Με εμβόλιμη πληρωμή τον Μάρτιο θα πληρωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς - Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με εμβόλιμη πληρωμή τον Μάρτιο θα πληρωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς - Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Το ύψος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς έως 350 ευρώ αναμένεται να είναι κλιμακωτό

Mε εμβόλιμη πληρωμή εντός του Μαρτίου θα πιστωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους λογαριασμούς 900.000 συνταξιούχων, που δεν έλαβαν στην τσέπη μηδενική ή πολύ μικρή αύξηση τον Ιανουάριο.

Το ύψος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς ύψους 350 ευρώ αναμένεται να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καμία αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, δεν ήταν δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ δεν ωφελήθηκαν και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων θα εισπράξει ολόκληρη την εφάπαξ ενίσχυση. Για τους υπόλοιπους 760.000 περίπου συνταξιούχους που είδαν μικρές έως μηδενικές αυξήσεις το 2023, το επίδομα θα είναι κλιμακωτό, καθώς θα εξαρτάται:

  • από το ύψος της σύνταξης (μεγαλύτερο για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 1.300 και μικρότερο για όσους έχουν πάνω από το όριο αυτό)
  • από το ύψος της αύξησης πάνω από την προσωπική διαφορά. Όσοι για παράδειγμα είχαν μηδενική αύξηση λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, παίρνουν όλο το ποσό του επιδόματος (π.χ. τα 350 ευρώ). Όσοι είδαν μικρή αύξηση και έχουν σύνταξη έως 1.000 ή 1.300 ευρώ θα πάρουν αναλογία του επιδόματος. Αν δηλαδή συνταξιούχος που με την αύξηση 7,75% μηδένισε και ξεπέρασε την προσωπική του διαφορά κατά 10 ευρώ, που σημαίνει ετήσιο καθαρό κέρδος 120 ευρώ, πιθανότατα θα εισπράξει άλλα 230 ευρώ από το επίδομα, ώστε συνολικά το όφελος από αύξηση και επίδομα να ανέλθει σε 350 ευρώ.

Οι διευρυμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης φαίνεται πως βάζουν στο «κάδρο» του έκτακτου επιδόματος και:

- χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ, οι οποίοι πήραν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα αλλά δεν έχουν λάβει την αύξηση 7,75% λόγω σημαντικής προσωπικής διαφοράς

- συνταξιούχους με 1.000 - 1.200 ευρώ το μήνα που είχαν μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς

- συνταξιούχους με σύνταξη από 1.200 έως 1.600 ευρώ το μήνα που του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με μεγάλες προσωπικές διαφορές, που έλαβαν μικρή αύξηση στις συντάξεις τους από 5 έως 30 ευρώ.

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι θα τη δουν κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, χωρίς καμία αίτηση και χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

Την περίμετρο των δικαιούχων ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, που όπως ανέφερε χθες από την Δυτική Ελλάδα όπου περιοδεύει «έχουμε πια τη βεβαιότητα του δημοσιονομικού χώρου και μπορούμε να υποστηρίξουμε μια νέα παρέμβαση, για να ανακουφίσουμε και όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου». Ακολούθως το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην εξαιδίκευση των κατηγοριών που θα λάβουν την ενίσχυση.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαρτίου

Βάσει του προγραμματισμού, οι πληρωμές από τον ΕΦΚΑ (για κύριες και επικουρικές συντάξεις) θα γίνουν ως εξής:

- Την Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔEΗ.

- Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

- Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων για το επίδομα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Πώς θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση - Τι θα ισχύσει για συντάξεις έως 1.000 ευρώ

Μητσοτάκης: Υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider