Alert από ΕΦΚΑ σε 1.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου που βγαίνουν σε σύνταξη τον Ιούνιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alert από ΕΦΚΑ σε 1.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου που βγαίνουν σε σύνταξη τον Ιούνιο
Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα στέλνει ηλεκτρονικά ή θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο και πριν έρθει η ώρα να υποβάλει την αίτηση θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία ώστε η σύνταξή του να εκδοθεί αμέσως.

Την επίσπευση των απονομών κύριων αλλά και επικουρικών συντάξεων, με ειδοποίηση των ασφαλισμένων έξι μήνες πριν απ’ τη συνταξιοδότησή τους, δρομολογεί ο ΕΦΚΑ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Φορέας - μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του 1555- θα ξεκινήσει να ειδοποιεί τους πρώτους 1.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται τον Ιούνιο.

Ο ΕΦΚΑ, μέσω των υπηρεσιών του 1555, θα επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά και θα τους ενημερώνει για τα δικαίωμα συνταξιοδότησης (αν θεμελιώνουν δικαίωμα, σε ποια ηλικία και με πόσα ένσημα). Στη συνέχεια οι υπάλληλοι θα ενημερώνουν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, την προσυνταξιοδοτική απόφαση αν υπάρχει, το εκκαθαριστικό της εφορίας κλπ.

Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ θα καθοδηγεί τον ασφαλισμένο, αλλά και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα στέλνει ηλεκτρονικά ή θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο και πριν έρθει η ώρα να υποβάλει την αίτηση θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία. Στη συνέχεια η σύνταξη θα εκδίδεται τον επόμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του e-ΕΦΚΑ είναι η υπηρεσία να επεκταθεί και στους μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Στην παρούσα φάση, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης ανέρχονται σε 24.000, ενώ οι επικουρικές σε 30.000 περίπου, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που δίνει το δικαίωμα λήψης επικουρικής θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα).

Η θέσπιση ενιαίων προϋποθέσεων λήψης επικουρικής σύνταξης βελτίωσε κατά πολύ τη διαδικασία απονομών, καθώς:

- Μείωσε τις απορριπτικές αποφάσεις που εκδίδονταν με βάση τη νομοθεσία των πρώην Ταμείων, η οποία απαιτούσε τη συμπλήρωση 25 ή 35 ετών, προϋποθέσεις που δεν πληρούσε ο ασφαλισμένος

- Γλύτωσε από επιπλέον οικονομική επιβάρυνση όσους ασφαλισμένους έπρεπε να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν 25 ή 35 χρόνια.

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα), είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατά 3% αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για το 2024 - Οι 9 κατηγορίες που αναπροσαρμόζονται λόγω της νέας εθνικής

«Γκάζι» για την απομείωση των εκκρεμών συντάξεων - Στο στόχαστρο επικουρικές, διεθνείς και δημοσίου

Γεωργιάδης: Έχουμε σπάσει το φράγμα των 30.000 εκκρεμών συντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider