Προχωρά η ψηφιοποίηση του Δημοσίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά η ψηφιοποίηση του Δημοσίου
Έμπλουτίζεται το gov.gr. Σύντομα διαθέσιμος ο προσωπικός αριθμός.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ψηφιοποίηση του Δημοσίου και δη των υπηρεσιών που γίνονται ψηφιακά διαθέσιμες για τους πολίτες.

Ήδη ο τελευταίος μήνας του 2023 έκλεισε με 38 νέες υπηρεσίες στο gov.gr, αριθμός που σε ρυθμό ξεπερνά την προσθήκη μίας υπηρεσίας την ημέρα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2023, στο gov.gr προστέθηκαν 189 υπηρεσίες από 40 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται είτε για νέες υπηρεσίες είτε για υπηρεσίες που προϋπήρχαν και εντάχθηκαν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη. Σε αυτές μάλιστα συγκαταλέγονται και υπηρεσίες από φορείς που για πρώτη φορά μπήκαν στο gov.gr, όπως υπηρεσίες του Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Κάπως έτσι η έναρξη της νέας χρονιάς βρήκε την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου να διαθέτει 1.638 υπηρεσίες προς τους πολίτες, οι οποίες παρέχονται από 20 Υπουργεία, την Προεδρία της Κυβέρνησης, 85 φορείς και οργανισμούς, 13 Ανεξάρτητες Αρχές και 13 Περιφέρειες.

Με παρόμοια ορμή φαίνεται ότι μπήκε και το νέο έτος, αφού μέσα στις πρώτες 11 μόλις ημέρες, έχουν σημειωθεί προσθήκες, οι οποίες σε ποσότητα μπορεί να μην ξεπερνούν το σερί του Δεκεμβρίου αλλά σε «ποιότητα» ενισχύουν αισθητά τον στόχο της άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη.

Οι νέες υπηρεσίες του 2024

Ήδη από την 1 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου. Η νέα υπηρεσία του gov.gr ενοποιεί και απλοποιεί τις διαδικασίες μεταβίβαση κτηματογραφημένων ακινήτων καταργώντας μήνες καθυστερήσεων. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν το Φάκελο Μεταβίβασης μέσω του https://akinita.gov.gr λαμβάνουν μεταγραφή (ή δικαιολογημένη απόρριψη) εντός μιας εργάσιμης ημέρας αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων.

Προ ημερών δε στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του gov.gr προστέθηκε και το My Auto Wallet. Η απήχηση ήταν τέτοια που μέσα σε μια μόνο ημέρα σχεδόν 34.000 συμπολίτες μας, κατέβασαν το MyAuto Wallet, ώστε να έχουν όλα τα στοιχεία όπως η άδεια κυκλοφορίας, οι τεχνικοί έλεγχοι οχημάτων (ΚΤΕΟ), η καταβολή τελών κυκλοφορίας ακόμα και η ασφάλιση οχημάτων, στο κινητό τους, μέσω του ηλεκτρονικού πορτοφολιού του Gov.gr.

Μόλις χθες δε ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα της ηλεκτρονικής υπηρεσίας άρσης παρακράτησης κυριότητας επιβατικού ή δίκυκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Μέσω της νέας υπηρεσίας του gov.gr oι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις περιπτώσεις οχημάτων που η μεταβίβαση της κυριότητας είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο προσυμφωνημένης τμηματικής καταβολής του αντιτίμου (δόσεις) και πλέον έχει καταβληθεί το σύνολο του οφειλόμενου τιμήματος. Στόχος εδώ είναι η διαφάνεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έρχεται ο προσωπικός αριθμός

Λίαν συντόμως δε, συγκεκριμένα μέχρι και τον επόμενο μήνα, αναμένεται και ο πολυπόθητος προσωπικός αριθμός, ο οποίος θα επιτυγχάνει την ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα είναι έτοιμα, και πλέον αναμένεται η έγκριση της σχετικής έκθεσης που έχει σταλεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι η σχετική ακρόαση που προβλέπει η διαδικασία έχει ήδη γίνει, οπότε και η απόφαση εκτιμάται ότι θα είναι θετική. Μετά την σχετική έγκριση θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται και θα ανακοινωθεί ο προσωπικός αριθμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gov.gr: Διαθέσιμη η άρση παρακράτησης κυριότητας οχήματος Ι.Χ.

Digital economy forum 2023: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ και η ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων

ΤΕΚΑ: Παράταση ενός έτους για το be.teka.gov.gr

gazzetta
gazzetta reader insider insider