Το βλέμμα τους στην Ελλάδα στρέφουν αεροπορικές εταιρείες και tour operator για το 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το βλέμμα τους στην Ελλάδα στρέφουν αεροπορικές εταιρείες και tour operator για το 2022
Παραλία στη Λάρισα
Προβάδισμα της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών της Μεσογείου για το 2021 - Αεροπορικές και tour operator δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα.

Ανώτερο των αρχικών προσδοκιών αποδείχτηκε το φετινό καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό με την πλειονότητα της τουριστικής αγοράς να αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις αναμένοντας μάλιστα ένα δυνατό φίνις, χάρη στην επέκταση της σεζόν και το Φθινόπωρο. Οι καλές αυτές επιδόσεις οδηγούν μάλιστα αεροπορικές εταιρείες και tour operators να ποντάρουν στην χώρα και την χρονιά που έρχεται, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα το 2022.

Ενδεικτικά των βελτιωμένων φετινών επιδόσεων, δεδομένων των συνθηκών είναι τα στοιχεία της αεροπορικής κίνησης του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η αεροπορική κίνηση τον Αύγουστο προσέγγισε το 75% του 2019 και καταγράφηκε τουλάχιστον διπλάσια από αυτή του 2020. Η άνοδος διατηρήθηκε και τον Σεπτέμβριο με τις διεθνείς αφίξεις να καταγράφονται αυξημένες κατά 110,5%. Παράλληλα οι τουρίστες δαπάνησαν περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2020 ενώ υπήρξαν μήνες που η μέση δαπάνη έφτασε σε καλύτερα επίπεδα κι από αυτήν του 2019.

Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ τον Αύγουστο έφτασαν στη χώρα μας 3.042.098 ταξιδιώτες από το εξωτερικό, από τους 1.666.222 επιβάτες που είχαν αφιχθεί τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε σε 8.063.277 επιβάτες από τους 4.536.489 διακινούμενους επιβάτες του 2020.

Αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς η αύξηση της διακίνησης επιβατών έφτασε το 98,5% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, όπου η θερινή σεζόν τερμάτισε πρόωρα για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας. Ειδικά οι αφίξεις από το εξωτερικό σημείωσαν άνοδο 110,5% αγγίζοντας τους 2.352.788 ταξιδιώτες σε σχέση με τους 1.117.524 επιβάτες που είχαν φτάσει στη χώρα μας το 2020.

Οι καλές θερινές επιδόσεις εξισορρόπησαν εν μέρει και τις απώλειες που καταγράφηκαν στην αρχή της χρονιάς. Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε το ενεάμηνο του 2021 τους 27.063.506, παρουσιάζοντας άνοδο 62,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου είχαν διακινηθεί 16.677.709 επιβάτες και κλείνοντας την ψαλίδα και με το 2019 όπου οι επιβάτες ήταν 49,3% περισσότεροι από το 2020 φτάνοντας τα 53.418.973.

Προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών

Η ανάκαμψη κατά 85% των διεθνών επιβατών που έφτασαν στην Ελλάδα τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού ήταν μάλιστα η υψηλότερη σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της Μεσογείου. Βάσει πρόσφατης έρευνας της ForwardKeys η ανάκαμψη στην γειτονική Τουρκία, έφτασε το καλοκαίρι του 2020 στο 62% του 2019, στην Ισπανία στο 50% του 2019 και στην Ιταλία στο 38% του 2019.

Οι προαναφερθείσες θετικές επιδόσεις κάνουν την χώρα προτιμητέο προορισμό τόσο για τις αεροπορικές εταιρείες όσο και για τους tour operators οδηγώντας τους να επενδύσουν στη χώρα μας και την επόμενη χρονιά.

Από τις μέχρι τώρα σχετικές επαφές του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια TUI, η Jet2, Transavia, Air France, και Delta Airlines έχουν ανακοινώσει περισσότερο δρομολόγια και επιπλέον πακέτα για το 2022 ξεκινώντας μάλιστα την σεζόν ένα μήνα τουλάχιστον νωρίτερα σε σχέση με φέτος.

Αυξάνουν οι πτήσεις και τα πακέτα για Ελλάδα

Για παράδειγμα η Jet2 ανακοίνωσε την αύξηση των εβδομαδιαίων απευθείας πτήσεων από την Αγγλία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσθέτοντας ακόμα τέσσερις προορισμούς (Εδιμβούργου, Γλασκόβη, Belfast, East Midlands) στους φετινούς έξι (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Leeds, Birmingham, Μπρίστολ, New Castle). Κάπως έτσι η Jet2 που πετάει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από το 2017 έχει προγραμματίσει περισσότερες αεροπορικές θέσεις για την χώρα μας κι από αυτές του 2019 - το 2019 οι αεροπορικές θέσεις ήταν 22.000 ενώ το 2022 αναμένεται να αυξηθούν σε 25.500.

Αντίστοιχα η Tui σχεδιάζει την έναρξη της σεζόν από τα τέλη Μαρτίου για συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς όπως ανέφεραν τα υψηλόβαθμα στελέχη του tour operator, Sebastian Ebel και Thomas Ellerbeck κατά την συνάντηση που είχαν με τον έλληνα υπουργό Τουρισμού. Οι επικεφαλής του ομίλου μάλιστα χαρακτήρισαν την χώρα μας ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της εταιρείας παγκοσμίως εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο όμιλος θα ξεπεράσει το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας την νέα χρονιά, επιδόσεις δηλαδή αντίστοιχες του 2019».

Αύξηση κατά 50% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για την Ελλάδα δρομολογεί και η αεροπορική εταιρεία Transavia το 2022 ενώ εξετάζει και την προσθήκη νέων προορισμών όπως η Κεφαλονιά καθώς και την δυνατότητα επέκτασης των δρομολογίων της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ήδη μάλιστα για την νέα χρονιά ανακοίνωσε ότι στους προορισμούς της θα εντάξει και την Σκιάθο.

Μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι Γάλλοι επισκέπτες στην χώρα μας φέτος, αύξηση των δρομολογίων της προς την Ελλάδα για το 2022 εξετάζει και η Air France.

Το ενδιαφέρον δεν σταματά στους ευρωπαϊκούς προορισμούς, είναι εμφανές και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Για την ακρίβεια, περισσότερους αμερικανούς τουρίστες σχεδιάζει να φέρει στην χώρα η Delta Airlines, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την προσθήκη μιας νέας πτήσης από την Βοστώνη προς την Αθήνα, από τον Μάιο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η στρατηγική ανάπτυξη του ΔΑΑ και τουρισμός όλο τον χρόνο στη συνάντηση Κικίλια με τον υπεύθυνο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Τουρισμός: Σε ποιες αγορές ποντάρει η Ελλάδα για την νέα χρονιά

Πρόσω ολοταχώς για το 60% του 2019 ο τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider