Ο «γάμος» φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας – Τι αλλάζει από το Σεπτέμβριο – Ποιοι ωφελούνται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «γάμος» φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας – Τι αλλάζει από το Σεπτέμβριο – Ποιοι ωφελούνται
Στήνεται νέα πλατφόρμα για την  έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Τα βήματα και οι έλεγχοι. Σε ποιες περιπτώσεις θα «μπλοκάρεται» η έκδοση του πιστοποιητικού.    

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το σχέδιο της ενοποίησης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.Τα δυο έγγραφα γίνονται ένα ενιαίο πιστοποιητικό το οποίο θα εκδίδεται αυτόματα με λίγα κλικ μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας. Το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας έρχεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων που χρειάζονται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους.

Νέα πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 στην ψηφιακή πύλη gov.gr. Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας. Θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση ενώ θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.

Οι πολίτες θα υποβάλουν την αίτησή τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Μετά την υποβολή της αίτησης θα γίνεται αυτόματος έλεγχος των στοιχείων που υποβλήθηκαν και κατόπιν-εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, με τους ίδιους όρους που διέπουν την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Η έκδοση της οικονομικής ενημερότητας θα μπλοκάρει στην περίπτωση που υπάρχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία ή αν δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Αρρύθμιστες οφειλές

Για τις περιπτώσεις αρρύθμιστων οφειλών, οι πολίτες θα μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ θα μπορούν να λαμβάνουν τη βεβαίωση οφειλής.

Με το νέο σύστημα:

1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.

2. Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμο υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

3. Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ενημερότητα με λίγα κλικ

Σήμερα οι φορολογούμενοι ακόμη και εάν έχουν ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους όπως τη μεταβίβαση ακινήτων ή την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο. Στη ψηφιακή εποχή έχει περάσει και η βεβαίωση οφειλής η οποία αφορά φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα και αρρύθμιστα χρέη, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα για να πουλήσουν ακίνητα ή να εισπράξουν χρήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider