Τηλεπικοινωνίες: Φουντώνει η μάχη των παρόχων για τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεπικοινωνίες: Φουντώνει η μάχη των παρόχων για τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι
Μετά τις Nova και Cosmote, νέα πακέτα προσφορών ανακοίνωσε και η Vodafone. Πώς διαμορφώνεται ο ανταγωνισμός.

Σε βασικό πεδίο εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων εξελίσσονται οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), την ώρα που η χώρα προχωρά, αργά αλλά σταθερά, στην αποχαλκοποίησή της με την αρωγή και της ΕΕ. Μετά την Nova που έκανε την αρχή προσφέροντας πακέτα σταθερής σύνδεσης FTTH σε προνομιακές τιμές, Cosmote και Vodafone έδωσαν την δική τους απάντηση, φιλοδοξώντας να κερδίσουν μερίδιο από την πίτα του 1,3 εκατ. συνδέσεων που υπάρχουν στη χώρα.

Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων κινήσεων είναι οι καταναλωτές να έχουν πλέον πρόσβαση σε συνδέσεις οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων - από 300 Mbps έως και 1Gbps - με τιμές που ξεκινούν από τα 33 ευρώ και φτάνουν κοντά στα 50 ευρώ, όταν μάλιστα η δυνατότητα σύνδεσης σε ταχύτητες τέτοιου τύπου ξεκίνησε πριν από μόλις πέντε μήνες.

Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος

Με την αφορμή της ολοκλήρωσής της συγχώνευσής της με την Wind και το πέρασμα στην νέα της εποχή, η Nova λάνσαρε τον Ιανουάριο συνδέσεις FTTH 500 Mbps στα 26 ευρώ το μήνα και 1 Gbps στα 33 ευρώ το μήνα. Οι τιμές κρίθηκαν εξαιρετικά χαμηλές για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς ακόμα και σε σχέση με τις συνδέσεις που πραγματοποιήθηκαν όσο το κουπόνι επιδότησης Super Fast BroadBand (SFBB) ήταν σε ισχύ. Ειδοποιός προϋπόθεση βέβαια για τα πακέτα προσφορών της Nova, είναι ότι ο ενδιαφερόμενος πελάτης θα πρέπει να καλύπτεται από το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι που διαθέτει η εταιρεία, το οποίο μέχρι σήμερα φτάνει τις 100.000 γραμμές.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από πλευράς της Cosmote. Λίγες ημέρες αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε νέες προσφορές για συνδέσεις FTTH. Συγκεκριμένα οι νέοι πελάτες της Cosmote έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps με 36,90 ευρώ, 41,90 ευρώ και 49,90 ευρώ το μήνα μέχρι και και το τέλος Μαρτίου. Και μπορεί οι τιμές να είναι σχετικά υψηλότερες σε σχέση με την Nova ωστόσο το δίκτυο της Cosmote αφορά πολύ περισσότερους καταναλωτές, φτάνοντας σήμερα το 1 εκατ. γραμμές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μόλις χθες δε, στο «χορό» των προσφορών για συνδέσεις FTTH μπήκε και η Vodafone, λανσάροντας πακέτα με προνομιακές τιμές που θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα η εταιρεία εγκαινίασε πακέτα προσφορών με 34,89 ευρώ, 39,90 ευρώ και 47,90 ευρώ για συνδέσεις οπτικών ινών με ταχύτητες στα 300mbps, 500mbps, 1Gbps αντίστοιχα. Και στα τρία πακέτα ισχύει επιπλέον έκπτωση 1€ αν το συμβόλαιο συνδυαστεί με σύνδεση κινητής τηλεφωνίας στη Vodafone.

Στον δρόμο της αποχαλκοποίησης

Παρότι οι συνδέσεις οπτικών ινών αφορούν σήμερα μια μικρή μερίδα των καταναλωτών το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά τα επόμενα χρόνια χάρη στις επενδύσεις των παρόχων αλλά και στην αποχαλκοποίηση που προωθεί η χώρα. Να θυμίσουμε ότι όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος είναι να φτάσουμε δυνητικά τα 4,8 εκατομμύρια δυνητικές γραμμές οπτικής ίνας έως το 2027, γραμμές δηλαδή που θα προσφέρουν σύνδεση με οπτικές ίνες αν το επιλέξουν οι καταναλωτές. Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ. ευρώ, 800.000 γραμμές έως το 2025 αναμένεται να καλύψει η Vodafone μέσα από το πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει εξαγγείλει ενώ 1,6 εκατ. γραμμές φιλοδοξεί να προσφέρει δυνητικά η Nova μέσω του επενδυτικού της πλάνου ύψους 2 δισ. που θα υλοποιήσει την επόμενη πενταετία. Άλλες 800.000 περίπου γραμμές αναμένεται να προσφερθούν από το mega ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband, έργο η υλοποίηση του οποίου έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Πέρα από την δυνατότητα σύνδεσης βέβαια, για την λεγόμενη αποχαλκοποίηση θα πρέπει και οι καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν τα πλεονεκτήματα των συνδέσεων οπτικών ινών και να στραφούν σε αυτές. Συνθήκη που αναμένεται να επιτυχθεί τόσο μέσω των προαναφερθέντων προσφορών όσο και με την αρωγή του νέου κουπονιού επιδότησης της ζήτησης που έρχεται. Το Gigabit voucher, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα προσφέρει μηνιαία επιδότηση 16 ευρώ για διάστημα 24 μηνών για συνδέσεις σε ταχύτητα άνω των 250 Mbps. Χάρη και σε αυτή την επιδότηση οι τιμές για συνδέσεις 1 Gbps θα πέσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να γίνει κοινοποίηση της δράσης στην ΕΕ και να λάβει την σχετική έγκριση. Ωστόσο η διαδικασία δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο, όπου και λήγουν οι προσφορές των παρόχων. Σε κάθε περίπτωση η νέα δράση αναμένεται να συμβάλλει στην διείσδυση των συνδέσεων τέτοιου τύπου, όπως και το κουπόνι του SFBB που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όσο για τις συνδέσεις οπτικών ινών ειδοποιός διαφορά τους σε σχέση με τις υπάρχουσες είναι ότι η ταχύτητά τους συμπίπτει με την ονομαστική, δηλαδή, μία γραμμή των 300 Mbps προσφέρει 300 Mbps, και όχι έως 300 Mbps, στη λήψη δεδομένων ενώ υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρει αντίστοιχες ταχύτητες και στην αποστολή δεδομένων (upload). Μέχρι στιγμής βέβαια οι πάροχοι έχουν επιλέξει η ταχύτητα στο upload να είναι στο ένα δέκατο, δηλαδή, σε μία γραμμή των 500 Mbps το upload είναι στα 50 Mbps. Εξαίρεση αποτελεί η Inalan, η οποία αναπτύσσει το δικό της δίκτυο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρουν συνδέσεις με συμμετρικές ταχύτητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά η διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών COSMOTE με επιδότηση 90%, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Nova παρουσιάζει νέες προσφορές κινητής, internet & ψυχαγωγίας

Vodafone Ελλάδος: Ελαφρώς αυξημένα έσοδα με ώθηση από την κινητή

gazzetta
gazzetta reader insider insider