Ελεγκτικά Κέντρα: Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, ακίνητα - Στο στόχαστρο φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεγκτικά Κέντρα: Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, ακίνητα - Στο στόχαστρο φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι σε 22.450 υποθέσεις, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί 4.748 έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 276,37 εκατ. ευρώ. 232 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Φορολογούμενους μεγάλου πλούτου με αδήλωτα εισοδήματα και «μαύρο» χρήμα ψάχνουν οι υπάλληλοι των νέων Ελεγκτικών Κέντρων, εντείνοντας τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι σε 22.450 υποθέσεις, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 ελέγχθηκαν πάνω πάνω από 4.700 υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου με τους ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 270 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο επτάμηνο εκδόθηκαν 7.731 εντολές ελέγχου και έχουν ήδη ολοκληρωθεί 4.748 έλεγχοι, με το 73,2% ή 3.478 των υποθέσεων που ελέγχθηκαν να είναι «φρέσκες» της τελευταίας πενταετίας ή τριετίας.

Από τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 276,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 179,67 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους που έχουν επιβληθεί έπειτα από σχετικούς ελέγχους, ενώ 96,73 εκατ. ευρώ προέρχονται από βεβαιωθέντα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Επίσης, στο επτάμηνο ολοκληρώθηκαν 364 έλεγχοι που αφορούσαν υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, δηλαδή περιπτώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων ή χρηματικών ποσών με τους φόρους που βεβαιώθηκαν να ανέρχονται σε 1,13 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, 232 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές με μηνυτήριες αναφορές καθώς η φοροδιαφυγή που διαπιστώθηκε ήταν πολύ μεγάλου ύψους καθώς υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ στο φόρο εισοδήματος και σε άλλες φορολογίες ή μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ στον ΦΠΑ.

Ποιους ελέγχουν τα ΕΛΚΕ

Οι ελεγκτές των νεοσύστατων ΕΛΚΕ ελέγχουν εμβάσματα, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, αναζητούν αδήλωτα εισοδήματα, ψάχνουν ακίνητα και κρυφά περιουσιακά στοιχεία.

Στις βασικές αρμοδιότητες των ΕΛΚΕ είναι:

1. Η διενέργεια ελέγχου φορολογουμένων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.

2. Ο έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

• H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανέρχεται αθροιστικά, από την 1.1.2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

• H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

• Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

• Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

3. Η διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

4. Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που, ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών. Η αρμοδιότητα αυτή θα ασκείται για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛΚΕ ή σε ΔΟΥ της χωρικής/καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το τμήμα ελέγχου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ΔΟΥ και η αρμοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει στο ΕΛΚΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ - Ταχύτερη ανάπτυξη 3% - Όλες οι παρεμβάσεις

Εντυπωσιακή μείωση του χρέους - Συντηρητική εκδοτική στρατηγική για το 2024

Φορολογικές διαφορές: Νέα παράταση για εξώδικη επίλυση υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider