Οι κολοσσοί της τεχνολογίας που θα μπουν στη Wall Street το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κολοσσοί της τεχνολογίας που θα μπουν στη Wall Street το 2019
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ετοιμάζονται να κάνουν την δημόσια εγγραφή τους.

Δυνατή χρηματιστηριακή χρονιά αναμένεται να είναι το 2019 αφού μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ετοιμάζονται να κάνουν την δημόσια εγγραφή τους και οι εκτιμήσεις λένε πως θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 100 δισ. δολάρια ή και περισσότερο.

Εταιρείες όπως οι Uber και Airbnb έχουν αυξήσει τις προσδοκίες των επενδυτών αφού αρκετές εξ' αυτών έχουν υπονοήσει ότι βαδίζουν προς την Wall Street και μάλιστα με καλές προοπτικές. Ποιές είναι όμως οι πιο γνωστές και ποιες οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Palantir

palantir

Η εταιρεία εξόρυξης δεδομένων η οποία υποστηρίζεται από τον Πίτερ Θίλ είναι ο τελευταίος τεχνολογικός γίγαντας που ακούστηκε ότι εξετάζει την δημόσια εγγραφή του την χρονιά που μας έρχεται σύμφωνα τουλάχιστον με τα αμερικανικά ενημερωτικά μέσα.

Όπως αναφέρει το CNBC η Palantir είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την Morgan Stanley ενώ σύμφωνα με την Wall Street Journal η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε σχετικές συνομιλίες και με την Credit Suisse.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της Palantir το 2015 εκτίμησε την αξία της εταιρείας στα 20 δισ. δολάρια ωστόσο κατά την δημόσια εγγραφή της η εταιρεία θα μπορούσε να διπλασιάσει αυτές τις εκτιμήσεις φτάνοντας και τα 41 εκατ. δολάρια.

Κατά την φετινή χρονιά τα έσοδά της εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 750 εκατ. δολάρια.

Οσο για το αντικείμενό της, η “μυστικοπαθής” εταιρεία λέγεται ότι παρέχει εργαλεία επεξεργασίας δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg η τεχνολογίες που έχει αναπτύξει ίσως είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Uber

uber

Η νέα ηγεσία της Uber είναι τον τελευταίο διάστημα απασχολημένη με την αναμόρφωση της εικόνας της αλλά και την προετοιμασία της για την δημόσια εγγραφή της μέσα στην επόμενη χρονιά.

Goldman Sachs και Morgan Stanley μάλιστα αναφέρθηκαν στην Uber τον περασμένο μήνα, εκτιμώντας την αξία της εταιρείας στα 120 δισ. δολάρια, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ την τελευταία αποτίμηση της Uber κατά τον γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, η οποία έφτανε τα 76 δισ. δολάρια.

Ωστόσο με βάση τα όσα έχει αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber, Ντάρα Κοσροβσάσι, η Uber δεν θα χτυπήσει την πόρτα της Wall Street πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Uber από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην εμπιστοσύνη των χρηστών και των επενδυτών μετά την αποχώρηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλουΤκαι συνιδρυτή της Τράβις Καλάνικ κατόπιν καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση των εργαζομένων.

Lyft

lyft

Η δεύτερη μεγαλύτερη παρόμοια εταιρεία η οποία θα μπορούσε να υπερκεράσει την Uber κατά την δημόσια εγγραφή της δεν είναι άλλη από τηνLyft.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναμεταδίδουν τα ξένα Mέσα η Lyft σχεδιάζει να απευθυνθεί στο επενδυτικό κοινό στις αρχές του νέου έτους. Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία μάλιστα, αναφέρουν ότι η Lyft προσέλαβε την J.P. Morgan Chase να ηγηθεί της δημόσιας εγγραφής η οποία αναμένεται να ξεπερνά τα 15 δισ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση κινείται εντός πλαισίου αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κατά την τελευταία χρηματοδότηση του 2018 συγκέντρωσε περί τα 15,1 δισ. δολάρια.

Slack

slack

Την χρηματιστηριακή της μοίρα δείχνει να χαράσσει και η Slack η οποία έχει ανακοινώσει ότι οδεύει προς την Wall Street ήδη από το 2017.

Ωστόσο τώρα φαίνεται σχεδόν έτοιμη να κάνει το ντεμπούτο της στα χρηματιστηριακά ταμπλό και μάλιστα στις αρχές του 2019, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρηματιστηριακή αξία που θα μπορούσε να φτάσει τα 7 δισ. δολάρια μετά και την χρηματοδότηση που έλαβε λίγο πριν το καλοκαίρι του 2018.

Airbnb

airbnb

Μια ακόμα εταιρεία που από καιρό μας έχει απασχολήσει με την δημόσια εγγραφή της είναι και η Airbnb. Η περίφημη πλατφόρμα διαμοιρασμού βέβαια κρατά κρυφό το πότε και το αν σε σχέση με τους υπόλοιπους τεχνολογικους παίκτες.

“Θα είμαστε έτοιμοι για IPO το επόμενο έτος, αλλά δεν ξέρω αν εν τέλει θα μπούμε στο χρηματιστήριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Μπράιαν Τσέσκι στη συνδιάσκεψη του Recode Code τον Μάιο εξηγώντας ότι προτού κάνουν το βήμα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος των επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider