Τεχνολογία
08-08-2019 | 08:49

Αυτά είναι τα 10 πιο ακριβά domain names παγκοσμίως

Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 10 πιο ακριβά domain names παγκοσμίως

Αν το όνομά του domain name αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, θα φέρει αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα σε έναν ιστότοπο τότε μπορεί να κοστίζουν και χρυσάφι.

Domain name ή αλλιώς όνομα χώρου, είναι το όνομα ενός website ή μιας διαδικτυακής επιχείρησης, για να το θέσουμε απλά. Όσο λοιπόν πιο σαφές είναι για το είδος της επιχείρησης που αναζητήσει κανείς τόσο πιο ακριβά είναι. Αν μάλιστα το όνομά τους παραπέμπει σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, γεγονός που θα φέρει αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα σε έναν ιστότοπο τότε μπορεί να κοστίζουν και χρυσάφι.

Ποια είναι όμως το domain names που κόστισαν μια περιουσία στην ιστορία του διαδικτύου;

Παρότι το ποσό είναι αστρονομικό δόθηκε από την Parent την άνοιξη του 2017 όχι όμως μόνο για το domain name αλλά και για την ίδια την επιχείρηση που φιλοξενούσε το website.

Η εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία της στις αρχές του 1990 με στόχο να μπει στον τομέα της online διαφήμισης αυτοκινήτου. 
Ο ιστότοπος προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών σε μεσίτες αυτοκινήτων ενώ διαθέτει και έναν τεράστιο κατάλογο αυτοκινήτων προς πώληση.
 

Ως ένα από τα πιο ακριβά domain name της ιστορίας του διαδικτύου το LasVegas.com πουλήθηκε 90 εκατ. δολάρια στις αρχές του 2000. Μάλιστα ακόμα ξεχρεώνεται αφού την ημέρα της αγοράς δόθηκαν μόνο 12 εκατ. δολάρια και τα υπόλοιπα 78 εκατ. έχουν προγραμματιστεί να δίνονται σε ετήσιες δόσεις μέχρι και το 2040… Το LasVegas.com συγκαταλέγεται στα κορυφαία αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και ως χώρος υψηλής επισκεψιμότητας πουλά ποικίλα πακέτα ψυχαγωγίας και διαμονής στη δημοφιλή πόλη. 

Ακόμα καλύτερα φαίνεται πως πήγε ο πιο εξειδικευμένος στην ασφάλεια αυτοκινήτου ιστότοπος carinsurance.com ο οποίος πουλήθηκε για 49,7 εκατ. δολάρια πάλι στην Quinn.

To insurance.com είναι μια ακόμα από τις λαμπρές εξαγορές της Quinn Street. Ο γνωστός ιστότοπος χρησιμοποιείται για τη σύγκριση ασφαλιστικών πακέτων και παρέχει ενημερωτικό περιεχόμενο για ποικίλους τύπους ασφάλισης, όπως ασφάλεια υγείας, σπιτιού και ζωής. Η Quinn Street σκέφτηκε ότι η λέξη κλειδί «ασφάλιση» θα κάνει θαύματα στις μηχανές αναζήτησης αντλώντας μεγάλο όγκο κίνησης.
 

Η αγορά του συγκεκριμένου domain names ήταν μια στρατηγική κίνηση της εταιρείας για να ξεπεράσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της. Η HomeAway πλήρωσε αδρά για το συγκεκριμένο domain name για να τον κρατήσει μακριά από την Expedia.

Σήμερα ο ιστότοπος λειτουργεί ως εικονικός ταξιδιωτικός πράκτορας, που πωλεί πακέτα διακοπών σε ανταγωνιστικές τιμές παγκοσμίως. Παράλληλα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και εξατομικευμένα πακέτα διακοπών.

Με ενδιάμεσο την GoDaddy, η πώληση του Voice.com χτύπησε ρεκόρ. Η MicroStrategy  πούλησε το voice.com στην Block.one, εταιρεία εκδόσεων λογισμικού με επενδυτές υψηλού προφίλ, όπως ο εμπνευστής του PayPal, Peter Thiel.

Μετά την συγκεκριμένη κερδοφόρα πώληση μπήκε το νερό στο αυλάκι και η MicroStrategy έχει αγοράσει πάνω από δώδεκα domain names και έχει κάνει γνωστό το γεγονός ότι είναι διατεθειμένη να πουλήσει οποιοδήποτε από αυτά στη σωστή πάντα τιμή. 
 

Το αμερικανικό Quinn Street agency είναι γνωστό για τον εντοπισμό των καλύτερων προσφορών. Κινούμενη στο ίδιο πνεύμα η καλιφορνέζικη εταιρεία εξαγόρασε τον ιστότοπο internet.com από τον ιδιοκτήτη του έναντι 18 εκατ. δολαρίων. Μαζί με αυτό βέβαια πήρε και διάφορα άλλα μικρότερα site όπως τα Javascript.com, WebDeveloper.com, και DatabaseJournal.com.

Η εξαγορά αποδείχτηκε επωφελής για τους μετόχους της εταιρείας και το website δίνει σήμερα πληροφορίες για το πώς θα παζαρέψετε ένα domain name στο Internet, πώς να δημιουργήσετε την δική σας επαγγελματική ιστοσελίδα και άλλα. 
 

Για να αυξήσει την διεθνή αναγνωρισιμότητά της η κινεζική εταιρεία Qihoo που εδρεύει στην Κίνα αγόρασε το domain name 360.com από τη Vodafone έναντι 17 εκατ. δολαρίων. Κατά την ίδρυσή της το 2005, η Qihoo έγινε ευρύτερα γνωστή για το λογισμικό προστασίας από ιούς και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Με την εξαγορά του συγκεκριμένου ιστοτόπου η εταιρεία έφερε όλα τα προϊόντα της κάτω από την ίδια ομπρέλα από τις διάσπαρτες τοποθεσίες που ήταν πριν όπως το qihoo.com και so.com. Η συγκεκριμένη πώληση καταγράφηκε ως η ακριβότερη που πραγματοποιήθηκε την χρονιά του 2015.

Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε με περιεχόμενο την ασφάλιση θα κόστιζε μια περιουσία. 

Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν αποσπάσματα από διάφορες εταιρείες. Το domain name πουλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2.000 σε πολύ χαμηλή τιμή λόγω ύφεσης της αγοράς. Μέχρι που πουλήθηκε για δεύτερη φορά το 2009 έναντι 16 εκατ. δολαρίων, όταν η αγορά είχε πάρει τα πάνω της και κατοχή του συγκεκριμένου ονόματος χώρου θα εξελισσόταν σε κερδοφόρα επιχείρηση.
 

Παραδοσιακά η βιομηχανία του σεξ πουλάει. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αποτελεί εξαίρεση ένα domain name που θα περιλάμβανε αυτούσια την λέξη της συνουσίας ώστε κάθε μηχανή αναζήτησης να το εμφανίζει πρώτο. Το όνομα λοιπόν για αυτόν τον ιστότοπο ενηλίκων το οποίο κόστιζε 13 εκατ. δολάρια αποδεικνύει ότι το απλό είναι συνήθως και το καλύτερο. 

Ο ιστότοπος ανήκει σε εταιρεία που διατηρεί και μια δημοφιλή εφαρμογή γνωριμιών. Μάλιστα κάποιος κάποτε προσπάθησε να σφετεριστεί την ονομασία του site, αλλά η απάτη εξιχνιάστηκε και ο υπεύθυνος ήρθε αντιμέτωπος με φυλάκιση. 
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.