Ανεβάζει ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας - Τα νέα έργα, οι στόχοι και οι μεγάλες προκλήσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας - Τα νέα έργα, οι στόχοι και οι μεγάλες προκλήσεις
Ανεβάζει ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας - Τα έργα που προκηρύχθηκαν τις πρώτες 20 ημέρες του 2023 - Τα πρότζεκτ που ακολουθούν - Οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Με βήμα ταχύ αλλά και με μεγάλες προκλήσεις στο διάβα του αναμένεται να προχωρήσει και τη νέα χρονιά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Καθώς μάλιστα προετοιμάζονται να προκηρυχθούν 50 σχετικοί διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ., κρατικός μηχανισμός και ιδιωτικός τομέας προσπαθούν να βρουν κοινό βηματισμό για να μην χαθεί το τρένο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι υψηλές ταχύτητες με τις οποίες φιλοδοξεί να συνεχίσει να κινείται η χώρα προς την ψηφιοποίηση διαφάνηκαν ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2023 έχουν ήδη προκηρυχθεί τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί έργων, τα οποία προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δυναμική έναρξη της χρονιάς

Ο λόγος για την «Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του Μητρώου Πολιτών, την ψηφιοποίηση των αρχείων Ναυτιλίας αλλά και την δημιουργία «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης και Οργάνωσης Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων». Το πρώτο έργο προϋπολογισμού πάνω από 9,6 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε λίγες ημέρες πριν από την Κοινωνία της Πληροφορίας, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο τη βελτίωση υπηρεσιών προς τον πολίτη. Για την ακρίβεια μέσω αυτού προβλέπεται η πλήρης αναβάθμιση του υφιστάμενου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), με κύρια επιδίωξη την αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργικότητάς του, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τρίτους Φορείς, την αναδιοργάνωση των υποδομών του αλλά και την εξασφάλιση διαθεσιμότητα πόρων σε ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας.

Το δεύτερο έργο, το οποίο εξίσου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης, στοχεύει στην ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π) και στην παροχή συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων για τα ψηφιοποιημένα αρχεία. Συγκεκριμένα μέσω του συγκεκριμένου έργου συνολικού προϋπολογισμού 6.250.580,35 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) αναμένεται να ψηφιοποιηθούν περίπου 8.431.174 σελίδες. Πρόκειται για τα αρχεία των νηολογίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, του τμήματος Μητρώων Πλοίων και του τμήματος Μητρώων Ναυτικών και Ναυτιλιακών Εταιρειών, αλλά και τα αυτά της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Κλάδου Β, του τμήματος Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας. Το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα δημιουργηθεί και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες αυτού, αναμένεται να εκσυγχρονίσουν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Άμεσα ωφελούμενοι θα είναι τόσο οι Ναυτικοί και το προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτικής που απασχολείται με τη διεκπεραίωση, έλεγχο και παρακολούθηση αιτημάτων όσο και οι ναυτιλιακές εταιρείες και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, που θα μπορούν να αξιοποιούν τα αρχεία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση αιτημάτων τους.

Τέλος, η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα υποστηρίζει τις διαδικασίες Διαχείρισης και Οργάνωσης των Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ένα έργο ύψους 5.282.400 ευρώ (με ΦΠΑ) αφορά στην διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης των συναλλασσόμενων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων με τα στελέχη του Ταμείου, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η λήψη αποφάσεων από την διοίκηση του και η βέλτιστη διεκπεραίωση των διαδικασιών του.

Τα νέα έργα που έρχονται

Ο πυρετός δημοπράτησης έργων αναμένεται να συνεχιστεί τόσο τις επόμενες ημέρες όσο και καθόλη την διάρκεια της χρονιάς. Στόχος μάλιστα της ΚτΠ, του εκτελεστικού βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το 2023 να προκηρυχθούν 50 έργα, ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ, που αφορούν κομβικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, στην τεχνολογία, τη Δημόσια Διοίκηση, την οικονομία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τη διπλωματία, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τη γεωργία.

Να θυμίσουμε ότι η ΚτΠ έχει ήδη έχει αναλάβει να εκτελέσει τον μεγαλύτερο όγκο των σημαντικών έργων του Δημοσίου. Μέχρι στιγμής έχει τρέξει πάνω από 150 διαγωνισμούς αξίας 1,5 δισ. ευρώ ενώ συνολικά διαχειρίζεται πάνω από 250 έργα αξίας 3 δισ. ευρώ που αφορούν όλο το φάσμα του μετασχηματισμού του Δημοσίου, τα οποία υπάγονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα μεγάλα στοιχήματα των πρώτων μηνών του 2023 περιλαμβάνεται η δημοπράτηση απαιτητικών πρότζεκτ όπως η ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ, το Ενιαίο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων, το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων, η ψηφιακή παρέμβαση στην Κεφαλαιαγορά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα αναμένεται να προχωρήσουν και τα έργα που δημοπρατήθηκαν το προηγούμενο έτος και πλέον περνούν σε φάση υλοποίησης. Σε αυτά εντάσσονται τα έργα για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων του αρμόδιου υπουργείου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 97 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση των αρχείων των Δικαστηρίων - έργο αξίας 42 εκατ. ευρώ - και η αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ του τομέα Δικαιοσύνης.

Επίσης ο μεγάλος διαγωνισμό για το πρότζεκτ της «Εξωστρεφούς Γεωργίας», συνολικού προϋπολογισμού άνω των 31 εκατ. ευρώ αλλά και το Smart Readiness, το νέο κουπόνι επιδότησης για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 148,4 εκατ. ευρώ.

Οι προκλήσεις

Οι εντατικές διεργασίες για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα πρέπει βέβαια να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες προκλήσεις που θέτει η ποσότητα αλλά και το χρονοδιάγραμμα των έργων. Κι αυτό γιατί μετά και την πανδημία, που αποτέλεσε επιταχυντή των εξελίξεων, το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης κι υλοποίησης είναι πολύ σφιχτό, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις εγχώριες εταιρείες πληροφορικής που καλούνται να υλοποιήσουν τα έργα.

Αντίστοιχη πρόκληση αποτελεί και ο ίδιος ο αριθμός των έργων σε συνδυασμό με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς πληροφορικής, το οποίο μοιάζει να μην επαρκεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε αρκετούς διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, υπήρξε μόνο μια δεσμευτική προσφορά.

Τέλος, την συνθήκη περιπλέκουν και οι προβλέψεις για την επάρκεια των ειδικών ΤΠΕ, η οποία αναγάγεται σε παγκόσμια πρόκληση. Σύμφωνα με έρευνα που έχει παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων Deloitte, στο πλαίσιο του Digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ. Κι αυτό ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον, λόγω και των έργων που θα διεκδικήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακίρης: Εντός 10ημερου ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ - Αύξηση κονδυλίων αν υπάρχει ενδιαφέρον

Τι αλλάζει στο νέο ΕΣΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider