Οπτική ίνα στο σπίτι σε 1 εκατ. νοικοκυριά θα φέρει ο ΟΤΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οπτική ίνα στο σπίτι σε 1 εκατ. νοικοκυριά θα φέρει ο ΟΤΕ

Νέες διαστάσεις παίρνει η «μάχη» των ευρυζωνικών συνδέσεων με τον όμιλο του ΟΤΕ να εισέρχεται δυναμικά στις συνδέσεις με τη χρήση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, οι οποίες προσφέρουν ταχύτητες πρόσβασης έως και 1 Gbps, και να επενδύει περί τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 ώστε να συνδέσει περί τα 1 εκατ. νοικοκυριά με οπτική ίνα στο σπίτι (Fiber To The Home- FTTH).

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από την ενεργοποίηση της πτώτης σύνδεσης οπτικής ίνας στο σπίτι στον κόμβο του ΟΤΕ στο Παλαιό Φάληρο, η κάλυψη όσον αφορά τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) υπολογίζεται να φθάσει στα 150.000 νοικοκυριά, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ προβλέπει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 με στόχο την σύνδεση έως και 1 εκατ. νοικοκυριών με FTTH.

Από πλευράς του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς τόνισε τη σημασία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ενώ επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2025 το 50% των νοικοκυριών της χώρας να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι είναι χαρούμενος που τόσο γρήγορα, -μετά από 2,5 μήνες της συνάντησης με τον CEO της Deutsche Telekom στο Μέγαρο μαξίμου- ο όμιλος ΟΤΕ προχωρά στα εγκαίνια της πρώτης οπτικής ίνας στο σπίτι, κάτι πρωτόγνωρο και σημαντικό για τους ρυθμούς της Ελλάδας και ένα πρότυπο συντονισμού δυνάμεων. «Αυτό το παράδειγμα του συντονισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα και της κεντρικής διοίκησης και της κυβέρνησης, νομίζω ότι είναι κάτι αξιόλογο και πρέπει να σηματοδοτήσει και μία αλλαγή στον τρόπο που όλοι λειτουργούμε» σημείωσε.

Αναφερθείς στο μέγεθος της επένδυσης, σημείωσε ότι μαζί με τους αυτοκινητοδρόμους είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στη χώρα από την κρίση και μετά και πρόσθεσε ότι πρόκειται υποδομές, πάνω στις οποίες θα αναπτυχθούν πολλαπλάσιες υπηρεσίες και αυτό έχει τεράστια σημασία. Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι η επένδυση θα αφορά 1 εκατ. νοικοκυριά και θα γίνουν ανάλογες επενδύσεις από άλλες ιδιωτικές εταιρείες. «Με αυτήν την επιλογή διοχέτευσης δημόσιων πόρων σε τέτοιου τύπου επενδύσεις, θα είμαστε σε θέση να υπερκεράσουμε τους στόχους για την κοινωνία των GB πριν το 2025» υπογράμμισε. Όπως υποστήριξε, μιλάμε για επενδύσεις στην καρδιά της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα και αυτό έχει να κάνει με τον ρόλο τον ξεχωριστό που μπορεί να παίξει η χώρα, ως κόμβος στην περιοχή, «ένας κόμβος δίκαιης ανάπτυξης».

Επιδότηση 360 ευρώ μέσω της δράσης Superfast Broadband

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι υπάρχει επιδότηση 360 ευρώ μέσα από τη δράση Superfast Broadband του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η δράση υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher). Προς το παρόν, η Cosmote θα προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης που φθάνουν στα 100 και 200 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων (σ.σ. η ταχύτητα αποστολής είναι στα 10 και στα 20 Mbps αντίστοιχα) με δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι το 1 Gbps.

Μάλιστα δεν πρόκεται να διατεθούν σύντομα πακέτα υψηλότερων ταχυτήτων, αν και πολλά εξαρτώνται από την εμπορική πολιτική που θα αποφασιστεί από την Cosmote.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή η Cosmote μπορεί να προσφέρει σύνδεση FTTH σε 4000 νοικοκυριά στις περιοχές του Παλαιού Φαλήρου, της Αγίας Παρασκευής, του Χολαργού, του Βυζαντίνου (Καλαμαριά) και του αστικού κέντρου που καλύπτει το Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι ενώ η κάλυψη θα διευύνεται διαρκώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider