Ανθεκτική η ασφαλιστική αγορά

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανθεκτική η ασφαλιστική αγορά
Παρά το δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ασφαλιστική αγορά κατά το 2021, επέδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα επέδειξε η ελληνική ασφαλιστική αγορά κατά το 2021, παρά το δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, παγκοσμίως, με επίκεντρο την πανδημία του Covid 19 και των συνεπειών του lockdown. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε περίπου και το 2022.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικων Εταιριών Ελλάδος η συγκεκριμένη χρονική περίοδος αποδείχθηκε ικανοποιητική, καθώς η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κατέγραψε αύξηση 9,3%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 4,77 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων, τα 2,37 δισ. ευρώ αφορούσαν στις ασφαλίσεις ζωής, ενώ τα 2,40 δισ. ευρώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών.

Ειδικότερα η παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής ενισχύθηκε κατά 13,8%, σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή των ασφαλίσεων ζημιών κινήθηκε ανοδικά κατά 5,2%.

Αναφορικά με τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, οι δύο κλάδοι που έχουν άμεση σχέση με τηνασφάλιση αυτοκινήτου, δηλαδή ο κλάδος αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και ο κλάδος χερσαίων οχημάτων, εμφάνισαν μείωση κατά 0,01% σε σχέση με το 2020, ενώ ο κλάδος που αφορά στην ασφάλισηπεριουσίας, παρουσίασε αύξηση 7,8%.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος ζωής, υποχώρησε κατά 4,44%, σε ετήσια βάση, ενώ ο κλάδοςασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων μεεπενδύσεις, παρουσίασε σημαντική άνοδο 57,7%. Τέλος, ο κλάδος διαχείρισης ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 3% για το 2021, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν εντός του 2021 για όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους ανήλθαν στα 2.166 εκατ. ευρώ.

Για την ίδια περίοδο το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 20,8 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου το 83,5%, ήτοι 17,4 δισ. ευρώ αφορά στις επενδύσεις και το 5,4%, ήτοι 1,1 δισ, ευρώ, αφορά στις απαιτήσεις. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 4,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον οι ασφαλιστικές προβλέψεις ανήλθαν στα 13,3 δισ. Ευρώ εκ των οποίων10,05 δισ. Ευρώ ήταν οι προβλέψεις ασφαλίσεων ζωής και 3,25 δισ. Ευρώ οι προβλέψεις ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Το ποσοστό συμμετοχής της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ της χώρας έφθασε στο 2,63%, ενώ το σύνολο των επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επί του ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στο 9,56% το 2021, καταγράφοντας πτώση 10,1%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης των συνολικών κατά κεφαλήν ασφαλίστρων το 2021 αυξήθηκε στα 447 ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή κατά κεφαλήν ασφαλίστρων την τελευταία δεκαετία. Ο αντίστοιχος δείκτης των κατά κεφαλήν εγγεγραμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων συμβολαίου για τις ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκε στα 222 ευρώ το 2021, έναντι 195 ευρώ το 2020. Παρομοίως, ο δείκτης των κατά κεφαλήν εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων συμβολαίου για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών ανήλθε στα 225 ευρώ το 2021 από 212 ευρώ το 2020.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της ΕΑΕΕ, προέρχονται από τις δημοσιευμένες καταστάσεις των εγκατεστημένων στην Ελλάδα ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες εκπροσωπούν περίπου το 96% τηςεγχώριας παραγωγής, προσφέροντας όλο το φάσμα των σύγχρονων ασφα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες είναι οι μεγάλες απειλές για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Τι αναφέρει το βαρόμετρο της Allianz

Ανεπαίσθητες αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά το 2023

Για λίγους ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος - Έντονες διαμαρτυρίες από τους ξενοδόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider