Προχωρά η μεγάλη επένδυση της Microsoft για το data center region

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά η μεγάλη επένδυση της Microsoft για το data center region
Συστάθηκε η σχετική εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ. Έρχονται ανακοινώσεις για την περιοχή που θα κατασκευαστούν τα data center.

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η μεγάλη επένδυση της Microsoft για την δημιουργία data center region στην χώρας μας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων και περίπου έναν χρόνο μετά την πρώτη ανακοίνωση των προθέσεων της εταιρείας, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Να θυμίσουμε ότι όπως είχε αναφέρει ο αμερικανικός κολοσσός τον περσινό Οκτώβριο σκοπεύει να κατασκευάσει στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής τρία data center που θα αποθηκεύουν και θα διαχειρίζονται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος». Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ ωστόσο όπως είχε επισημανθεί στην ειδική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και στελεχών της εταιρείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η προστιθέμενη αξία αυτής θα μπορούσε να φτάσει και το 1 δισ ευρώ.

Έκτοτε βέβαια η εταιρεία κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για την περιοχή που πρόκειται να εγκατασταθούν τα data center με τα εγχώρια στελέχη της να τονίζουν ότι η επένδυση προχωρά μεν με σταθερά βήματα, αλλά η επιλογή του μέρους απαιτεί μελέτες τις οποίες και πραγματοποιεί η μητρική εταιρεία, οπότε οι ανακοινώσεις θα έρθουν όταν υπάρξουν εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι η επιλογή της περιοχής αποτελεί σύνθετη εξίσωση αφού θα πρέπει να καλύπτει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις σε ζητήματα όπως η μορφολογία του εδάφους, η διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, το κλίμα κλπ.

Τον προηγούμενο μήνα ωστόσο η Microsoft, μέσω ιρλανδικής θυγατρικής της, προχώρησε στην σύσταση μονοπρόσωπης ΑΕ με την επωνυμία «Microsoft Operations 4733 Hellas» και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι και αυτή που θα υλοποιήσει την επένδυση στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από την αίτηση καταχώρησης της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, πρόεδρος της εταιρείας θα είναι ο νομικός σύμβουλος της Microsoft ο κ. Benjamin Owen H. ORNDORFF ενώ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει τοποθετηθεί ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

Στους σκοπούς της εταιρείας δε, βάσει του καταστατικού της, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων κέντρων δεδομένων (datacenters) ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) διαδικτύου».

Στις προσεχείς ανακοινώσεις αναμένεται να διευκρινιστεί και η τοποθεσία ή οι τοποθεσίες που θα επιλεγούν από την εταιρεία για την δημιουργία και λειτουργία των data center - τα data center θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής για λόγους ασφαλείας. Παρά τις πρώτες πληροφορίες μάλιστα που έκαναν λόγο για το Λαύριο, οι τελευταίες, οι οποίες προέρχονται από την μεσιτική αγορά, προκρίνουν τα Σπάτα.

Στις πρόσφατες εξελίξεις που θα μπορούσαν να συνδεθούν δυνητικά με την εν λόγω επένδυση θα πρέπει να προσθέσουμε και την νέα ρύθμιση των στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση κι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Βάσει αυτής και οι επενδύσεις στα data center μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Microsoft εξαγόρασε την αυστραλιανή εταιρεία software Clichamp

Microsoft: Μετά από 6 χρόνια, έρχεται το update για τα Windows 11 στις 5/10

Η Microsoft προειδοποιεί χιλιάδες cloud πελάτες της για έκθεση των βάσεων δεδομένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider