Προσκλητήριο ΕΦΚΑ έως τέλος Ιανουαρίου στους μελλοντικούς ασφαλισμένους του Δημοσίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσκλητήριο ΕΦΚΑ έως τέλος Ιανουαρίου στους μελλοντικούς ασφαλισμένους του Δημοσίου
Η έμπειρη ομάδα του 1555 ολοκληρώνει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο τις ενημερώσεις όλων όσοι βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και εργάζονται σε φορείς του δημοσίου.

Πριν το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ειδοποίησης από τον ΕΦΚΑ των 1.000 πρώτων ασφαλισμένων του Δημοσίου που πρόκειται να βγουν σε σύνταξη μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στόχος είναι η επίσπευση των απονομών κύριων αλλά και επικουρικών συντάξεων.

Τον ρόλο των «μεσολαβητή» έχει αναλάβει η έμπειρη ομάδα του 1555, η οποία ολοκληρώνει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο τις ενημερώσεις όλων όσοι βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και εργάζονται σε φορείς του δημοσίου.

Ο ΕΦΚΑ επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά και τους ενημερώνει για τα δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο, για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, την προσυνταξιοδοτική απόφαση αν υπάρχει, το εκκαθαριστικό της εφορίας κλπ.

Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ καθοδηγεί τον ασφαλισμένο, αλλά και ο ασφαλισμένος μπορεί να επικοινωνεί μαζί του για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα στέλνει ηλεκτρονικά ή θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο και πριν έρθει η ώρα να υποβάλει την αίτηση θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία. Στη συνέχεια η σύνταξη θα εκδίδεται τον επόμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του e-ΕΦΚΑ είναι η υπηρεσία να επεκταθεί και στους μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Στην παρούσα φάση, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης ανέρχονται σε 24.000, ενώ οι επικουρικές σε 30.000 περίπου, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που δίνει το δικαίωμα λήψης επικουρικής θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα).

Η θέσπιση ενιαίων προϋποθέσεων λήψης επικουρικής σύνταξης βελτίωσε κατά πολύ τη διαδικασία απονομών, καθώς:

- Μείωσε τις απορριπτικές αποφάσεις που εκδίδονταν με βάση τη νομοθεσία των πρώην Ταμείων, η οποία απαιτούσε τη συμπλήρωση 25 ή 35 ετών, προϋποθέσεις που δεν πληρούσε ο ασφαλισμένος

- Γλύτωσε από επιπλέον οικονομική επιβάρυνση όσους ασφαλισμένους έπρεπε να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν 25 ή 35 χρόνια.

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα), είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου

Αιτήσεις για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης - Ξεκινά η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΕΦΚΑ

Στις 24.000 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας συντάξης - Ξεκινά νέα υπηρεσία τηλεφωνικών κλήσεων από τον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider