Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις
Εξαιρετικά «φιλεργατικό» χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 

Εξαιρετικά «φιλεργατικό» χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σχετικά με την θεσμοθέτηση της κυριακάτικης εργασίας σε κλάδους βιομηχανίας, «το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων. Θεσμοθετούμε παραδείγματος χάριν σε κάποιους κλάδους της βιομηχανίας να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και την Κυριακή. Όποιος το κάνει θα πληρώνεται το ημερομίσθιό του συν 115%. Αν σήμερα που μιλάμε κάποιος δουλέψει εκτάκτως την Κυριακή παίρνει συν 75%, ενώ με το νέο νόμο θα παίρνει σύνολο 115%. Ξέρετε τι θα γίνει στα εργοστάσια αυτά; Θα τσακώνονται ποιος θα πάει την Κυριακή γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να αυξήσει τα εισοδήματά του. Είναι τόσο απλό».

Για τα δημοσιεύματα περί καταπάτησης του οκτάωρου ο υπουργός τόνισε πως «δεν έχει αλλάξει κανένα οκτάωρο» και πως αυτό που έχει γίνει είναι ότι στην Ευρωπαϊκή οδηγία ορίζεται ότι είναι δικαίωμα του εργαζόμενου όταν τελειώσει τη δουλειά του στον κύριο εργοδότη του, εάν το επιθυμεί, να κάνει σύμβαση και με άλλον εργοδότη, και δεν έχει δικαίωμα ο κύριος εργοδότης να τον εμποδίσει. «Αυτό που θεσμοθετήσαμε, στην οδηγία είναι γραμμένο ως δικαίωμα του εργαζομένου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως δεκατριάωρο» σημείωσε. Επίσης, τόνισε πως δεν μπορεί ο εργοδότης καταχρηστικά να χρησιμοποιήσει αυτό το νόμο για να αποφύγει την πληρωμή υπερωριών. «Το έχουμε προβλέψει στην αιτιολογική έκθεση και θα βγει και ειδική εγκύκλιος. Οποιαδήποτε συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε τρόπο εταιρία, απαγορεύεται. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να ελέγξει αν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενη η επιχείρηση, δηλαδή αν έχει συστέγαση, αν έχει ένα ίδιο μέλος, αν είναι ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος κλπ. Αυτά τα ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας με την «ΕΡΓΑΝΗ». Ο έλεγχος γίνεται αυτόματα, ηλεκτρονικά. Ακόμα και αν είναι σε διαφορετικούς χώρους, στον ίδιο όμιλο απαγορεύεται» συμπλήρωσε.

Επίσης σημείωσε υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στην απονομή των κύριων συντάξεων, με αυτές να εκδίδονται μέσα σε 30 ημέρες, με το πρόβλημα να ξεκινά όταν ο ασφαλισμένος ανήκει σε πολλά ταμεία. «Εάν πάλι κάποιος έχει παράλληλο ταμείο, το ΄80, το ΄90, ο υπάλληλος που θα σου βγάλει τη σύνταξη θα πρέπει να πάει σε μία αποθήκη, που δεν είναι μία στην Ελλάδα, είναι διάφορες, να βρει τα έγχαρτα των ενσήμων, να τα αθροίσει με το κομπιουτεράκι, να υπολογίσει το ποσοστό αναπλήρωσης από τα ένσημα του ΄80, του ΄90, των αρχών του 2000, γιατί τα αρχεία είναι ηλεκτρονικά από το 2013 και μετά από τον Βρούτση, πιο πριν είναι όλα έγχαρτα. Δηλαδή δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουμε, είναι δύσκολο». Όπως ανέφερε οι εκκρεμείς συντάξεις αγγίζουν τις 32.000 περιπτώσεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες, ενώ τόνισε πως «φτιάξαμε κέντρο ανακεφαλαίωσης στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη σε λιγότερο από δέκα μέρες έχουμε καθαρίσει επιπλέον 400 συντάξεις και επιταχύνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την απόδοση των συντάξεων στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν αφήνουμε κανέναν. Είχα πάει στην Κρήτη το καλοκαίρι και ήδη έχει αρχίσει και προχωράει το σύστημα». Αναφορικά με τα εφάπαξ τόνισε πως έχουν εξοφληθεί ενώ για τις επικουρικές όπου παρατηρείται το πρόβλημα, αυτό αναμένεται να λυθεί με μίνι-ασφαλιστικό όπως το χαρακτήρισε και αναμένεται έρθει προς ψήφιση τον Νοέμβριο. «Μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από τις μισές επικουρικές θα έχουν εξοφληθεί», εκτίμησε.

Όσο αφορά τις τριετίες υπογράμμισε ότι το μέτρο δε γινόταν να έχει αναδρομική ισχύ καθώς οι εργοδότες δεν μπορούν να αντέξουν το συγκεκριμένο οικονομικό βάρος. «Όταν ο Νομοθέτης το 2012 ανέστειλε την εφαρμογή του επιδόματος προϋπηρεσίας, χρησιμοποίησε επίτηδες αυτό το ρήμα «αναστέλλει». Τι θα πει αναστέλλω; Η αναστολή είναι μία παύση. Τώρα τι κάναμε; Άρση της αναστολής. Αν αφήναμε να υπάρξει αυτό που λέτε, η προϋπηρεσία, των 11 ενδιαμέσων ετών θα σήμαινε ότι
όσοι έχουν προσληφθεί στη δουλειά τους από τότε μέχρι σήμερα, πρέπει να πάρουν αυτόματα την 1η Ιανουαρίου του 2024, 30% αύξηση. Εσείς πιστεύετε ότι είναι πολλές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που θα άντεχαν να δώσουν οριζόντια 30% αύξηση στο προσωπικό τους; Σε βάθος χρόνου θα το δώσουν, διότι βάλαμε τις τριετίες, άρα σε εννιά χρόνια θα δώσουν 30%» σημείωσε ο υπουργός, για να συμπληρώσει: «Οι τριετίες ανεστάλησαν αφετηριακά το 2012 για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να πέσει η ανεργία. Άρα, δεν είναι λογικό να συνδέεται το επίδομα προϋπηρεσίας με την ανεργία, ώστε όλοι να ξέρουμε ότι έχουμε συμφέρον να πηγαίνει καλά η οικονομία μας; Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει το 2010. Η διάταξή μας είναι κοινωνικά δίκαιη, γιατί φέρνουμε δυο χρόνια νωρίτερα το «ξεπάγωμα».Το κάνουμε αυτό γιατί συναισθανόμαστε το πρόβλημα στα χαμηλά εισοδήματα που φέρνει η ακρίβεια. Θέλουμε γρηγορότερα τα χαμηλά εισοδήματα να πάρουν αυξήσεις. Θα πει κάποιος, «μα σε τρία χρόνια»; Δεν είναι όλοι σε τρία χρόνια. Όσοι είχαν υπόλειμμα χρόνου προϋπηρεσίας το ’12, υπάρχει εργαζόμενος που έχει μια μέρα. Την πρώτη μέρα θα πάρει την αύξηση».

Τέλος, για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η «ΝΔ δεν υποτιμά κανένα πολιτικό αντίπαλο και ούτε τον Κασσελάκη» τον οποίο χαρακτήρισε «ταλαντούχο». Τόνισε ωστόσο πως η εκλογή του, του έχει δημιουργήσει πολλές απορίες τελικά για τα πραγματικά πιστεύω των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ». «Λέει ο κύριος Κασσελάκης «θα τα αλλάξω όλα.» Μάλιστα. Και «δεν θα σας προδώσω ποτέ». Το δεν θα σας προδώσω ποτέ το έχει πει ο Τσίπρας χίλιες φορές, είναι Τσίπρας με νέο πρόσωπο. Αλλά οκ, το προσπερνάω αυτό δεν πειράζει, ωραία ακούγεται, μια χαρά. Λέει «θα τα αλλάξω όλα» και η πρώτη του κίνηση είναι δεξί του χέρι ο δικηγόρος του Πολάκη, άρα ο Πολάκης, και αριστερό του χέρι ο κύριος Νίκος Παππάς», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: «Βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα η υπογονιμότητα και η ατεκνία - Τι προτείνει η επιτροπή σοφών

Έρευνα ΕΕΑ – Pulse: To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα

Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για real estate και yachting – Η «λίστα» με ακίνητα και μαρίνες, εκ νέου η Καλαμαριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider