Άτλας, Αριάδνη, Ηριδανός: Τα τρία μεγάλα ψηφιακά έργα που θα μεταμορφώσουν την αγορά εργασίας και ασφάλισης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άτλας, Αριάδνη, Ηριδανός: Τα τρία μεγάλα ψηφιακά έργα που θα μεταμορφώσουν την αγορά εργασίας και ασφάλισης
Οι τρεις πυλώνες του συστήματος που θα επιτρέπουν την ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων, αφορούν τις δράσεις «Αριάδνη», Ηριδανός» και «Άτλας».

Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, αλλά καιη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ώστε 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του ΕΦΚΑ να διαλειτουργούν μεταξύ τους, περιλαμβάνεται στο ετήσιο σχέδιο δράσης για την «επόμενη μέρα» του υπερ-φορέα ασφάλισης.

Οι τρεις πυλώνες του συστήματος που θα επιτρέπουν την ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορούν τις δράσεις «Αριάδνη», Ηριδανός» και «Άτλας».

ΑΡΙΑΔΝΗ: Ψηφιακός μετασχηματισμός συστημάτων εργασίας

Το έργο ΑΡΙΑΔΝΗ θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων της αγοράς εργασίας με τρία σημαντικά υποέργα:

  • ψηφιακή κάρτα εργασίας
  • ενιαία ροή για τα διοικητικά δεδομένα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης
  • αναμόρφωση ΟΠΣ Επιθεώρησης Εργασίας

Σήμερα το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης «Εργάνη» δεν επικοινωνεί επί της ουσίας με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Επομένως, η πληροφορία που αφορά την ασφάλιση καταχωρείται πρωτογενώς στο σύστημα ΟΠΣ ΕΦΚΑ μέσω της υποβολής των ΑΠΔ, παρότι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απευθείας από τις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, οι οποίες αφορούν την απασχόληση. Αυτή η δυσλειτουργία έχει ως αποτέλεσμα οι επιθεωρητές εργασίας να δυσκολεύονται να ελέγξουν την υποδηλωμένη εργασία και την ασφάλιση του εργαζόμενου.

Την παθογένεια θα «θεραπεύσει» το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη», το οποίο θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης, ώστε να καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των ΑΠΔ.

Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, «κουμπώνοντας» έτσι με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Επιπλέον το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία που αφορούν στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ενοποιώντας έτσι και τους τρεις πυλώνες της εργασίας (απασχόληση - ασφάλιση - φορολογία).

ΗΡΙΔΑΝΟΣ: Ψηφιακός μετασχηματισμός συστημάτων εργασίας

Θα «τρέξει» εντός του 2024 το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για Θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία για την υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και τη διευκόλυνση των τεχνικών ασφαλείας και των ιατρών εργασίας στο επίπεδο της αρχικής τους εκπαίδευσης, καθώς και της συνεχούς επιμόρφωσης και ενημέρωσής τους.

Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον ΗΡΙΔΑΝΟ, αφορούν την:

– προώθηση της δημιουργίας ειδικού «Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου (επαγγελματικής νοσηρότητας)» έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

– διαμόρφωση ολοκληρωμένου μηχανισμού αναγγελίας και καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

– ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι πιθανών μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων με την ανάπτυξη πάγιων συνεργιών μεταξύ της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και της δημόσιας υγείας.

– εκσυγχρονισμό της διαδικασίας διεξαγωγής των ελέγχων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως π.χ. με τη χρήση φορητών «tablets» από τους επιθεωρητές και την καταχώριση των υποδείξεων των ελέγχων στον λογαριασμό του κάθε εργοδότη στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας.

– υιοθέτηση ενός «μητρώου ελεγκτικών βημάτων», δηλαδή τυποποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας διεξαγωγής του ελέγχου με χρήση λίστας σημείων ελέγχου (check list) και καταχώρισης των στοιχείων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.

– δράσεις πρόληψης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία (εργασιακό άγχος, βία και παρενόχληση, εκφοβισμός, εργασιακή εξουθένωση).

– επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την ΥΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων.

– προγράμματα εκπαίδευσης εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματιών υγείας και ασφάλειας (τεχνικών ασφαλείας, ιατρών εργασίας, κ.λπ.) με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα προβλέπεται να υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών.

– εμβάθυνση της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους τόσο με την αξιοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), του επιστημονικού τους φορέα για τα θέματα ΥΑΕ, όσο και με την αναβάθμιση του Συμβουλίου Υγείας & Ασφάλειας των Εργαζομένων, του οργάνου τριμερούς διαβούλευσης για τα αντίστοιχα θέματα.

Αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ»

Η ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος e-ΕΦΚΑ, το οποίο θα υποστηρίζει τις επιχειρησιακές διαδικασίες και λειτουργίες του.

Οι κύριοι στόχοι είναι ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών πολιτών/ εργοδοτών, η διαλειτουργικότητα με άλλες κρατικές υπηρεσίες,
προκειμένου να ανακτώνται και να ανταλλάσσονται αυτόματα πληροφορίες χωρίς την ανάγκη υποβολής εγγράφων σε έντυπη μορφή, την απλοποίηση και την ομογενοποίηση στις διαδικασίες e-ΕΦΚΑ και η μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας και συντήρησης υποδομών τεχνολογίας πληροφοριών που υποστηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.atlas.gov.gr να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρήσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους.

Με τον τρόπο αυτό θα εμφανιστούν στην οθόνη τους συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα μπορούν να δουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση του χρόνου ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστικός βίος με ένα κλικ, ΟΠΣ και Αριάδνη -Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι τρεις νέες συμβάσεις του ΕΦΚΑ

Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και προσλήψεις ανέργων στο Σχέδιο Δράσης του υπ. Εργασίας για το 2024

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση απονομής ΕΦΑΠΑΞ - Ποιους αφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider