ΙΒΜ: Τζίρος 136 εκατ. το 2023 και στόχος η ηγετική θέση στο hybrid cloud και στην τεχνητή νοημοσύνη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΒΜ: Τζίρος 136 εκατ. το 2023 και στόχος η ηγετική θέση στο hybrid cloud και στην τεχνητή νοημοσύνη
Οι στοχεύεις της εταιρίας παγκοσμίως και στην Ελλάδα

Αύξηση τζίρου, υψηλά μονοψήφια ποσοστά ανάπτυξης και ηγετική θέση στο υβριδικό cloud και στην τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει η συνέχεια της IBM στην Ελλάδα, αγορά στην οποία η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται τα τελευταία 86 χρόνια. Στόχος άλλωστε, όπως ανέφερε ο νέος γενικός διευθυντής της IBM για την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Νίκος Μανιάτης, είναι η εταιρεία να συνεχίσει να εξελίσσεται εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογικές τάσεις αλλά και την μακρόχρονη εμπειρία της στην υλοποίηση έργων σε οργανισμούς διαφόρων κλάδων της αγοράς, προσφέροντας αξία τους πελάτες της.

Κερδοφορίας συνέχεια και έσοδα 136 εκατ. ευρώ το 2023

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους για την πορεία της εταιρείας την τελευταία διετία και την στρατηγική στόχευση για την συνέχεια, το 2023 εκτιμάται ότι τα έσοδα της IBM στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν σε 136 εκατ. ευρώ από 126 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 8% και γεφυρώνοντας την απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών διαχείρισης υποδομών, που έγινε το 2021. «Είμασταν λίγο πάνω από 147 εκατ. ευρώ το 2021 και πάμε για 136 εκατ. ευρώ για το 2023. Το 2022 πρώτη χρονιά της απόσχισης φτάσαμε τα 126 εκατ. ευρώ. Κινούμαστε με υψηλά μονοψήφια νούμερα τα δύο τελευταία χρόνια ενώ μπορεί να πετύχουμε και διψήφιο νούμερο για το 2023 καλύπτοντας σχεδόν εξολοκλήρου την απόσχιση» είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε κερδοφόρα εταιρεία και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Το περιθώριο κερδοφορίας φτάνει το 20% για το 2023, από 17% το 2022 και 21% το 2021».

Ο εν λόγω τζίρος την τελευταία διετία προέρχεται, όπως εξήγησε, κατά 75% από την πώληση λογισμικού και υπηρεσιών ενώ το 25% από τις υποδομές. Όσον αφορά στους κλάδους δραστηριοποίησης της IBM το 50% των εσόδων προέρχεται από τον τομέα του financial service, το 10% από το Δημόσιο, το 10 – 15% από την ενέργεια και 10% από τις τηλεπικοινωνίες.

Οι μεγάλοι οργανισμοί και το Δημόσιο θα συνεχίσουν να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μανιάτης θα συνεχίζει να τοποθετείται στο μέλλον, λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, σφυρηλατώντας και επεκτείνοντας συνεργασίες και επενδύοντας σε ταλέντα και δεξιότητες για την ανάπτυξη ενός πιο εστιασμένου χαρτοφυλακίου. «Είμαστε και φιλοδοξούμε να παραμείνουμε ο καταλύτης της προόδου των επιχειρήσεων. Με πρωτοποριακές καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, των λύσεων υβριδικού cloud σε συνδυασμό με την παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, συνεισφέρουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρίσιμων επιχειρηματικών υποδομών του πλανήτη».

Υβριδικό cloud και τεχνητή νοημοσύνη στους στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης

Σε επίπεδο στρατηγικής, σύμφωνα με τον ίδιο, η IBM θα συνεχίσει να εστιάζει στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) «καθώς οι εν λόγω τεχνολογίες βοηθούν την κάθε επιχείρηση να προσφέρει νέες βελτιωμένες υπηρεσίες, να κλιμακωθεί επιχειρηματικά με ταχύτητα και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την καινοτομία χωρίς να αυξήσει το αποτύπωμά της». Παράλληλα η σημερινή ΙΒΜ θα στραφεί ακόμα περισσότερο στα ανοιχτά οικοσυστήματα, ενσωματώνοντας στις πλατφόρμες της τεχνολογίες από συνεργάτες αλλά και από ανταγωνιστές με στόχο τη διάθεση συνολικών λύσεων που επιταχύνουν τη διάχυση της καινοτομίας στην αγορά και καθιστούν εφικτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Πέρα βέβαια από το Generative Al και το Hybrid Cloud, στις τεχνολογικές τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των επιχειρήσεων, επιδρώντας καταλυτικά και στην στρατηγική στόχευση της εταιρείας, ο κ. Μανιάτης συμπεριέλαβε την κυβερνοασφάλεια, την βιωσιμότητα και το Quantum, αναλύοντας καθέναν από αυτούς.

Generative AI

Στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι το Generative AI θα είναι πολλαπλών μοντέλων, με τους πελάτες να χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό μοντέλων από την IBM, από άλλες εταιρείες καθώς και δικά τους ιδιόκτητα μοντέλα και μοντέλα ανοικτού κώδικα. «Αυτή η υβριδική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι παρόμοια με την υβριδική προσέγγιση στο cloud», δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την αξιοποίησή της Τεχνητής Νοημοσύνης θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης σε σχετικούς τομείς ενώ θα ενισχυθούν οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, αφού οι λύσεις της ΤΝ θα απαλλάσουν το προσωπικό τους από μηχανικές, χρονοβόρες εργασίες.

Hybrid Cloud

Για το υβριδικό νέφος (hybrid cloud), η ΙΒΜ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των δεδομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με απειλές στον κυβερνοχώρο, στην απόδοση, προσφέροντας ευελιξία στον καταμερισμό του φόρτου εργασίας και την ανάθεσή του μεταξύ διαφορετικών παρόχων cloud, καθώς και στη συμμόρφωση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις, οδηγώντας τους οργανισμούς σε αξιόπιστο εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Κυβερνοασφάλεια

Σημαντική είναι η συνεισφορά της ΙΒΜ και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σε μια περίοδο μάλιστα που οι κυβερνοεπιθέσεις να είναι σήμερα πιο διαδεδομένες, καινοτόμες και ταχύτερες από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας της ΙΒΜ εξετάζει δισεκατομμύρια δεδομένα για να αποκαλύψει τις πιο επείγουσες τάσεις στον τομέα της ασφάλειας. Το φετινό IBM Security® X-Force® Threat Intelligence Index 2023 παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των οργανισμών από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ενδεικτικά, η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η μέθοδος backdoors γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και ακριβή, καθώς η υφιστάμενη πρόσβαση πωλείται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για έως και 10.000 δολάρια. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές που ονομάζονται thread hijacking στα emails, οι οποίες διπλασιάστηκαν το 2022. Τέλος, οι παραδοσιακές μορφές επίθεσης σε υπολογιστές (legacy exploits) εξακολουθούν να υφίστανται, επιτρέποντας την εξάπλωση παλαιότερης μορφής κακόβουλου λογισμικού.

Με περισσότερες από 10.000 ευρεσιτεχνίες στο χαρτοφυλάκιό της που αφορούν την ασφάλεια, η ΙΒΜ συμβάλει δραστικά στην προώθηση της τεχνολογίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Sustainability

Η εταιρεία προσφέρει και λύσεις βιωσιμότητας της IBM ώστε να προωθεί την επιχειρηματική επιτυχία μέσω συγκεκριμένων στόχων, καλύπτοντας κύριες επιχειρηματικές επιταγές όπως στρατηγική, δεδομένα ESG, έξυπνα assets, πράσινη πληροφορική και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη η IBM βοηθά τους πελάτες της να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να βελτιστοποιήσουν την απόδοση στη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων (asset management). Το IBM Maximo, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας, παρέχει έξυπνη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μεγιστοποιώντας την απόδοση και την αξιοπιστία.

Quantum computing

Πρωτοπόρα είναι ωστόσο και στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών μέσω της IBM Quantum. «Ευρύτερος στόχος μας είναι να συνεισφέρει η κβαντική τεχνολογία στην πρόοδο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας» όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης σημειώνοντας ότι το 2025 θα υπάρξει εμπορική λύση κβαντικής υπολογιστικής που θα λανσάρει η εταιρεία.

Consulting και SkillsΒuild

Τέλος, στις προσφερόμενες υπηρεσίες της εντάσσονται και η συμβουλευτική αλλά και η επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση, Ο τομέας ΙBM Consulting βοηθά τους οργανισμούς να εκσυγχρονίσουν και να διαχειριστούν τις εφαρμογές τους σε ένα υβριδικό περιβάλλον cloud. Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, 140.000+ ειδικοί του τομέα IBM Consulting σε 150+ χώρες αποτελούν τους πιο έμπειρους επαγγελματίες στον κόσμο για τη μετάβαση σε υβριδικό cloud με σαφή πρόθεση να αξιοποιήσει ένα πλήρες οικοσύστημα συνεργατών παράλληλα με την τεχνολογία της IBM, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών συνεργασιών με τις SAP, Adobe, Salesforce, Microsoft, AWS, ServiceNow και Oracle.

Όσο για την επανεκπαίδευση μέσω του IBM SkillsΒuild η εταιρεία επενδύσει στη μείωση του χάσματος δεξιοτήτων και συνεισφέρει στην ανάπτυξη των αναξιοποίητων δυνατοτήτων ατόμων και οργανισμών σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο. Το πρόγραμμα SkillsBuild της IBM προωθεί τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, το πρόγραμμα SkillsBuild λειτουργεί σε 159 χώρες με 1.000+ μαθήματα σε 20 γλώσσες, υποστηρίζει εκατομμύρια μαθητευόμενους και επαγγελματίες, στοχεύοντας στην εκπαίδευση 30 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έως το 2030 σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Volotea: Ανοίγει φτερά για την καλύτερη χρονιά επί ελληνικού εδάφους

Εστίαση: Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιούν οι επιχειρηματίες – Δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με το 24% στα μη αλκοολούχα

OpenAI: Επιστρέφει ως CEO ο Altman μετά το «τσουνάμι» αντιδράσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider