Εφορία: Ποιους βάζει στο «στόχαστρο» το 2024 - Από ελεγκτικό κόσκινο 72.885 υποθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ποιους βάζει στο «στόχαστρο» το 2024 - Από ελεγκτικό κόσκινο 72.885 υποθέσεις
Γκάζια βάζει στους φορο- ελεγκτές ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Στο επίκεντρο οι «φρέσκες» υποθέσεις.

Γκάζια βάζει στους φορο- ελεγκτές ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Με απόφασή του, δίνει εντολή στους υπαλλήλους ελεγκτικών υπηρεσιών και ΔΟΥ να διενεργήσουν 72.885 φορολογικούς ελέγχους εντός του 2024.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι στοχευμένοι και να επικεντρωθούν στις φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα. Άλλωστε, με την εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες ο ελεγκτικός μηχανισμός, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα «μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια» της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή για να διενεργηθούν:

- 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.

- 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή βρίσκονται ψηλά στη λίστα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί , από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν. Προτεραιότητα θα δοθεί στις υποθέσεις του 2018 για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

- 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)

- 885 έλεγχοι - έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριετίες: Σπεύδουν σε αυξήσεις και αναδρομική αναγνώριση οι μεγάλες εταιρείες για να μην χάσουν το προσωπικό τους

Πράσινα τιμολόγια: Πού «κλείδωσαν» οι τιμές για τον Ιανουάριο – Τι πρέπει να ξέρετε

ΕΣΥ: 4 αλλαγές που αναμένονται τους πρώτους μήνες του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider