Νέο μοντέλο ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων σε έως 3 μήνες - Πιλοτική εφαρμογή από το 2024

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο μοντέλο ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων σε έως 3 μήνες - Πιλοτική εφαρμογή από το 2024
Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ποσό των χρημάτων που θα λάβει αν έβγαινε σε σύνταξη τη δεδομένη στιγμή του εργασιακού του βίου (βάσει ηλικίας, αποδοχών και ενσήμων).

Μία καινοτόμα δράση του e- ΕΦΚΑ που θα ξεκινήσει πιλοτικά στις αρχές του 2024 από τους εν δυνάμει συνταξιούχους του Δημοσίου, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως όταν θα πλησιάζει περίπου το 6μηνο πριν υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει, προκειμένου αφενός μεν να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία.

«Θα είναι η πρώτη φορά που το Κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο Πολίτης στο Κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των τοποθετήσεων των κ.κ. Αλεξάνδρου Βαρβέρη και Παναγιώτη Κοκκόρη στις θέσεις του Διοικητή και Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής: Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα επικοινωνούν με τους ασφαλισμένους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και θα τους ενημερώνουν για το αν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, σε πόσο χρόνο και με πόσα ένσημα,καθώς και για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, την προσυνταξιοδοτική απόφαση αν υπάρχει, το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα στέλνει ηλεκτρονικά ή θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά πριν ακόμη υποβάλει την αίτηση, ώστε να γίνει η απαραίτητη προεργασία από τον ΕΦΚΑ και με την υποβολή της αίτησης να βγαίνει σε 1-3 μήνες και η οριστική σύνταξη.

Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον είναι μηχανογραφημένα τα ένσημα, θα η συνταξιοδοτική απόφαση θα εκδίδεται εντός τριμήνου, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν και οι επικουρικές.

Με την ολοκλήρωση του πλήρους ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα ενημερώνονται για τα ένσημα αλλά και το ύψος της σύνταξής τους στο κινητό τους.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ποσό των χρημάτων που θα λάβει αν έβγαινε σε σύνταξη τη δεδομένη στιγμή του εργασιακού του βίου (βάσει ηλικίας, αποδοχών και ενσήμων), καθώς με το νέο ΟΠΣ ενοποιούνται όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες και λειτουργίες προς τα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή θα διαδραματίσει η αναβάθμιση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που θα συμβάλει στην ψηφιακή αποτύπωση του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων.

Από τη στιγμή όπου ο εισηγητής θα έχει κάθε πληροφορία στην οθόνη του (ψηφιοποιημένο ασφαλιστικό βίο), η έκδοση της κύριας ή επικουρικής σύνταξης θα είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου, ακόμα και σε τομείς συντάξεων που εμφανίζονταν μεγάλες καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Αυτόματη έκδοση σύνταξης με προεργασία 6 μήνες πριν την αίτηση - Αποκάλυψη Γεωργιάδη

Μίνι ασφαλιστικό: Το όριο καταθέσεων «ξεκλειδώνει» τη συνταξιοδότηση για 12.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Συνταξιούχοι: Αντίστροφη μέτρηση για τη δήλωση των αναδρομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider