Στα σκαριά νέα πλατφόρμα στεγαστικής πολιτικής - Τι θα περιλαμβάνει, πότε θα ενεργοποιηθεί

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά νέα πλατφόρμα στεγαστικής πολιτικής - Τι θα περιλαμβάνει, πότε θα ενεργοποιηθεί
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία εντός του α' εξαμήνου του 2024, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στεγαστικής πολιτικής, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ανατρέξει προκειμένου να ενημερωθεί αν είναι δικαιούχος κάποιου από τα προγράμματα στέγασης που «τρέχει» το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Την πλατφόρμα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο insider, η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία εντός του α' εξαμήνου του 2024, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα δύο υπουργεία έχουν συνάψει σύμφωνο συνεργασίας, με στόχο την ευρύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και μέσων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών στεγαστικής συνδρομής.

«Η στεγαστική πολιτική βρίσκεται σταθερά ψηλά στις προτεραιότητές μας, καθώς οφείλουμε να διευκολύνουμε αφενός μεν τα νέα ζευγάρια να ξεκινήσουν με ασφάλεια την οικογενειακή τους ζωή, αφετέρου δε να προστατεύσουμε όσο περισσότερους συνανθρώπους μας απειλούνται από την έλλειψη στέγης» ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Τα προγράμματα

Στην ειδική πλατφόρμα θα υπάρχουν αναρτημένα λεπτομερώς, όλες οι δράσεις του προγράμματος στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να διαπιστώσουν αν δικαιούνται να ενταχθούν σε κάποια από αυτές.

Η δέσμη μέτρων για τη στεγαστική πολιτική που εφαρμόζεται αυτή την περίοδο, με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, αφορά δράσεις που υλοποιούνται ήδη όπως: «Σπίτι μου», «Κάλυψη», «Στέγαση και εργασία» και νέες που αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως: «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή».

  • «Σπίτι μου» με δικαιούχους νέους μέχρι 39 ετών. ‘Ήδη μέσω του προγράμματος 2.596 νέα ζευγάρια βρήκαν το σπίτι τους και εκταμιεύθηκαν δάνεια συνολικού ποσού 246.806.615,05 €. Έχουν γίνει συμβάσεις για 3.822 δάνεια ύψους 356.669.469,35€. Οι προεγκρίσεις έφτασαν τις 23.756 και οι υπαγωγές τις 9.766 που ανέρχονται σε 1δις ευρώ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος.
  • «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» το οποίο θα αφορά περίπου 12.500 κατοικίες. Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος προσομοιάζουν στην κοινωνική κατοικία καθώς οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση (έως 10.000 ευρώ) για τις εργασίες ανακαίνισης, αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών.
  • Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Μέχρι στιγμής σε 44 δήμους έχουν υπαχθεί 383 ακίνητα ιδιοκτητών και 138 στεγασμένα νοικοκυριά. Προοπτικά το πρόγραμμα μπορεί να εντάξει 1.000 νοικοκυριά σε ακίνητα που στο παρελθόν είχαν αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα «Εστία». Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Επίδομα στέγασης: Κάθε μήνα καταβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους – νέους εργαζόμενους, οικογένειες κλπ – το επίδομα στέγασης που ανέρχεται από 70 έως και 210 ευρώ. Μόνο για το μήνα Δεκέμβριο δόθηκαν σε 244.976 δικαιούχους 29.704.339 ευρώ για το συγκεκριμένο επίδομα.
  • «Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες στον Δήμο Αθηναίων»: Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1.032.114,00€, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, με εταίρο τον Δήμο Αθηναίων. Στόχος είναι να ανακαινιστούν 70 διαμερίσματα και να διατεθούν, με σκοπό την αντιμετώπιση του στεγαστικού αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων που απειλούνται ή βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας.

Υπενθυμίζεται πως για το 2024 έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα στέγασης κατά 4 εκατ. € (από 396 σε 400 εκατ. ευρώ), καθώς και ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» κατά 5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλο το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής για νέους το 2024 - Ο προγραμματισμός του υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Συνεργασία Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για δράσεις στεγαστικής συνδρομής

Στεγαστική κρίση: Η ραγδαία αύξηση των τιμών ενοικίασης - πώλησης ακινήτων «βαραίνει» τα νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider