Δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα έχουν οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα έχουν οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ
Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων -όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός- θα γίνει εφόσον καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις από όσους τις απώλεσαν

Νέα ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν όσοι απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ επιβράβευση περιμένει τους συνεπείς οφειλέτες μέσω νέας ρύθμισης 36-72 δόσεων.

Το κυβερνητικό σχέδιο για να στηριχθούν οι πολίτες στην εξυπηρέτηση των χρεών τους θα ανακοινώσουν σήμερα οι συνερμόδιοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων Μητσοτάκη από την Δυτική Ελλάδα.

Η νέα ρύθμιση από 36 έως 72 δόσεις, ουσιαστικά θα αποτελέσει τη συνέχεια της ρύθμισης που κάλυψε τις οφειλές της πανδημίας, δηλαδή της περιόδου από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Προϋπόθεση είναι:

  • οι νέες οφειλές να υφίστανται από το καλοκαίρι του 2021 και μετά
  • οι δανειολήπτες να ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι την αρχή της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους άνω των 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων.

Στο μεταξύ η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων -όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός- θα γίνει εφόσον καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις από όσους τις απώλεσαν. H επανένταξη στην ρύθμιση θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αναβίωση των προηγούμενων ρυθμίσεων αφορά σχεδόν 500.000 οφειλέτες που είχαν αρχικά ενταχθεί στις 100 ή 120 δόσεις από το 2014 και μετά, αλλά τις απώλεσαν τα περασμένα χρόνια.

Εφόσον είναι συνεπείς στις πληρωμές τους οι προσαυξήσεις θα σβήνονται, οι οφειλέτες θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, ενώ θα σταματούν και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ για συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις – Nέα ρύθμιση οφειλών πανδημίας

e-ΕΦΚΑ: Στα 10 χρόνια μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών

Στην τελική ευθεία τα νέα μέτρα στήριξης – Έρχεται και διευκόλυνση στην πληρωμή οφειλών

gazzetta
gazzetta reader insider insider