να φιλοξενήσει πλέον εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο κ. Φραγκάκης επισημαίνει ότι σαφώς και η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο - έξυπνο νησί έχει ήδη βοηθήσει στην αύξηση των τουριστικών ροών της. "Πέραν τούτου ας μην ξεχνάμε ότι το νησί διαθέτει πολιτιστικά μνημεία όπως το Ρολόι και το Σαρέτζι στα οποία ολοκληρώθηκαν οι επισκευές και πλέον είναι επισκέψιμα. Επιπλέον διαθέτει πλούσια θρησκευτική κληρονομιά, ευκαιρίες για ιστιοπλοΐα, και μεγάλους ορεινούς περιπάτους για τους φυσιολάτρες", όπως τονίζει ο δήμαρχος της Χάλκης.

Η Χάλκη βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών

Εστιάζοντας στην εξέλιξη της φετινής χρονιάς, ο κ. Φραγκάκης αναφέρει, ότι μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση στο νησί εξελίσσεται με αισιοδοξία, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τόπου. "Σίγουρα σε αυτό βοηθάει και το καλό brand name που χτίζει η Χάλκη καθημερινά μέσω των καινοτομιών που εφαρμόζει. Βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών και όπως μας πληροφορούν οι επιχειρηματίες του νησιού, οι κρατήσεις είναι πλήρεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σίγουρα η πανδημία αλλά και ο πόλεμος δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια υπεραισιόδοξων προβλέψεων, όμως προς στιγμήν δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει την προσέλευση των τουριστών", σημειώνει ο ίδιος.

Η Χάλκη δέχεται επισκέπτες από την Αμερική, την Αγγλία, τη Σουηδία και τη Γερμανία

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών, το νησί δέχεται επισκέπτες από την Αμερική, την Αγγλία, τη Σουηδία και τη Γερμανία κατά βάση, εξηγεί ο δήμαρχος και προσθέτει ότι και οι Έλληνες αγαπούν και επισκέπτονται το νησί μας. "Εξ αιτίας της σχετικά μικρής δυναμικότητας σε κλίνες, περίπου 400, το νησί ενδείκνυται για τουρισμό ευεξίας και χαλάρωσης, την υγεία του μυαλού και του σώματος. Είναι ένα είδος τουρισμού το οποίο αποζητά ο σύγχρονος άνθρωπος λόγω του πιεστικού και απαιτητικού τρόπου ζωής και η Χάλκη μπορεί να το προσφέρει απλόχερα", συμπληρώνει.

Η Χάλκη διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 Mw - Οι κάτοικοι δεν πληρώνουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα

Με το βλέμμα στραμμένο στην αειφορία ο Δήμος Χάλκης από την αρχή σχεδίασε ένα πλήρως βιώσιμο πλάνο το οποίο έφερε με επιτυχία σε πέρας, όπως λέει ο κ. Φραγκάκης. Αυτή την στιγμή υπάρχει στο νησί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 Mw το οποίο δεσμεύει την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια. "Κατανοούμε λοιπόν ότι το νησί παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού οι κάτοικοι στο νησί μας, δεν πληρώνουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα. Μιλάμε πλέον για βιώσιμη ανάπτυξη η οποία περικλείει το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Έτσι επιτυγχάνεται οικονομική ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον, μειώνεται το κόστος λειτουργίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έτσι εξοικονομούνται χρήματα", σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Η αναστήλωση του Χωριού της Χάλκης το επόμενο μεγάλο σχέδιο για το νησί

Η Χάλκη αποτελεί νησιωτικό παραδοσιακό οικισμό και τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της προστατεύονται από την νομοθεσία, ενσωματώνοντας τοπικές παραδοσιακές τεχνικές. Κυρίως αναπαλαιώνονται παλιά οικήματα και δεν χτίζονται καινούργια, τονίζει ο κ. Φραγκάκης. "Γι΄αυτόν τον λόγο ένα από τα επόμενα προγράμματα είναι να ξεκίνησει να υλοποιείται η μεγάλη ιδέα της αναστήλωσης του Χωριού της Χάλκης. Ένα μνημείο χρονολογούμενο πριν από τον 4ο αιώνα π.Χ, το οποίο μπορεί να ξαναζωντανέψει και να αναπτύξει το πνεύμα και την ηρεμία, να πυροδοτήσει την έμπνευση για νέες ιδέες και επαφές, να προσφέρει την ενέργεια να γεννηθεί η δημιουργικότητα για νέα έργα και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων του νησιού μας θα αυξηθούν. Στο μεταξύ ο χώρος μπορεί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομος ύστερα από την μετατροπή της Χάλκης σε 1ο GR - eco Island", αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:23

Ρωσία: Ο Πούτιν στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

18:11

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου ξεκίνησε τα πολυτελή ταξίδια του

18:06

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της Συνόδου Κορυφής του NATO

17:51

Σολτς για G7: Η ενότητά μας προκαλεί πονοκέφαλο στον Πούτιν

17:40

Πυρκαγιά στον Άγιο της Εύβοιας - Τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

17:31

Με τοπικές βροχές ο καιρός της Δευτέρας

17:26

G7: Επιφυλάξεις από την ΕΕ για την απαγόρευση στον ρωσικό χρυσό

17:10

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργαστήριο με σφολιάτες στο Μενίδι

17:01

NATO: Προειδοποιήσεις της Γαλλίας στην Τουρκία για την Σουηδία και την Φινλανδία

16:52

ΗΠΑ: Στόχος η συμφωνία για την εισαγωγή φαρμάκων από την Ελβετία

16:40

Κύπρος: Το ΔΗΚΟ στηρίζει Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές εκλογές

16:30

Αέριο: Στη Ρεβυθούσα στα τέλη Ιουλίου η νέα δεξαμενή – Ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας

16:21

Συνάντηση Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βεστέγκερ, τη Δευτέρα

16:15

Χαρίτσης: «Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια»

16:07

Η Ουκρανία επιμένει να ζητά από την ΕΕ κυρώσεις στο φυσικό αέριο της Ρωσίας

15:54

Κορονοϊός: 9.249 τα νέα κρούσματα - Στους 93 οι διασωληνωμένοι, 13 νεκροί στο 24ωρο

15:41

Φιλιππίνες: 1 νεκρός και 1 αγνοούμενος από πυρκαγιά σε σκάφος

15:34

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε 65χρονος ορειβάτης, που αγνοείτο από την Παρασκευή

15:20

Times: Ο Ίντρις Έλμπα υποψήφιος επενδυτής του Channel 4, για 1 δισ. στερλίνες

15:13

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας στη Μύκονο - «Τσεκ» σε 15 καταστήματα και 11 άτομα

15:02

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 1 νεκρός από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

14:53

DW: Σύνοδος G7 στη σκιά του πολέμου

14:45

Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά προβλήματα σε Ανατολική Μακεδονίας και στις Σέρρες

14:31

Κίεβο: Χτυπήθηκε κτίριο κοντά στο σπίτι υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουκρανία

14:22

Ουκρανία: O Μπάιντεν χαρακτηρίζει ως «βαρβαρότητα» τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

14:11

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων

14:00

Θεοδωρικάκος: «Θα ξανακάνουμε την ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση» - Εύσημα στον Αντώνη Σαμαρά

13:51

Αίγυπτος: Για 5 μήνες επαρκούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε σιτηρά 

13:42

Σέρρες: Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία έξω από τη Ν. Ζίχνη - Δεν τραυματίστηκε κανείς

13:32

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα θέσει στο NATO την «παράνομη κατοχή νησιών» από την Ελλάδα