Σε 2,5 δισ. ευρώ ποντάρει η Vodafone από την IPO για τις κεραίες κινητής της Vantage Towers

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε 2,5 δισ. ευρώ ποντάρει η Vodafone από την IPO για τις κεραίες κινητής της Vantage Towers
Όταν ολοκληρωθεί η IPO η Vantage Towers θα εξαγοράσει και το υπόλοιπο 38% της Vantage Towers Greece που κατέχει σήμερα η Wind, έναντι 288 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η Vodafone μέσω της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς της θυγατρικής της Vantage Towers, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των κεραίων κινητής τηλεφωνίας.

Κατά την Αρχική Δημόσια Προσφορά η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος σχεδιάζει να διαθέσει 88,9 εκατ. μετοχές στην τιμή των 22,5 έως 29 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αξία της Vantage, αυτή την στιγμή, αποτιμάται σε σχεδόν 15 δισ. ευρώ και η εταιρεία διαχειρίζεται συνολικά περισσότερους από 45,4 χιλιάδες σταθμούς βάσης σε όλη την Ευρώπη. Τα pro forma έσοδα του ομίλου το εννεάμηνο του οικονομικού έτους 2021 διαμορφώθηκαν στα 723 εκατ. ευρώ και τα pro forma προσαρμοσμένα EBIΤDAaL στα 394 εκατ. ευρώ.

Εφόσον μάλιστα η IPO πραγματοποιηθεί στο μέγιστο του εύρους τιμών, τότε θα αποτελεί την μεγαλύτερη εισαγωγή σε χρηματιστήριο της Ευρώπης από τον Ιανουάριο όπου και πραγματοποιήθηκε η IPO της InPost.

H επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την Αρχική Δημόσια Προσφορά της Vantage Towers στα τέλη Φεβρουαρίου πραγματοποιείται μετά από δύο χρόνια εργασιών για τη διάσπαση των περιουσιακών στοιχείων υποδομής από τη μητρική της εταιρεία.

Σε πλαίσιο αυτής μάλιστα η Vodafone έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με διάφορους συνεργάτες για να μεταφέρει τα μερίδιά της που διατηρεί σε σχετικές κοινοπραξίες στη νέα εταιρεία.

Μια εξ αυτών είναι και η Vantage Tower Greece, η εταιρεία διαχείρισης των παθητικών στοιχείων σταθμών βάσης, δηλαδή των «πύργων» που φιλοξενούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η οποία δημιουργήθηκε προ μηνών από τις Vodafone και Wind με «προίκα» περίπου 5.000 πύργους κεραιών (macro-sites).

Το ποσοστό της Vodafone στην Vantage Towers Greece (62%) μεταβιβάστηκε στον όμιλο της Vantage Towers, ο οποίος όταν πραγματοποιήσει το IPO του, θα εξαγοράσει και το υπόλοιπο 38% που κατέχει η Wind, έναντι 288 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Vantage Towers, μετά από την Γερμανία και την Ισπανία. Μάλιστα ο όμιλος της Vantage Tower εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα της Vantage Towers Greece, να ανέλθουν στα 126 εκατ. ευρώ.

Βασικοί πελάτες της Vantage Towers Greece είναι οι Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas που έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία με τη Vantage Towers (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών - "MSA") αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία.

Όσο για το διοικητικό συμβούλιο της Vantage Towers Greece να θυμίσουμε ότι στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, πρώην επικεφαλής της Nokia στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Αδαμαντία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Τσίλου, Γεώργιος Σιγανίδης και Παναγιώτης Ξυνής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider