Έρχεται το νέο πακέτο στήριξης – Η διπλή ρύθμιση οφειλών και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται το νέο πακέτο στήριξης – Η διπλή ρύθμιση οφειλών και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ
Σήμερα οι ανακοινώσεις. Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα. Ποιοι έχουν νέα ευκαιρία να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως 36, 72, 100 και 120 δόσεις. Νέα εξάμηνη παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουριστικό πακέτο, κινηματογράφους, θέατρα, σχολές χορού, γυμναστήρια. Παράταση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

σκυτάλη λαμβάνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων στήριξης που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός από την Kοζάνη.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καμία αύξηση στις αποδοχές τους (αξίας 300 εκατ. ευρώ περίπου), αλλά και οι οφειλέτες μέσα από δύο παρεμβάσεις:

  1. μία για αυτούς που έχασαν τις ρυθμίσεις λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης
  2. μία για συνεπείς οφειλέτες

Επιπλέον έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό η παράταση, για έναν ακόμα χρόνο, του μέτρου της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (αξίας 76 εκατ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται και νέα εξάμηνη παράταση (για όλο το 2023) των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, καφέ, ροφήματα, τουριστικό πακέτο, μεταφορές, σχολές χορού, γυμναστήρια.

Επιπλέον, στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και αναμένεται να ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα είναι μια ακόμα μείωση κατά 0,6% στις ασφαλιστικές εισφορές ή και μεγαλύτερη ανάλογα με τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία ήδη πάντως δείχνουν ότι είχε δημιουργηθεί ένας μόνιμος δημοσιονομικός χώρος. Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση για ένα νέο έκτακτο επίδομα ακριβείας ενόψει του Πάσχα, αλλά και το αν θα πρέπει να παραταθεί το market pass, όπως προωθείται η παράταση και του μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού» το οποίο και ενισχύεται.

Tις κατευθύνσεις για τα περιθώρια που θα έχει η Αθήνα της δίνουν και οι Βρυξέλλες, με μια πρώτη εξειδίκευση να έχει γίνει το προηγούμενο διήμερο στις συνόδους των υπουργών Oικονομικών, οι οποίοι ωστόσο έχουν δώσει ένα νέο ραντεβού για τον Μάρτιο και για τη μεγαλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, αλλά και για το ζήτημα των δημοσιονομικών κανόνων.

Yπό αυτό το πρίσμα, αρμόδιες πηγές βάζoυν στο τραπέζι και ένα άλλο σημαντικό πεδίο στηρίξης: αυτό των τιμών του ρεύματος και γενικότερα του κλάδου ενέργειας και του ειδικού αποθεματικού 1 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για αυτό το σκοπό. Και τούτο καθώς θα πρέπει στις κινήσεις που τελικά θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα να συνυπολογιστούν και οι ανάγκες έως το τέλος του έτους, μαζί προφανώς με την ατζέντα για μόνιμες παρεμβάσεις οι οποίες θα ενσωματωθούν και το προεκλογικό σχέδιο της επόμενης τετραετίας.

Το πρώτο βήμα είναι η σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Αναφορικά με το νέο πλαίσιο τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο καθώς και με την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων, το κυβερνητικό σχέδιο για τα χρέη των φορολογούμενων προβλέπει 2 κατηγορίες ρυθμίσεων:

1) Η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για συνεπείς οφειλέτες

Προωθείται μια καινοτόμος, όπως την χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών που είχαν ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές. Για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις.

«Υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς. Είναι τα θύματα -θα έλεγα- της ενεργειακής κρίσης και να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν. Και για αυτό θα υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες αύριο, για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. Τονίζω, για τους συνεπείς οφειλέτες οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης.

Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία υπερβαίνουν τα 113 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι μπορούν να εισπραχθούν 86 δισ. ευρώ ενώ 28 δισ. ευρώ είναι το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε ρύθμιση είχαν ενταχθεί φορολογικές οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

2) Η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων

Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις για όσους τις απώλεσαν. H επανένταξη στην ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά στην πορεία αρκετοί την έχασαν. Στις 36 έως 72 δόσεις θα μπορούν να επανενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανθεκτική η ανάπτυξη, εύσημα για Ταμείο Ανάκαμψης και μέτρα στήριξης

Eurogroup προς κράτη - μέλη: Κάντε αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και εκπτώσεις φόρου – Τα εναλλακτικά μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Νέος Προϋπολογισμός 2023-2027: Σταθεροποίηση πληθωρισμού στο 2%, υψηλή ονομαστική ανάπτυξη - Μείωση δαπανών δημοσίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider