Ξεκινά τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού - Οι νέοι μισθοί στην Ευρώπη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού - Οι νέοι μισθοί στην Ευρώπη
Υπενθυμίζεται πως την στιγμή που στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 780 ευρώ σήμερα με στόχο να φτάσει στα 955 ευρώ το 2027, στην Κύπρο ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός αυξήθηκε την 1η/1/2024 στα 1.000 ευρώ.

Ξεκινά τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η διαδικασία διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό, με στόχο η τελική εισήγηση της υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο να υποβληθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου και ο νέος μισθός να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Γνώμονας για το τελικό ύψος που θα «κλειδώσει» το ποσοστό αύξησης του μισθού είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα προσμετρηθούν οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι αντοχές της οικονομίας, αλλά και οι ανάγκες των εργαζομένων.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο νέος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ. Πιθανή αύξηση 5% θα «φέρει» τον κατώτατο στα 817,5 ευρώ, με αύξηση 37,5 ευρώ (από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ αύξηση 6,5% θα οδηγήσει σε αποδοχές 830,7 ευρώ και επιπλέον 50,7 ευρώ/μήνα για τους εργαζόμενους.

«Το στοίχημά μας για την τετραετία που διανύουμε είναι να ενισχυθούν τα εισοδήματα των πολιτών, προσεγγίζοντας και, γιατί όχι, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Μεταξύ των 21 ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν κατώτατο μισθό, η Ελλάδα από ουραγός βρίσκεται σήμερα στη 10η θέση. Και συνεχίζουμε, πάντα μέσα στα επιτρεπτά δημοσιονομικά όρια και λαμβάνοντας υπόψιν τις αντοχές των επιχειρήσεων» δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως την στιγμή που στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 780 ευρώ σήμερα με στόχο να φτάσει στα 955 ευρώ το 2027, στην Κύπρο ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός αυξήθηκε την 1η/1/2024 στα 1.000 ευρώ, για πλήρη απασχόληση μετά την συμπλήρωση 6 μηνών εργασίας.

Σε ανάλυση του Eurofound, συνοψίζονται τα πιο πρόσφατα ποσοστά κατώτατων μισθών σε 22 χώρες της ΕΕ και γίνεται η σύγκριση με το ύψος των μισθών τη διετία 2023 - 2024.

Στο Λουξεμβούργο, ο κατώτατος μισθός για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους τον Ιανουάριο του 2024 ανέρχεται σε 2.571 ευρώ, με το μικρό αλλά πλούσιο δουκάτο να δίνει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ιταλία δεν έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς, αν και έχουν κατώτατους μισθούς που καθορίζονται στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με το Eurofound.

Υπενθυμίζεται πως η ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, θα πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο της εκάστοτε χώρας- μέλους της ΕΕ έως τον Νοέμβριο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας -Μαζί η τροπολογία για αγροτικό ρεύμα και κατώτατο μισθό

Ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου η διαδικασία διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό

Κατώτατος μισθός: Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την επίσπευση της διαβούλευσης- Πού «κλειδώνει» η αύξηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider