Ανοίγει ο δρόμος για τηλεοπτικό σήμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για τηλεοπτικό σήμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές
Νέα τροπολογία προβλέπει την χρηματοδότηση των Δήμων για την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης στις Λευκές Περιοχές.

Δυνατότητα τηλεοπτικής κάλυψης ακόμα και στις απομακρυσμένες περιοχές θα αποκτήσουν οι κάτοικοι της ελληνικής Επικράτειας μετά και την νέα τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", Εθνική Σύνταξη Ομογενών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Με στόχο να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης σε όλη την Επικράτεια, το άρθρο 7 της νέας τροπολογίας προβλέπει την δυνατότητα χρηματοδότησης Δήμων και Περιφερειών της χώρας για την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης. Στόχος είναι μέσω των συγκεκριμένων Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τηλεοπτικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού που δεν εξυπηρετείται από τα αδειοδοτημένα δίκτυα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

Όπως διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής,ο υψυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, οι δαπάνες των Δήμων για την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης δύνανται να καλύπτονται από προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηψιακής Διακυβέρνησης, Προϋπολογισμό του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Ψηψιακής Διακυβέρνησης από
αποθεματικό Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).
Στόχος μάλιστα είναι να αξιοποιηθούν κονδύλια από την δράση για τις «Λευκές Περιοχές», η οποία ανέρχεται στα 30,87 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχει χαμηλή απορρόφηση.

Η ρύθμιση άλλωστε αποτελεί μία επιπλέον πρωτοβουλία με μόνιμο χαρακτήρα, που συμπληρώνει το πεδίο εφαρμογής της δράσης «Λευκές περιοχές», η οποία διασφαλίζει για όλους τους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στην πολυφωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ενώ τηρεί και τις αρχές της τεχνολογικής ουδετερότητας παρέχοντας τηλεοπτικό σήμα μέσω όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών (δορυφορική, επίγεια, ευρυζωνική).

Σημειωτέον ότι παρότι το 2014 η Digea ανέλαβε την ψηφιακή κάλυψη της χώρας, είχε την υποχρέωση να καλύψει πληθυσμιακά και όχι γεωγραφικά το 95% της χώρας, γεγονός που επηρεάζει μέχρι και σήμερα περί τα 160.000 περίπου νοικοκυριά. Η λύση του εν λόγω προβλήματος ήρθε μέσω της δράσης για τις «Λευκές Περιοχές» η οποία φιλοδοξεί να καλύψει 160.869 νοικοκυριά σε 4.079 οικισμούς που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Μέσω αυτής παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης ύψους 150 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (επίγειου, δορυφορικού ή ευρυζωνικού) καθώς και 8 χρόνια εγγύησης και πρόσβασης σε προγράμματα εθνικής και τοπικής εμβέλειας.

«Παίρνουμε ένα κομμάτι από εκεί που υπάρχει περιθώριο για να επιδοτήσουμε τους δήμους που έχουν ανάγκη ώστε να καλύψουμε χωριά και μεγάλους οικισμούς με τηλεοπτικό σήμα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους μόνιμους όσο και τους μη μόνιμους κατοίκους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι εφόσον η τροπολογία τύχει της έγκρισης του σώματος της Βουλής, «το Υπουργείο θα έρθει σε επικοινωνία με τους Δήμους, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει όλη η χώρα καλό και ποιοτικό σήμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνδρομητική τηλεόραση: Εγκαταλείπουν οι Έλληνες το δορυφορικό πιάτο - Στροφή στις OTT υπηρεσίες

Σκληρή μάχη προμηνύεται στη συνδρομητική τηλεόραση - Νέοι παίκτες αλλάζουν τις ισορροπίες 

Στην αντεπίθεση στη συνδρομητική περνά η Vodafone - Νέες συμφωνίες στα σκαριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider