Εφορία: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν για χρηματικές γονικές παροχές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Οι κρίσιμες προθεσμίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν για χρηματικές γονικές παροχές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Οι κρίσιμες προθεσμίες
Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και οι παγίδες για δωρητές και δωρεοδόχους. Ποιες χρηματικές δωρεές φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Οι λύσεις για τους φορολογούμενους που θέλουν να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρων.  

Με 1 στους 4 φορολογουμένους να πέφτει κάθε χρόνο στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, οι γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών αποτελούν τη λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν τις περιπέτειες με την Εφορία.

Όσοι απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητο, σπίτι, οικόπεδο ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται και δεν καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει, κινδυνεύουν να πιαστούν στις δαγκάνες των τεκμηρίων και να φορολογηθούν για μεγαλύτερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους.

Ωστόσο, λίγο πριν την εκπνοή του 2023, οι φορολογούμενοι προλαβαίνουν να παρακάμψουν τα τεκμήρια.

Η δωρεά χρημάτων από συζύγους, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες καλύπτει τα τεκμήρια. Όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν γιατί ο χρόνος τρέχει για την υποβολή των δηλώσεων στην πλατφόρμα myProperty και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι χρηματικές δωρεές σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, εγγόνια) είναι αφορολόγητες μέχρι τις 800.000 ευρώ. Κρύβουν όμως παγίδες για δωρητές και δωρεοδόχους.

Συγκεκριμένα:

- Αν η δωρεά γίνεται για την κάλυψη τεκμηρίων θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

- Η γονική παροχή – δωρεά μετρητών μέχρι 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη εφόσον γίνει με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

- Εάν ο γονέας καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού, τότε δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο και η Εφορία θα επιβάλει φόρο γονικής παροχής σε ολόκληρο το ποσό, από το πρώτο ευρώ. Εάν, για παράδειγμα, ένας πατέρας καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του ή του γιου του ένα χρηματικό ποσό ύψους 10.000 ευρώ σε μετρητά, τότε η κόρη ή ο γιος θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο γονικής παροχής 10% επί ολόκληρου του ποσού των 20.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ.

- Χρηματικές δωρεές σε αδέλφια, θείους και άλλους συγγενείς δεύτερης και τρίτης κατηγορίας φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

- Το ποσό της δωρεάς θα πρέπει να προκύπτει και να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο δωρητής. Η δωρεά χρηματικού ποσού μπορεί να αποτελέσει αφορμή ελέγχου του πόθεν έσχες του δωρητή.

- Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή. Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρος κληρονομιάς: Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά - Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά    

Φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ σε κέντρο διασκέδασης διαπίστωσε έλεγχος της AAΔΕ

Αιτήσεις για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης - Ξεκινά η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider