Μειώνει τις εισφορές αλλά «ροκανίζει» τις αυξήσεις στις συντάξεις ο χαμηλότερος πληθωρισμός του 2023

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώνει τις εισφορές αλλά «ροκανίζει» τις αυξήσεις στις συντάξεις ο χαμηλότερος πληθωρισμός του 2023
Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς, θα πληρώσουν για το 2024 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Αντίθετα η αύξηση που δόθηκε στους συνταξιούχους φέτος (3%) ήταν εντέλει υψηλότερη από αυτή που θα έπρεπε να δοθεί κατά 0,25%. Αναμένεται να αφαιρεθεί από το ποσοστό αύξησης του 2025.

Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς, θα πληρώσουν για το 2024 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Παρότι η εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό του 2023 έκανε λόγο για 3,9%, τελικά η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες ετήσιο πληθωρισμό 3,5%. Συνεπώς οι εισφορές 1,2 εκατ. επαγγελματιών θα αυξηθούν φέτος κατά 3,5% και όχι κατά 4% που υπολογιζόταν (πέρυσι η αύξηση έφτασε το 9,6% λόγω υψηλού πληθωρισμού).

Για τελευταία φορά φέτος το ύψος των αυξήσεων στις εισφορές καθορίζεται από την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς από το 2025 ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η αύξηση των μισθών του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό πάντως προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο δόσεις. Η πρώτη μείωση κατά 0,5% θα γίνει το 2025 και η δεύτερη (πάλι κατά 0,5%) το 2027.

Πόσο θα ανέλθουν οι εισφορές

Με τη νέα αύξηση από 1/1/2024 η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγεται από την πλειοψηφία των μη μισθωτών θα αυξηθεί κατά 8 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 238,5 ευρώ (από 230,5 ευρώ πέρυσι).

Εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση και εφάπαξ, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,19 ευρώ τον μήνα για επικούρηση (από 42,76 ευρώ) και 29,5 ευρώ για εφάπαξ (από 28,51 ευρώ).

Η αύξηση για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα αναπροσαρμόσει την εισφορά στα 286,9 ευρώ (από 277,2 ευρώ πέρυσι), στην τρίτη κατηγορία στα 343,8 ευρώ (από 332,2 ευρώ), στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 413,2 ευρώ (από 399,3 ευρώ), στην πέμπτη κατηγορία στα 495,2 ευρώ (από 478,5 ευρώ) και στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 644,3 ευρώ (από 622,6 ευρώ τον μήνα).

Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη από θα φτάσει στα 142,8 ευρώ (από 138 ευρώ σήμερα), ενώ για τους αγρότες η εισφορά θα φτάσει στα 142,4 ευρώ το μήνα (από 137,6 ευρώ σήμερα).

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν και τα 10 ευρώ της εισφοράς ανεργίας (υπέρ ΔΥΠΑ) η οποία δεν αυξάνεται.

Τα ειδοποιητήρια με τις νέες αυξημένες εισφορές των μη μισθωτών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι ασφαλισμένοι έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για να διαλέξουν την κατηγορία ασφάλισης που θα υπαχθούν για όλο το έτος. Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας συνδέεται άμεσα με το ύψος της τελικής σύνταξης. Συνεπώς η πιο φθηνή κατηγορία -την οποία διαλέγει η συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών- οδηγεί και σε πολύ χαμηλές συντάξεις.

Μικρότερη αύξηση στις συντάξεις του 2025

Πληθωρισμός και ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθορίζουν το ύψος της αύξησης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι κάθε χρόνο. Για φέτος η αύξηση που δόθηκε ανήλθε σε 3%, καθώς στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού υπολογίστηκε πληθωρισμός 3,9% + ανάπτυξη 2,4%: 2. Συνεπώς ο μαθηματικός τύπος βγάζει αύξηση 3,15% για το 2024.

Με τον πληθωρισμό στο 3,5%, δηλαδή 0,5 μονάδες χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση, η αύξηση που δόθηκε στους συνταξιούχους φέτος (3%) ήταν εντέλει υψηλότερη από αυτή που θα έπρεπε να δοθεί κατά 0,25%.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη αύξηση των συντάξεων – που δόθηκε στις αρχές του 2023 – ήταν και αυτή κατά 0,15% υψηλότερη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022. Το επιπλέον αυτό ποσοστό του 0,15% αφαιρέθηκε από την φετινή αύξηση, η οποία και διαμορφώθηκε στο 3%.

Συνεπώς, αναμένεται η απόφαση του ΕΦΚΑ για το ποσοστό που θα αφαιρεθεί από την αύξηση που θα προκύψει στις συντάξεις για το 2025. Σημειώνεται ότι από το επόμενο έτος αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης, καθώς επανασυνδέεται με τους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων (νόμος Βρούτση) και θα λαμβάνονται υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη.

Η αλλαγή συνίσταται στο γεγονός ότι, βάσει νόμου, η τιμαριθμοποίηση των μισθών από το 2002 και μετά δεν θα γίνεται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που είναι η μέθοδος που ισχύει έως και το 2024, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη ο Δείκτης Μεταβολής Μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά και κατά την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μισθών θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από 1ης/1/2025 και μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δουλεύουμε σχεδόν έξι μήνες το χρόνο για να πληρώνουμε μόνο φόρους και εισφορές

«Κλείδωσε» στο 4% η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές - Τα νέα ποσά ανά κατηγορία

Έκπτωση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές για προσλήψεις έως το τέλος του έτους - Η διαδικασία και οι προθεσμίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider