Τα «καυτά» μέτωπα σε εργασία και ασφάλιση την επόμενη ημέρα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «καυτά» μέτωπα σε εργασία και ασφάλιση την επόμενη ημέρα
Το υπουργείο που θα είναι κάπως «ελαφρύτερο» τη νέα τετραετία, καθώς ορισμένα τμήματά του θα απορροφηθούν από το νέο υπουργείο Οικογένειας, θα διαχειριστεί τις εκκρεμότητες στον τομέα των συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους, απομείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ και ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου, συνιστούν μερικά από τα «καυτά» μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Το υπουργείο που θα είναι κάπως «ελαφρύτερο» τη νέα τετραετία, καθώς ορισμένα τμήματά του θα απορροφηθούν από το νέο υπουργείο Οικογένειας, θα διαχειριστεί τις εκκρεμότητες στον τομέα των συντάξεων του ΕΦΚΑ, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης της ΔΥΠΑ, το νέο καθεστώς στα επιδόματα ανεργίας, την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού και την δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα συνδέεται με το ΚΕΑΟ.

Επιπλέον, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα, όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα προηγηθεί η επέκταση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής.

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

- Καταβολή των αναδρομικών για τις περικοπές που συντελέστηκαν προ δεκαετίας στα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

- Ενεργοποίηση του θεσμού της «Κοινωνικής Αντιπαροχής», που δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσουν ακίνητο με πολύ χαμηλό μίσθωμα 2.500 δικαιούχοι από 18 έως 39 ετών.

- Αλλαγή του τρόπου περικοπής της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

- Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων.

- Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

- Έκδοση του ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για τον κλάδο ΕΤΕΑΕΠ που αφορά επικούρηση και εφάπαξ.

- Ολοκλήρωση της εκκαθάρισης εισφορών για παράλληλη απασχόληση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

- Καταβολή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένης κάρτας.

- Διασύνδεση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» με τον ΕΦΚΑ- Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ».

- Υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «προίκα» του νέου υπουργείου Οικογένειας και η γυναίκα-έκπληξη στο «τιμόνι» του

Μητσοτάκης: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1 μονάδα -Αυξήσεις και νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους το 2024

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Μετά τις εκλογές η εφαρμογή της σε ΔΕΚΟ, βιομηχανία και ενεργειακές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider