Μητσοτάκης: Αύξηση του ορίου για την Golden Visa ακόμη και στις 800.000 ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Αύξηση του ορίου για την Golden Visa ακόμη και στις 800.000 ευρώ
Εξετάζεται άνοδος ορίου για την απόκτηση Golden Visa σε όλες τις περιοχές όπου καταγράφεται πίεση στα ενοίκια: μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά. Διατήρηση και του χαμηλού ορίου των 250.000 ευρώ. Ομάδα εργασίας για τα AirBnb.

Σημαντική, περαιτέρω, αύξηση του ορίου για την απόκτηση Golden Visa σε όλες τις περιοχές όπου καταγράφεται σημανντική πιέση στα ενοίκια, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει ακόμη και στις 800.000 ευρώ το όριο σε μεγάλα αστικά κέντρα και σε νησιά. Παράλληλα, θα διατηρήσει το χαμηλό όριο των 250.000 για περιοχές οπου δεν καταγράφεται οικιστική πίεση, όπως η Πέλλα και η Κοζάνη, ώστε να διατηρηθεί η ζήτηση και να κατευθυνθούν εκεί επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Golden Visa δεν ευθύνεται για τη στεγαστική κρίση, αφού μόνο το 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια αφορούσαν το συγκεκριμένο μέτρο που ταυτόχρονα έφερε πολλά χρήματα στη χώρα, καθώς «αφορά επενδύσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, δεν αφορά το μέσο διαμέρισμα».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο επένδυσης για golden visa είναι 250.000 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση τον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής το δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου είναι 500.000 ευρώ.

«Πράγματι ότι ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική, όπου κάποιες περιοχές έχουν όριο 500.000 και κάποιες έχουν 250.000 ευρώ, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πίεση προς τη Δυτική Αθήνα, περιοχές δηλαδή οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες στο στόχαστρο των αγοραστών Golden Visa, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση και σε αυτές τις περιοχές», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί η πρόταση Ανδρουλάκη όσοι έχουν ακίνητα στην Golden Visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια και όχι μέσω πλατφορμών.

Νέα πλατφόρμα στεγαστικής πολιτικής

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει για πρώτη φορά, εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης». Υπεραμύνθηκε, ωστόσο, των πολιτικών που έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, η οποία μείωσε τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 55% από το 2019, διευκόλυνε την κινητικότητα στην αγορά μέσω της κατάργησης του φόρου γονικών παροχών, κατήργησε τον ΦΠΑ στην οικοδομή και εφάρμοσε προγράμματα όπως το Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους ή το Ανακαινίζω-Ενοικιάζω το οποίο θα παρέχει και σημαντικό φορολογικό κίνητρο.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι βρίσκεται στα σκαριά μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στεγαστικής πολιτικής, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ανατρέξει προκειμένου να ενημερωθεί αν είναι δικαιούχος κάποιου από τα προγράμματα στέγασης που «τρέχει» το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ομάδα εργασίας για τα AirBnb

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπενθύμισε την πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΚ, όσοι εκμεταλλεύονται περισσότερα από 3 διαμερίσματα, να επιβαρύνονται πλέον με τις υποχρεώσεις μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης. «Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Έχουμε συζητήσει να φτιάξουμε ομάδα εργασίας που θα συζητήσει το θέμα και θα προτείνει λύσεις ώστε να καταλάβουμε πόσο συνεισφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση την αύξηση της τιμής των ακινήτων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», επισημαίνοντας ότι έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. ευρώ, για 4.000 δικαιούχους έχουν ήδη εκταμιευτεί 378 εκατ. ευρώ και έχουν συναφθει περίπου 4.600 ύψους 440 εκατ. ευρώ. «Πράγματι, είναι ένα πρόγραμμα πολύ θετικό διότι κάποιος μπορεί, παίρνοντας επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο, να πληρώνει για το δικό του σπίτι μια μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από όση θα πλήρωνε αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Είναι ένα ακριβό πρόγραμμα αυτό. Έχουμε φτάσει στα όρια των πόρων που έχουμε διαθέσιμους», ανέφερε. «Ήδη σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες. 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα», σημείωσε ξεχωριστά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα μέσω ΣΔΙΤ «προχωράμε στην κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών σε ισάριθμα μεγάλα πανεπιστήμια όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές». Επίσης, «υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου, καθώς 210 ευρώ μηνιαίως δίνονται σε 240 οικογένειες».

«Οι τράπεζες σήμερα ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Πρέπει να είναι πιο τολμηρές και έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα», κατέληξε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να κάνουμε το δικαίωμα της κοινωνικής στέγασης προσιτό για όλους

gazzetta
gazzetta reader insider insider