Η «προίκα» του νέου υπουργείου Οικογένειας και η γυναίκα-έκπληξη στο «τιμόνι» του

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «προίκα» του νέου υπουργείου Οικογένειας και η γυναίκα-έκπληξη στο «τιμόνι» του
Η σύσταση του νέου υπουργείου θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής - Μαρία, Συρεγγέλα, Δόμνα Μιχαηλίδου και Σοφία Ζαχαράκη υποψήφιες για να το αναλάβουν

Την πρόθεσή του να συστήσει ένα υπουργείο Οικογένειας, εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας και συνδέεται με τις δομικές αλλαγές που σχεδιάζει o κ. Μητσοτάκης για την δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταλήξει στη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς το νέο υπουργείο, οι οποίες αφορούν κυρίως στη στήριξη της οικογένειας, στη στήριξη των γυναικών, αλλά και στη στεγαστική πολιτική των νέων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως στο «τιμόνι» του νέου υπουργείου θα βρεθεί μια γυναίκα, με τα ονόματα της Μαρίας, Συρεγγέλα, της Δόμνας Μιχαηλίδου και της Σοφίας Ζαχαράκη να κερδίζουν πόντους, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια έκπληξη.

«Η σύσταση του νέου υπουργείου θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών« δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, σκιαγραφώντας την στρατηγική του νέου υπουργείου.

«Χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης δηλαδή και της ισότητας. Το υπουργείο Εργασίας έκανε μία εξαιρετική δουλειά επί των ημερών μας, αλλά είναι ένα υπουργείο πάρα-πάρα πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το καινούριο υπουργείο, το οποίο θα δώσει και έμφαση και θα είναι ουσιαστικά το υπουργείο - πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «προίκα» του νέου υπουργείου

Το νέο υπουργείο θα συγκεντρώσει μεμονωμένες αρμοδιότητες που ανήκουν στη ΔΥΠΑ, στον ΟΠΕΚΑ αλλά και στα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, προκειμένου να «χτίσει» τους άξονες πολιτικής του.

Πρωταρχικός στόχος του θα είναι η στήριξη των νέων ζευγαριών και για τον λόγο αυτό θα αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ανήκει στη ΔΥΠΑ και ήδη καταγράφει μια πολύ επιτυχημένη πορεία από τον περασμένο Απρίλιο που ξεκίνησε.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί δημόσια πως θα διπλασιάσει τη χρηματοδότησή του από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν στο ξεκίνημα, στο 1 δις.

Το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση επιτοκίου κατά 75%, δηλαδή τελικό επιτόκιο γύρω στο 1,5% για νέους ή ζευγάρι με έως 2 παιδιά και επιδότηση 100%, δηλαδή άτοκο δάνειο σε τρίτεκνα ή πολύτεκνα ζευγάρια.

Ήδη έχουν υποβοληθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί οι 4.600, ενώ άλλες 15.707 έχουν λάβει προέγκριση από τις τράπεζες.

Παράλληλα το νέο υπουργείο θα ενσωματώσει τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί σήμερα ο ΟΠΕΚΑ και συγκεκριμένα το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα αναδοχής, το επίδομα μητρότητας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στις πολύτεκνες μητέρες του πρ. ΟΓΑ κλπ.

Μάλιστα θα αναλάβει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, με αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων.

Ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής που θα ανατεθεί στο νέο υπουργείο Οικογένειας είναι το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, το οποίο ακόμα σήμερα αγγίζει το 10% και στόχος είναι να υποχωρήσει στο 5% έως το 2027.

Από το σκέλος που ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας θα αναλάβει να υλοποιήσει προγράμματα για την ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ ξεχωριστή βαρύτητα θα δοθεί στην στήριξη και προστασία των γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπλέον θα αναλάβει

  • το επιτυχημένο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως και δυόμισι ετών, με οικονομική ενίσχυση των γονιών
  • την ενίσχυση έως 120 επιχειρήσεων με ένα ποσό που θα ανέλθει κατ’ ανώτατο σε 148.900 ευρώ, με στόχο τη δημιουργία υποδομής βρεφονηπιακού σταθμού στο εσωτερικό τους, αλλά και κάλυψη λειτουργικών εξόδων για δύο χρόνια.

Τέλος το νέο υπουργείο θα αναλάβει να διευρύνει την εφαρμογή των ολοήμερων σχολείων έως τις 5.30 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών που πηγαίνουν σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα υποδεχθούν περίπου 50.000 περισσότερα παιδιά στη νέα σχολικά χρονιά, ενώ παράλληλα θα συστηθούν περίπου 150 επιπλέον Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, που σήμερα είναι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια – Καλύτεροι μισθοί για όλους την επόμενη τετραετία

Αυξάνεται από το 2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Ποια άλλα επιδόματα, παροχές και συντάξεις αναπροσαρμόζονται

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 μήνες σε 9

gazzetta
gazzetta reader insider insider