Έρχεται Εθνικό Μητρώο για τις startup και φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Έρχεται Εθνικό Μητρώο για τις startup και φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές
Τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το δικό τους «σπίτι» θα αποκτήσουν οι startups της χώρας με στόχο οι επενδύσεις στην καινοτομία να εισφέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία αυξάνοντας παράλληλα και τις θέσεις εργασίας.

Ενόψει των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει την σύσταση εθνικού μητρώου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η οποία θα συμβάλλει στην χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και στην δικτύωσή τους.

Επί της ουσίας, θα αποτελεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι εταιρείες που θα εγγράφονται θα χαρακτηρίζονται, επισήμως, από την πολιτεία ως νεοφυείς υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Για να εγγραφεί μια startup στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, που θα φέρει την ονομασία το «Elevate Greece» θα πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, μετά από σχετική αίτηση της επιχείρησης και θετική εισήγηση από επιτροπή αξιολόγησης. Ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εγγραφή, τη διαγραφή, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα καθοριστεί θα ρυθμιστούν κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο σχετικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως μετά από την έναρξη του Εθνικού Μητρώου, το οποίο αναμένεται να είναι λειτουργικό από τα μέσα Αυγούστου, οποιεσδήποτε ρυθμίσεις στην κείμενη νομοθεσία αφορούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, θα έχουν εφαρμογή μόνο επί των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο εν λόγω Μητρώο.

Η κάθε εταιρεία που θα εγκρίνεται και θα αποτελεί μέλος του Μητρώου θα διατηρεί εντός του το δικό της δημόσιο προφίλ, το οποίο θα επιτρέπει στους επενδυτές να την γνωρίσουν. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της να συνεργαστούν με άλλες αντίστοιχες εταιρείες του χώρου ή και στην ίδια την εταιρεία να στελεχωθεί μέσα από αγγελίες που θα αναρτώνται στο σύστημα.

Φορολογικά κίνητρα για τους angel investors

Παράλληλα στο εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται και σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές και συγκεκριμένα για τους angel investors σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης των startups, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απογοητευτικά, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας, του αχανούς επενδυτικού περιβάλλοντος και της ελλιπής δόμηση ενός δικτύου.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σε περίπτωση που ο φορολογούμενος - φυσικό πρόσωπο κι όχι Venture Capital - εισφέρει κεφάλαιο σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ποσό ίσο με το 50% του ποσού της εισφοράς του, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του, αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίο πραγματοποιήθηκε η εισφορά.

Προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση του μέτρου η συγκεκριμένη έκπτωση εφαρμόζεται για εισφορές που φτάνουν ως τις 300.000 ευρώ ανά έτος και για τη χρηματοδότηση έως τριών startups, δηλαδή για angel investors που θα εισφέρουν έως και 100.000 ευρώ μέχρι και σε τρεις εταιρείες ανά έτος. Εννοείται πως σε μια startup μπορούν να επενδύσουν δύο ή περισσότεροι angels investors.

Μάλιστα ο νόμος διασφαλίζει ότι η επένδυση θα είναι πραγματική κι όχι με στόχο την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος αφού όπως αναφέρει η εισφορά θα γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης και σε περίπτωση που αποδειχθεί «μετά από σχετικό έλεγχο της αρμόδιας φορολογικής αρχής, ότι η εισφορά του κεφαλαίου έχει γίνει με σκοπό την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος θα επιβάλλεται πρόστιμο στο φυσικό πρόσωπο ίσο με το ύψος του οφέλους που επιδίωξε». Αντίστοιχα βέβαια και εδώ οι όροι και οι σχετικές προϋποθέσεις θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.

Τέλος το νομοσχέδιο προβλέπει φορολογική έκπτωση 100% στις δαπάνες που γίνονται από εταιρείες και επενδυτές πάνω στο κομμάτι της Έρευνας και Ανάπτυξης. Με την κίνηση αυτή το υπουργείο στοχεύει αφενός να βοηθήσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και θέλουν να καινοτομήσουν και αφετέρου να προσελκύσει στη χώρα μας πολυεθνικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν Κέντρα R&D. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση 100% θα αφορά δαπάνες που θα γίνουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Στόχος όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν είναι η Ελλάδα να στείλει το σήμα πως έχει «χτίσει» ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον σε Angel Investors, Venture Capital Funds και επιχειρήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Σταϊκούρας: Οι 7 πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ελλάδας

23:33

Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow

23:08

Εβδομαδιαία «βουτιά» 11% στο πετρέλαιο 

22:42

Παπαγαρυφάλλου: «Για την Alpha Bank μετασχηματισμός είναι μία καθοριστική αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας»

22:33

Από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας η πετρελαιοκηλίδα του Keystone

22:01

Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

21:39

Κέρδη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα χάρη στα μάκρο ΗΠΑ

20:57

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

20:44

Attica Bank: Σύγκληση Έκτακτης ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. ευρώ

20:31

Intracom: Οριακές ζημιές στο 9μηνο - Πάνω από 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

20:29

Υπό ανάκριση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες για υποψίες διαφθοράς - Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

20:26

Μητσοτάκης: Απαιτείται να βρούμε λύση για το πλαφόν στο αέριο - Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα

20:15

Γαλλία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

20:04

Η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Επιπλέον βοήθεια από Ουάσινγκτον για Κίεβο - Νέα όπλα από Ιράν σε Κρεμλίνο

20:00

Ποιος κρατάει το «μαγικό ραβδί» της αναβάθμισης του δημόσιου χρέους

19:56

Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

19:51

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Αρναούτης 

19:44

Κοντόπουλος: Στόχος μας να καταστήσουμε το ΧΑ ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα

19:34

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική - Έξι συλλήψεις, 15 προσαγωγές

19:33

Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα

19:26

Ζαββός: Οι 3 στόχοι για το τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια – Επείγει η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς

19:15

Ιταλία: Έφτασαν τα 3,5 εκατ. τα κρούσματα γρίπης - «Εμβολιάστε τα παιδιά» προτρέπουν οι παιδίατροι

19:04

Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:50

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΥΠΑ και Huawei

18:36

«Αυλαία» σήμερα στη Νέα Υόρκη για το 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum

18:35

Ο Πούτιν απειλεί με μείωση της παραγωγής πετρελαίου «αν κριθεί απαραίτητο»

18:29

Στο Λονδίνο αύριο ο ΥΠΟΙΚ για το Χριστουγεννιάτικο Gala της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου

18:24

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 «υπέρ» έναντι 142 «κατά» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

18:17

ΗΠΑ: Στην «αρένα» των fintech εισέρχεται και η Walmart, μέσω νέας startup

18:15

Revoil: Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της επιχείρησης