Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το 2020

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το 2020

Κατακόρυφη ήταν η πτώση της επιβατικής κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την χρονιά που μας πέρασε, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της παύσης των ταξιδίων παγκοσμίως.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του, με την πτώση να αγγίζει το -68,4% σε σχέση με το 2019, διακινήθηκαν δηλαδή 8,08 εκατ. επιβάτες σε σχέση με τα 25,57 εκατ. που διακινήθηκαν την χρονιά ρεκόρ του 2019.

Κι αυτό παρά τις θετικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα του προηγούμενου έτους – το 2020 ξεκίνησε με μικρή άνοδο που έφτασε το +5,7% και +2,8% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα - προτού δηλαδή ο κορονοϊός κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη. Η διεθνής κίνηση κατέγραψε πτώση κατά -71,6% και 5,06 εκατ. επιβάτες ενώ αντίστοιχα οι επιβάτες εσωτερικού μειώθηκαν κατά -61,1% φτάνοντας μόλις τα 3,015 εκατ. επιβάτες.

Ο χειρότερος μήνας της προηγούμενης χρονιάς, ήταν ο Απρίλιος, όπου η πτώση έφτασε στο -98,8% και το αεροδρόμιο να υποδέχεται μόλις 23.328 επιβάτες. Βέβαια, ακόμα και τον Αύγουστο, τον πιο δυνατό μήνα της θερινής σεζόν για την χώρα μας, η πτώση διαμορφώθηκε σε -60,4%. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά και την αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος που οδήγησε πολλές χώρες σε νέο lockdown, η πτώση συνεχίστηκε και τον μήνα Δεκέμβριο, με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου να φτάνει μόνο τους 236 χιλιάδες επιβάτες, καταγράφοντας πτώση 85,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019. Στην περίπτωση του Δεκεμβρίου, οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού, όσο και των διεθνών πτήσεων κατέγραψαν μείωση της τάξης του 80,1% και 87,7% αντίστοιχα.

Στα 56,2 δισ. ευρώ οι καθαρές ζημιές του κλάδου των αερομεταφορών

Να θυμίσουμε ότι ο κορονοϊός έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το σύνολο του κλάδου των αερομεταφορών, δημιουργώντας πέρα από την παρούσα ζοφερή πραγματικότητα και μια αμφίβολη επόμενη ημέρα για πολλές εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, Eurocontrol, οι πτήσεις στους ευρωπαϊκούς αιθέρες μειώθηκαν από 40% έως 73%, ανάλογα με τη χώρα. Στην περίπτωση της χώρας μας μάλιστα, η εικόνα της οποίας ήταν μερικώς καλύτερη από άλλους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, ο αριθμός των πτήσεων την περασμένη χρονιά, έπεσε περίπου 55% - πραγματοποιήθηκαν δηλαδή 255.000 λιγότερες πτήσεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και διακινήθηκαν 1,7 δισ. λιγότεροι επιβάτες.

Οι καθαρές ζημιές για τις αεροπορικές τα αεροδρόμια και τους παρόχους υπηρεσιών στον κλάδο των αερομεταφορών έφτασαν σύμφωνα με το Eurocontrol τα 56,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, μάλιστα οι δυσκολίες αναμένεται να συνεχιστούν και την τρέχουσα χρονιά, παρά την έναρξη των εμβολιασμών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Euroconrol οι πρώτοι μήνες του 2021 θα συνεχίσουν με πτώση μεταξύ 50%- 60%, ενώ η κίνηση στην Ευρώπη για το σύνολο του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα ανακάμψει στο 51% φτάνοντας τα 5,64 εκατ. πτήσεις σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider