Χρέη στην Εφορία: Σχέδιο επανένταξης των φορολογούμενων σε παλιές ρυθμίσεις - Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι τελικές αποφάσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέη στην Εφορία: Σχέδιο επανένταξης των φορολογούμενων σε παλιές ρυθμίσεις - Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι τελικές αποφάσεις
Στο τραπέζι το σενάριο της αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων. Νέα ευκαιρία σε οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων ή των 36- 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία να υπερβαίνουν τα 113 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι το 2022 να υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το σενάριο της αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων για όσους τις έχασαν και βρίσκονται τώρα στον προθάλαμο των κατασχέσεων καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και των πλειστηριασμών.

Φορολογούμενοι που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για παλαιές οφειλές ή των 36 και 72 δόσεων για τα κορωνοχρέη και κάποια στιγμή τις απώλεσαν καθώς «λύγισαν» από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση θα έχουν την ευκαιρία, σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που έχασαν και να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία.

Όσοι βρέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων, θα μπορέσουν να επανενταχθούν με ένα «πέναλτι». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση θα έχει να κάνει είτε με προσαύξηση επιτοκίου, είτε με την υποχρέωση καταβολής δόσεων που χάθηκαν από τη ρύθμιση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο, το πλέγμα και τους όρους των ρυθμίσεων που θα ανοίξουν ξανά για τους οφειλέτες που τις απώλεσαν αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Φεβρουαρίου μαζί με τα άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους και τους ευάλωτους.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την αναβίωση των:

  • 100 ή 120 δόσεων: Η επανένταξη στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ωστόσο στην πορεία αρκετοί και διάφορους λόγους την έχασαν.
  • 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Με βάση τα στοιχεία σε ρύθμιση είχαν ενταχθεί οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

Σήμερα με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία εμφανίζονται πάνω από 4 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα από τους οποίους 3,8 εκατ. ή 9 στους 10 χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Γενναία αύξηση προτείνουν έμποροι και καταστηματάρχες - Ποιο συντηρητικοί οι βιομήχανοι και ξενοδόχοι

Απρίλιος με 5 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση

Εντός του Μαρτίου, τα πρώτα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών και η έναρξη του προγράμματος «Κάλυψη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider