NASA: Στη δημοσιότητα η πιο «παλιά» φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
NASA: Στη δημοσιότητα η πιο «παλιά» φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί
Η πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, αξίας 10 δισ. δολαρίων και δείχνει πως ήταν το σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια, σε υπέρυθρο φως.

Η εικόνα που έχουμε για το σύμπαν διευρύνθηκε σημαντικά μετά από μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA και που προσφέρει την πιο εμβριθή ματιά που έχουμε για αυτό μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για την πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, αξίας 10 δισ. δολαρίων και δείχνει πως ήταν το σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια, σε υπέρυθρο φως. Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο εστίασε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723.

Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή.

«Είναι το πιο παλιά καταγεγραμμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος πριν από 13 δισ. χρόνια. Αυτό είναι δύσκολο ακόμα και να το φανταστεί κάποιος» τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως την Τρίτη θα δοθούν στη δημοσιότητα ακόμα 4 φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο Γουέμπ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, ανέφερε πως η φωτογραφεί που δείχνει δεκάδες λάμψεις, εξάρσεις και κινήσεις φωτός αποτελεί μόνο «ένα μικρό φάσμα του σύμπαντος».

Όπως εξήγησε «κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το σύμπαν ήταν ακόμη "νεογέννητο"».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider