Αλλάζουν οι γενικές γραμματείες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν οι γενικές γραμματείες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Από τρεις γίνονται δύο και μέρος των αρμοδιοτήτων μεταφέρεται στο ΥΠΕΣ.

Εκτός των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περνούν πλέον οι διοικητικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τον νέο κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα υπ' αριθμ. 78, οι αρμοδιότητες, οι οργανικές θέσεις και το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου, της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται από χθες η Νίκη Κεραμέως με υφυπουργό Εσωτερικών τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιο.

Εντός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βέβαια, δημιουργείται μια «υπερ-γραμματεία» υπό τον τίτλο Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε αυτήν θα μεταφερθούν οι λοιπές αρμοδιότητες της μέχρι χθες γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.).

Αποτέλεσμα θα είναι η νέα γενική γραμματεία που δημιουργείται στο ΥΨΔ, να έχει πολλές και ισχυρές αρμοδιότητες που καλύπτουν τόσο θέματα που σχετίζονται με τα πληροφοριακά συστήματα του ελληνικού Δημοσίου όσο και με ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης, έναν τομέα όπου η νέα ηγεσία του υπουργείου, όπως ανέφερε χθες σχεδιάσει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση.

Αυτό που μένει να φανεί είναι ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη τετραετία Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) ήταν ο Δημοσθένης Αναστασόπουλος καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στο αντικείμενο των Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης. Ο κ. Αναγνωστόπουλος είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από το 2004 έως 2009 και κατά την θητεία του δημιουργήθηκαν τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας ακινήτων (ΕΤΑΚ) και περιουσιολογίου (E9), νέο TAXISNet, ηλεκτρονικό τελωνείο (ICISNet), ελεγκτικών υπηρεσιών (ELENXIS), ηλεκτρονικής ενημέρωσης και εξυπηρέτησης συνταξιούχων, ενημέρωσης μέσω κινητής τηλεφωνίας (Μ-Taxis).

Αντίστοιχα την θέση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών από τον Αύγουστο του 2019 κατείχε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, στέλεχος με πολυετή εμπειρία σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, καλής νομοθέτησης και οργάνωσης του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Την καλή γνώση του Δημοσίου άλλωστε είχε αξιοποιήσει και ο νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2016-2019 ως τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ορίζοντας τον κ. Χριστόπουλο σύμβουλο για θέματα Κράτους, Δημόσιας Διοίκησης και Παιδείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή οι 4 κατευθύνσεις

Τι θα βρει ο Χρ. Σταϊκούρας στις Υποδομές – Η «κληρονομιά» και οι εκκρεμότητες

Κλειδί για τη μείωση φορολογικών συντελεστών η πάταξη της φοροδιαφυγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider