Από το σπίτι δουλεύουν όλο περισσότεροι Έλληνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από το σπίτι δουλεύουν όλο περισσότεροι Έλληνες
Τη λύση της τηλεργασίας επιλέγουν όλο και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις, ως μέτρο πρόληψης από την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού.

«Αδειάζουν» τα γραφεία των ελληνικών επιχειρήσεων ελέω κοροναϊού, με όλο και περισσότερες εταιρείες να υιοθετούν την λύση της εξ αποστάσεως εργασίας ως μέτρο πρόληψης από την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, αλλά και να εκπονούν σχέδια «επιχειρησιακής συνέχειας» (business continuity plans) ή σχέδια μείωσης ρίσκου (mitigation plans).

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, πολλές είναι οι εταιρείες που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή που έχουν άτομα που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες στο οικείο περιβάλλον, να εργασθούν από το σπίτι, την ώρα που άλλες υιοθετούν την εκ περιτροπής εργασία στο γραφείο, αφού κάποιοι θα πρέπει πάση θυσία να συνεχίσουν τη δραστηριότητα ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν ένα ή περισσότερα κρούσματα. Όπως ήταν αναμενόμενο την συγκεκριμένη λύση υιοθέτησαν πρώτες οι εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες διέθεταν ήδη τα απαραίτητα συστήματα.

Για παράδειγμα, μόλις χθες και πριν την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για καθολικό κλείσιμο των σχολείων της χώρας για 14 ημέρες, η Beat ανακοίνωσε ότι καθιερώνει από τις 10 Μαρτίου «την εργασία από το σπίτι για όσους μετακινούνται με δημόσια μέσα μεταφοράς, και πιθανότατα από την Τετάρτη 11 Μαρτίου για όλους, παρότι δεν υπήρξε κάποιο κρούσμα ως τώρα». Επιπλέον η εταιρεία «αναβάλλει κι όλα τα προγραμματισμένα επαγγελματικά ταξίδια για τους εργαζόμενους, με στόχο να κρατηθεί η απειλή σε όσο χαμηλότερα επίπεδα γίνεται» όπως εξήγησε με δημόσια ανάρτησή του ο ιδρυτής και CEO της Beat, Νίκος Δρανδάκης.

Την εργασία από το σπίτι για δύο ημέρες για τους εργαζόμενους του Μεγάρου στο Μαρούσι, αλλά και άλλων κτηρίων στην περιοχή, επιβάλλει από σήμερα 11 Μαρτίου και ο όμιλος του ΟΤΕ, ο οποίος διαθέτει άλλωστε όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εργασία εξ αποστάσεως. Ο λόγος είναι η απολύμανση των χώρων που γίνεται για προληπτικούς λόγους και χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα μέχρι σήμερα.

Την εργασία από το σπίτι του 50% των εργαζομένων ήδη από την επομένη της Καθαράς Δευτέρας έχει καθιερώσει και η Wind, ως μέτρο πρόληψης. Παράλληλα έχει επιβάλει και εργασία από το σπίτι για διάστημα 14 ημερών σε όσους ταξίδεψαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ή και αργότερα στο εξωτερικό. Ωστόσο τα μέτρα επανεξετάζονται καθημερινά και η εταιρεία είναι έτοιμη να υιοθετήσει πρόσθετα αν κι εφόσον παραστεί ανάγκη ή τροποποιηθούν τα ισχύονται δεδομένα, αναφέρει στο insider.gr εκπρόσωπος της εταιρείας.

Όσο για την Vodafone, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση για εργασία από το σπίτι εδώ και κάποια χρόνια και αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν την συγκεκριμένη λύση το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση του Ομίλου για εργασία του συνόλου ή μέρους του προσωπικού από το σπίτι, εκτός από αυτή που αφορά στα γραφεία της Ιταλίας.

Πέραν των τεχνολογικών εταιρειών, την πρακτική της τηλεργασίας ακολουθεί και η πλειοψηφία των μεγάλων ομίλων της χώρας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Μέχρι στιγμής το 20-25% των εργαζομένων εργάζεται απομακρυσμένα, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί αν παραστεί ανάγκη.

Ασκήσεις επί χάρτου διεξάγουν και οι ελληνικές τράπεζες εκπονώντας πλάνα λειτουργίας με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό εργαζομένων από το γραφείο, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή αν χρειαστεί. Παράλληλα βέβαια έχουν και σχέδια αντιμετώπισης κρουσμάτων, σύμφωνα με τα οποία τα καταστήματα θα κλείνουν για μια ημέρα ώστε να απολυμανθεί ο χώρος και θα ανοίγουν την επομένη με άλλο προσωπικό.

Στα ύψη η ζήτηση για εφαρμογές απομακρυσμένης εργασία, αυξημένη η ζήτηση για laptops

Δεδομένου όμως του αργού ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, όσες εξ αυτών δεν είχαν επιλέξει τέτοιες λύσεις αναζητούν τελευταία στιγμή συνεργάτες και συστήματα που επιτρέπουν την εργασία από απόσταση ώστε να τα θέσουν σε εφαρμογή σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

To αυτό επιβεβαιώνει στο insider.gr και η Cisco, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι διαθέτει δωρεάν το σύστημα τηλεδιάσκεψης Webex λόγω του COVID-19 και της ανάγκης για απομακρυσμένης εργασίας. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, οι εγγραφές στο Webex παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τις τελευταίες δύο ημέρες. Για το λόγο αυτό μάλιστα και παρότι η εγκατάσταση του λειτουργικού είναι εύκολη, έχει δημιουργηθεί τμήμα τεχνικής υποστήριξης για την περίπτωση που προκύπτουν απορίες κατά την εγκατάσταση ή την πρώτη χρήση. Η ζήτηση προέρχεται από κάθε είδους εταιρεία, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ωστόσο οι εταιρείες δεν είναι οι μόνες που απευθύνονται στην Cisco, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από τα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία προσπαθούν να βρουν τρόπους οι μαθητές να μην χάσουν τα μαθήματα μετά και την επιβολή καθολικού κλεισίματος για 14 ημέρες.

Η υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας βέβαια δημιουργεί και την ανάγκη εξοπλισμού στελεχών κι εργαζομένων με laptops και γρήγορες συνδέσεις, ειδικά όταν πρόκειται για θέσεις ευθύνης. Ήδη οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε μαζικές παραγγελίες υπολογιστών για να εφοδιάσουν τα στελέχη τους είναι πολυάριθμες όπως αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των οποίων και μια συστημική τράπεζα. Υπό αυτή την έννοια, οι εταιρείες πώλησης Η/Υ αναμένεται να κάνουν «χρυσές δουλειές» τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider