Εφορία: Ποιοι θα δουν να «ξεφουσκώνει» ο φορο-λογαριασμός του 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ποιοι θα δουν να «ξεφουσκώνει» ο φορο-λογαριασμός του 2024
Οι 4 κατηγορίες φορολογούμενων που θα πληρώσουν λιγότερο φόρο εισοδήματος με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Στους «τυχερούς» περιλαμβάνονται όσοι προχώρησαν σε ανακαίνιση ακινήτου, ή αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο.  

Φορολογούμενοι που προχώρησαν στην ανακαίνιση κάποιου ακινήτου το 2023, επαγγελματίες που θα εμφανίσουν εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, επιτηδευματίες που αύξησαν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο τις θέσεις εργασίας αναμένεται να λάβουν ελαφρύτερο «ραβασάκι» φέτος μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Ειδικότερα, κερδισμένοι των φετινών φορο-δηλώσεων είναι:

1. Φορολογούμενοι με ανακαινίσεις κατοικιών. Όσοι πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση της κατοικίας τους θα έχουν έκπτωση στο φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος έως 1.600 ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η έκπτωση για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από το 2020 έως και το 2023 ανέρχεται στο 40% με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40% δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια δηλαδή 1.600 ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα αν η δαπάνη πραγματοποιήθηκε το 2023, το 40% αυτής κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Η έκπτωση για δαπάνες που έγιναν έως το 2023 παρέχεται εφόσον ο ιδιοκτήτης είχε πληρώσει τα εργατικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.

2. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις. Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους για ένα τουλάχιστον τρίμηνο εντός του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι θα γλιτώσουν έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με τη μορφή και την έδρα της εταιρείας τους.

Την ελάφρυνση δικαιούνται επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως οι οποίοι προχώρησαν σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 και διατήρησαν τον αριθμό αυτό τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023 για προσλήψεις που έγιναν την 1η Οκτωβρίου 2023.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι με εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Ο φετινός λογαριασμός θα είναι μειωμένος κατά 325 ευρώ λόγω της μείωσης κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος (από 650 ευρώ σε 325 ευρώ) η οποία ισχύει για όλους τους επαγγελματίες. Στην περίπτωση που υπάρχει υποκατάστημα το τέλος που θα πληρώσουν θα είναι μειωμένο στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

4. Δημόσιοι υπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που έλαβαν μέσα στο 2023 πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες, επιχορηγήσεις και έκτακτα επιδόματα δεν θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης λόγω της κατάργησης του μέτρου. Δεδομένου ότι στις πρόσθετες και έκτακτες αποδοχές η εισφορά αλληλεγγύης δεν παρακρατείται κατά την καταβολή τους αλλά κατά την εκκαθάριση της δήλωσης τα ποσά που γλιτώνουν κυμαίνονται από 22 ευρώ έως και 176 ευρώ ανάλογα με το ύψος των έξτρα αποδοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέψεις για αλλαγή φορολογικής έδρας κάνουν οι πάροχοι λόγω του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

Έρχονται «ραβασάκια» σε 20.000 φορολογούμενους – Καλούνται για εξηγήσεις στην εφορία

Προϋπολογισμός: Στα 3,692 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 - Στήριξη από φορολογικά έσοδα και συγκράτηση δαπανών

gazzetta
gazzetta reader insider insider