Έγινε το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση ταμειακών με POS – Τι τσεκάρει η ΑΑΔΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έγινε το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση ταμειακών με POS – Τι τσεκάρει η ΑΑΔΕ
 Από την 1η Μαρτίου τα  τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα μπορούν να  λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Το ποσό της συναλλαγής με κάρτα θα εκδίδεται με την απόδειξη μόνο από την ταμειακή μηχανή.

Ξεκίνησε πιλοτικά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς από την περασμένη εβδομάδα γίνονται δοκιμές στα συστήματα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα POS μπορούν να λειτουργήσουν με τις ταμειακές.

Έτσι το πρώτο βήμα της διασύνδεσης των συστημάτων έγινε. Τα τεστ στη διασύνδεση τερματικών και ταμειακών θα συνεχιστούν καθώς θα πρέπει να «κουμπώσουν» ώστε να δημιουργηθεί το κλειστό κύκλωμα στην έκδοση αποδείξεων. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Από την 1η Μαρτίου 2024, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS. Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ. Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ έχει ήδη προχωρήσει στο «φακέλωμα» των POS έτσι ώστε οι φορο-ελεγκτές να γνωρίζουν πριν τον έλεγχο στις επιχειρήσεις, τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Το ηλεκτρονικό Μητρώο POS περιέχει αυτή τη στιγμή 1.010.041 POS τα οποία έχουν δηλωθεί από 555.890 επιχειρήσεις.

Πάντως, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια POS από τις επιχειρήσεις, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών. Όπως σημειώνει «για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Τέλος, πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηθεοδοσίου: Προβλήματα στην εφαρμογή των συναλλαγών μέσω POS, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών

Επαγγελματίες: Πάνω από 1 εκατ. POS στην αγορά – Τέλος χρόνου για νέους υπόχρεους σε 10 ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider