Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν χωρίς πρόστιμο τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν χωρίς πρόστιμο τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος
Μέχρι τις 17:00 η υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων. Τι προβλέπει η απόφαση Θεοχάρη – Πιτσιλή.

Παράταση και στην πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος έφερε η μίνι παράταση που έδωσαν υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετά τα τεχνικά προβλήματα που εμφάνισε το σύστημα λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 31 Αυγούστου.

Όσοι υποβάλλουν μέχρι σήμερα Δευτέρα τη φορολογική τους δήλωση και το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό, προκύπτει δηλαδή καταβολή φόρου, τότε έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) χωρίς την επιβολή προστίμου. Με την απόφαση που εκδόθηκε για τη μίνι παράταση ξεκαθαρίζεται ότι η δυνατότητα πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του εκκαθαριστικού, έως τη σημερινή ημέρα, χωρίς καμία επιβάρυνση ισχύει μόνο για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00 που έληξε κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και θα υποβάλουν τη δήλωση σήμερα Δευτέρα.

Αυτό σημαίνει ότι, οι φορολογούμενοι που είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσού του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Η απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προβλέπει τα εξής:

- Τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, που δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023, δύνανται να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023 και να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που προκύπτει από αυτή, μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

- Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 από ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023 μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, για τον φόρο που θα προκύψει από την δήλωση αυτή.

- Ειδικά, για τα φυσικά πρόσωπα η δήλωση δύναται να υποβληθεί μέχρι ώρα 17:00 της 4ης Σεπτεμβρίου 2023.

- Οι καταβολές του φόρου από την 1η έως και την 4η Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή μέσω συστήματος πληρωμών IRIS.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες Κυριακή είχαν υποβληθεί 6.493.441 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) με τον φόρο που έχει βεβαιωθεί να υπερβαίνει τα 3,66 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider