Έρχονται οι συμβάσεις κοινωνικής αντιπαροχής: Με κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων μισθωτών - Πρόβλεψη για rent to own

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οι συμβάσεις κοινωνικής αντιπαροχής: Με κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων μισθωτών - Πρόβλεψη για rent to own
Η δράση κοινωνικής στέγασης αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών και τη διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο, ή την αγορά, ή το μοντέλο rent to own.

Μέσα στο προσεχές τρίμηνο αναμένεται να εκδοθεί και η ΚΥΑ του άρθρου 45 παρ. 2 ν.5006/2022 σχετικά με την «Κοινωνική αντιπαροχή», για την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με σκοπό την παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο.

Η δράση κοινωνικής στέγασης αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών, που θα επιλεγούν με εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά/οικογενειακά κριτήρια. Ως μοντέλο διάθεσης των κατοικιών θα εφαρμοστεί είτε το ενοίκιο, ή η αγορά, ή το μοντέλο rent to own.

«Aυτή τη στιγμή δουλεύουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Κοινωνική Αντιπαροχή. Το πρόγραμμα αυτό έχει πάρα πολλές εκφάνσεις γιατί υπάρχουν και οικόπεδα, και δομημένα ακίνητα και άλλα που πρέπει να κατεδαφιστούν. Θεωρώ ότι μέσα στη χρονιά θα έχουμε εξελίξεις γιατί υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον και από τους δήμους για να στεγάσουν δημοσίους υπαλλήλους» τόνισε χθες στο ΕΡΤnews η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Ήδη το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας για την κοινωνική αντιπαροχή, αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου όπως η Μαρίνα Στέφου (Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής), η Γιαννούλα Χορμόβα (Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ) κ.α.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι ο σχεδιασμός, η εξειδίκευση των κριτηρίων και η υποβολή πρότασης για την έκδοση της ΚΥΑ για τις συμβάσεις κοινωνικής αντιπαροχής. Πιο συγκεκριμένα θα καθορίσει:

- τον τύπο της σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής,
- τη διαδικασία επιλογής αναδόχου,
- τη ρύθμιση των συμβατικών σχέσεων με μισθωτές μετά το πέρας της εκμετάλλευσης του ακινήτου από τον ανάδοχο,
- τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του ακινήτου και η σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου,
- τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων μισθωτών και τη διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης και επιλογής τους, τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, τον έλεγχο και επαλήθευση αυτών,
- κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης με σκοπό την εξαγορά μεταξύ δικαιούχων κοινωνικής κατοικίας που ανεγείρεται κατόπιν σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής και των ιδιοκτητών φορέων, και ιδίως:

  • οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την κατάρτιση της σύμβασης και, ιδίως, οι σχετικές με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων, καθώς και η διαδικασία για την επιλογή τους,
  • τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής ακινήτων για την κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης με σκοπό την εξαγορά και
  • οι βασικοί όροι της σύμβασης μίσθωσης με σκοπό την εξαγορά, περιλαμβανομένου και του τρόπου καθορισμού του μισθώματος, καθώς και του τιμήματος της τελικής εξαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση της δυνατότητας κατάρτισης συμβάσεων μίσθωσης με σκοπό την εξαγορά (rent to own) και σε άλλα ακίνητα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πέραν αυτών που ανεγείρονται κατόπιν σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής.

«Η ΔΥΠΑ πήρε ως προίκα από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη. Εμείς όλα αυτά τα οικόπεδα δεν θέλουμε να μείνουν αναξιοποίητα, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε στεγαστικές ανάγκες των πολιτών» τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο insider, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Πρόκειται για μία διαδικασία που αξιοποιεί την δημόσια ακίνητη περιουσία για την κατασκευή κατοικιών που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο, και ήδη έχουμε ξεκινήσει την μελέτη για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, την υλοποίηση».

Τα επόμενα «βήματα»

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να τρέξουν οι διαγωνισμοί και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ, ενώ αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές. Από τη ΔΥΠΑ θα υπάρξει η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων.

Στη συνέχεια αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο σε νέους βάσει κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σπ. Πρωτοψάλτης: 11 οικόπεδα της ΔΥΠΑ θα αξιοποιηθούν για κοινωνική αντιπαροχή - Πρόσληψη 20.000 νέων με 100% επιδότηση μισθού

Με γενναία προκαταβολή ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» - Έρχεται και η Κοινωνική Αντιπαροχή

«Σπίτι μου»: Διπλάσιοι δικαιούχοι και ελαστικότερα όρια μετά τις εκλογές - Έρχεται και η κοινωνική αντιπαροχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider