Κύμα εξωστρέφειας στις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύμα εξωστρέφειας στις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής
Εξαγορές εταιρειών του εξωτερικού ετοιμάζουν μεταξύ άλλων οι εταιρείες του κλάδου.

Με το πρώτο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Πληροφορική να είναι ήδη στα σκαριά και με συνολικούς πόρους €6 δισ. να αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική αγορά ΤΠΕ τα επόμενα χρόνια χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ, ο κλάδος καταγράφει έντονη κινητικότητα και σημαντικές ανακατατάξεις. Πέρα βέβαια από τα αλλεπάλληλα deals που προστίθενται στο ενεργητικό των παραδοσιακών δυνάμεων του κλάδου την τελευταία διετία, παρατηρείται κι ένα κύμα εξωστρέφειας με όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες να αποκτούν μερίδιο σε αντίστοιχες του εξωτερικού που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς. Όπως επισημαίνουν μάλιστα στελέχη του κλάδου, οι εν λόγω συμφωνίες απηχούν ένα πολύ μικρό μόνο τμήμα των διεργασιών που θα συντελεστούν προσεχώς, καθώς το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης θα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Να θυμίσουμε ενδεικτικά ότι μέσα στη χρονιά η EpsilonNet απέκτησε, προς 425 χιλ. ευρώ, το 60% της Technolife που απαριθμεί 27 χρόνια από την ίδρυσή της και δραστηριοποιείται στην παροχή λογισμικού ERP (επιτρέπει τη διαχείριση πόρων, ανθρώπινου δυναμικού κτλ.) για επιχειρήσεις. Επίσης, τον Μάιο εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών μειοψηφίας της θυγατρικής της Data Communication σε συνέχεια της απόκτησης, τέλη Οκτωβρίου 2020, του 80% της εταιρείας που αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις λογισμικού για επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία. Τέλος, μόλις προ ημερών προχώρησε στην εξαγορά του 80% της εταιρείας iQom, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και στην ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού στον δυναμικό τομέα του software λιανικού εμπορίου, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Unisystems, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Quest, απέκτησε στις αρχές της χρονιάς το 25% της Probotek που αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙoT) και των drones (IoD), με την βοήθεια αισθητήρων 5G. Αργότερα μέσα στη χρονιά προχώρησε στην ίδρυση της 5ης θυγατρικής της στην Βαρκελώνη καθώς και η εξαγορά του 60% της καινοτόμου εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής Intelli Solutions η οποία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και άλλες περιοχές της ΝΑ Ευρώπης. Μάλιστα η εταιρεία φέρεται να συζητά και νέες συνέργειες με εταιρείες που η δραστηριότητα τους θα είναι συμπληρωματική.

Νέες εταιρείες τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος προς εξαγορά κοιτάζει και η Entersoft, με τις επαφές να αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα συνεργασίας. Με στόχο τα συμπληρωματικά προϊόντα αλλά και την επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού αντίστοιχες κινήσεις δρομολογεί και η Profile Software, η οποία ήδη από τον Μάρτιο απέκτησε την σκανδιναβική Euronext Centevo, εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων, προσβλέποντας σε αύξηση τζίρου κατά 35% μετά την εξαγορά.

Στραμμένο το βλέμμα σε εταιρείες του εξωτερικού φαίνεται να έχει και η Real Consulting η οποία πρόσφατα έκανε την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστήριου Αθηνών ενώ επενδύσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δρομολογεί και η Performance Technologies.

Στόχος σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι η ενσωμάτωση νέων προϊόντων στα χαρτοφυλάκια τους, οι συνέργειες, ο εμπλουτισμός του διεθνούς πελατολογίου. Παράλληλα βέβαια με τον τρόπο αυτό προωθείται και η ενίσχυση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις τόσο εντός όσο κι εκτός ελληνικών συνόρων, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την ολοκλήρωση των έργων που θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου. Άλλωστε τα έργα που μένουν να γίνουν είναι πολλά και σύνθετα, γεγονός που απαιτεί νέα ισχυρότερα σχήματα ικανά να ανταπεξέλθουν σε υψηλής εξειδίκευσης projects.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πέρασαν «μαζικά» στο ΧΑ πακέτα για την Entersoft

Profile: Σε παραγωγική λειτουργία η λύση για «οmni channel» πλατφόρμα Digital Βanking στην Optima bank

Quest: Αποκτά το 60% της Intelli Solutions έναντι 3,8 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider