Συνωστισμός στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή - Πάνω από 30 καταγγελίες την ημέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνωστισμός στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή - Πάνω από 30 καταγγελίες την ημέρα
Οκτώ στις δέκα καταγγελίες είναι ανώνυμες. Στο τραπέζι η επέκταση του χρηματικό μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή, τελωνειακές παραβάσεις και διαφθορά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής

Περισσότερες από 2.000 καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, για φοροδιαφυγή, τελωνειακές παραβάσεις και διαφθορά υποβλήθηκαν μέσα στους δυο πρώτους μήνες λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, σε διάστημα δύο μηνών από τις 30 Οκτωβρίου 2023 που λειτούργησε η πλατφόρμα μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2023 είχαν υποβληθεί 2.075 καταγγελίες εκ των οποίων 394 επώνυμες και 1.681 ανώνυμες. Από τις καταγγελίες που έγιναν οι 1.807 ήταν για φορολογικές παραβάσεις, οι 72 για τελωνειακές παραβάσεις και οι 196 για θέματα διαφθοράς.

Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται χρηματική αμοιβή για τους πολίτες που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους, στην πλατφόρμα επικρατεί «συνωστισμός» αφού καθημερινά δέχεται πάνω από 30 «καρφώματα» με οκτώ στα δέκα να είναι ανώνυμες καταγγελίες και σχεδόν εννέα στις δέκα να αφορούν παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που αποκαλύπτουν μέσω της εφαρμογής «Appodixi» «μαϊμού» αποδείξεις στα κινητά τηλέφωνα λαμβάνουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εξετάζουν το θέμα της χρηματικής αμοιβής και σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο διάστημα.

Ήδη οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί εξετάζονται από το φοροελεγκτικού μηχανισμού με τις πιο σοβαρές να έχουν πάρει ήδη το δρόμο του ελέγχου.

Όλες οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Με την εφαρμογή συστήματος ανάλυσης κινδύνου αξιολογείται η σοβαρότητα των καταγγελιών και οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

  1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
  2. Φορολογικές παραβάσεις
  3. Τελωνειακές παραβάσεις

Τα βήματα

Η ψηφιακή πλατφόρμα για τις «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα ακολουθώντας τα εξής βήματα:

1. Συνδέεστε στη ψηφιακή πύλη http://www.aade.gr και επιλέγετε Καταγγελίες Πολιτών. Στη συνέχεια επιλέγετε Επώνυμη καταγγελία και στο πλαίσιο που εμφανίζεται, εισάγετε τους κωδικούς Taxisnet.

2. Επιλέγετε Νέα Επώνυμη Καταγγελία και στη συνέχεια, στο βήμα Περιγραφή Καταγγελίας επιλέγετε την Κατηγορία Φορολογικές Παραβάσεις και στο πεδίο Υποκατηγορία τουλάχιστον μία φορολογική παράβαση.

3. Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία:

- Περιεχόμενο Καταγγελίας

- Τρόπος Διαπίστωσης

- Χρονικός Προσδιορισμός

4. Στη συνέχεια επιλέγετε Επόμενο και έναν από τους παρακάτω τύπους καταγγελλόμενου:

- Ιδιώτης (μη επιτηδευματίας)

- Επιχείρηση/Οντότητα (Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα)

- Τοποθεσία Συμβάντος

5. Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία που είναι με αστερίσκο και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

6. Υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καταγγελλόμενων για την ίδια υπόθεση.

7. Στο βήμα Τοποθεσία Συμβάντος, συμπληρώνετε τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:

- Περιφερειακή Ενότητα

- Δήμος – Πόλη ή χωριό Συμβάντος και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

8. Στο βήμα Προεπισκόπηση καταγγελίας, εμφανίζονται τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει.

9. Τέλος επιλέγετε Υποβολή όπου εμφανίζεται το μήνυμα: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ, με τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας, την ημερομηνία και την ώρα.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για υποβολή Τελωνειακής καταγγελίας, με τη μόνη διαφορά ότι στο βήμα Περιγραφή καταγγελίας, στο πεδίο Κατηγορία, επιλέγετε Τελωνειακές παραβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 5,64 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2023

Δουλεύουμε σχεδόν έξι μήνες το χρόνο για να πληρώνουμε μόνο φόρους και εισφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider