Οχήματα: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες» έως 30.000 ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οχήματα: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες» έως 30.000 ευρώ
Με διασταυρώσεις και ειδικά σκάνερ θα εντοπίζονται όσοι κυκλοφορούν αυτοκίνητα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία.

Αντιμέτωποι με πρόστιμα – φωτιά, που φθάνουν έως και 30.000 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 3 χρόνια, θα βρεθούν όσοι εντοπιστούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με οχήματα για τα οποία έχει υποβληθεί δήλωση ακινησίας. «Καμπάνα» περιμένει και εκείνους που χρησιμοποιούν το όχημά τους το οποίο έχει τεθεί σε αδράνεια καθώς δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας για τα τελευταία 7 έτη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή αυστηροποιεί το πλαίσιο για όσους κυκλοφορούν παράνομα τα οχήματά τους. Για τον εντοπισμό των παραβατών η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων ενώ ειδικές κινητές συσκευές θα σκανάρουν τις πινακίδες των οχημάτων.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου:

1) Όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Εάν εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του σχετικού προστίμου, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται φτάνοντας τις 30.000 ευρώ ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμο εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται.

2) Καθορίζονται νέες διαδικασίας για την αδρανοποίησης των οχημάτων και τη διαγραφή τους από τα μητρώα οχημάτων. Οχήματα που δεν έχουν ασφαλιστεί, δεν έχουν υποβληθεί σε ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη, τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας και ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες τους έτσι ώστε είτε να προχωρήσουν σε οριστική αδράνεια του οχήματος και στη διαγραφή του από τα μητρώα είτε εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, το όχημα να επανακυκλοφορήσει. Επίσης, διευκολύνεται η διαγραφή του οχήματος θανόντος που μπορεί να γίνει χωρίς να έχει μεταβιβαστεί το όχημα στους κληρονόμους. Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί, επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού. Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδηγήσεως του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

3) Επαναφορά σε κυκλοφορία οχήματος, το οποίο έχει περιέλθει σε οριστική αδράνεια, είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με την έκδοση παραβόλου ύψους 150 ευρώ και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης προς τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες παρέχουν τη σχετική έγκριση ή απορρίπτουν την αίτηση. Η επαναφορά συνεπάγεται όλες τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις σε σχέση με το όχημα για το έτος επαναφοράς και εφεξής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τα SOS της φορολογικής δήλωσης για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Οι κωδικοί «κλειδιά» του Ε1

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς δηλώνονται αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Εφορία: Πιο εύκολα οι μεταβιβάσεις ακινήτων για φορολογούμενους με αρρύθμιστα χρέη

gazzetta
gazzetta reader insider insider