Τεχνολογία
04-03-2021 | 21:56

Facebook: Εκπαιδεύει μοντέλο ΑΙ να «βλέπει» μέσα από 1 δισεκατομμύριο φωτογραφίες του Instagram

Newsroom
Μοιράσου το
Facebook: Εκπαιδεύει μοντέλο ΑΙ να «βλέπει» μέσα από 1 δισεκατομμύριο φωτογραφίες του Instagram

Κατοικίδια, Ferrari, βουνά, φαγητό, παραλίες και μωρά -το Instagram είναι γεμάτο από όλα αυτά. Στην πραγματικότητα, την τελευταία 10ετία έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων για φωτογραφίες στον πλανήτη και η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Facebook, τη χρησιμοποιεί για να διδάξει στις μηχανές τι υπάρχει μέσα σε μια φωτογραφία.

Η Facebook ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που βλέπει. Το πέτυχε αυτό τροφοδοτώντας το με πάνω από 1 δισεκατομμύριο δημόσιες εικόνες από το Instagram.

Το πρόγραμμα «υπολογιστικής όρασης» SEER, απέδωσε καλύτερα σε σύγκριση με όλα τα υφιστάμενα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε ένα τεστ αναγνώρισης αντικειμένων, ανέφερε η Facebook. Πέτυχε σκορ ακριβείας 84,2% σε ένα τεστ που έφτιαξε η ImageNet, μια μεγάλη βάση οπτικών δεδομένων που σχεδιάστηκε για χρήση στις έρευνες λογισμικού αναγνώρισης αντικειμένων. Κατά βάση ελέγχει εάν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωρίσει τι απεικονίζει μια φωτογραφία.

Ενώ τα περισσότερα μοντέλα έχουν εκπαιδευτεί σε κατηγοριοποιημένα σετ δεδομένων, η Facebook λέει πως το SEER έμαθε να αναγνωρίζει τα αντικείμενα σε μια φωτογραφία αναλύοντας τυχαίες, μη κατηγοριοποιημένες φωτογραφίες του Instagram.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.