Δ. Μιχαηλίδου: Επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους για τον νέο κατώτατο μισθό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δ. Μιχαηλίδου: Επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους για τον νέο κατώτατο μισθό
Ο νέος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα).

Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εκκινήσει η διαβούλευση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, που σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται φέτος να κινηθεί άνω του 5%, λόγω ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού.

Η νέα αύξηση στις κατώτατες αμοιβές, θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2024. Στο ποσοστό της θα ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός, αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.

Με τα δεδομένα αυτά, ο νέος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα), οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ - επιπλέον - έως το 2027, για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Ήδη η νέα υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα έχει τις επόμενες ημέρες κύκλο συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Xθες η κα Μιχαηλίδου είχε συνάντηση με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, όπου τέθηκαν όλες οι προτεραιότητες για τα εργασιακά θέματα και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού της χώρας. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διεύρυνση της συμμετοχής της Συνομοσπονδίας στον κοινωνικό διάλογο, η ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η προοπτική επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων.

Τριετίες

Στον ιδιωτικό τομέα για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ξεκίνησαν φέτος να μετρούν οι τριετίες από εκεί που είχαν παγώσει στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Αν κάποιος προσλήφθηκε μετά τις 14-2-2012, αρχίζουν να συμπληρώνονται μετά την 1-1-2024.

Για φέτος το πλήθος των δικαιούχων δεν είναι μεγάλο, μόλις 100.000 άτομα, όμως σε βάθος τριετίας ο αριθμός τους εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 600.000 με 700.000 άτομα.

Έτσι ο πλήρους απασχόλησης μισθωτός που θα «κτίσει» μια τριετία μέσα στο 2024, θα πάρει αύξηση 10% πάνω στα 780 ευρώ, δηλαδή 78 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα ο μερικώς απασχολούμενος με σύμβαση 390 ευρώ για 4ωρη εργασία θα πάρει, αν έχει τριετία μέσα στο 2024, προσαύξηση 39 ευρώ.

Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών και άνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριετίες: Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός με τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας και γάμου - Πίνακες

Πού θα φτάσει ο νέος κατώτατος μισθός το 2024 - Ποιες εταιρείες πρόλαβαν και έδωσαν μεγαλύτερες αυξήσεις

Τριπλή αύξηση μισθών από το 2024: Πόσο κερδίζουν οι μισθωτοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Πού θα φτάσει ο κατώτατος

gazzetta
gazzetta reader insider insider